Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 25/11/2015

Προσπάθεια δημιουργίας της 7ης γενιάς του εγχώριου αντάρτικου πόλης, με τα υπολείμματα ενόπλων οργανώσεων,  βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος  που είναι η πέμπτη που έχει εκδηλωθεί με τον ίδιο στόχο από τον Μάρτιο του 1976!

 Τα στελέχη των διωκτικών αρχών φοβούνται και άλλες ένοπλες ενέργειες σε ένα «θερμό Δεκέμβρη» και μιλούν για μία νέα προσπάθεια αναβίωσης του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που δινόταν η εικόνα ότι «όλες οι ένοπλες οργανώσεις βρίσκονταν σε διάλυση, είτε είχαν επιχειρησιακά προβλήματα».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο την ευθύνη της επίθεσης να αναλάβει μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Όμως  «θυμούνται» κυρίως τις απειλές που είχαν εκτοξεύσει έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων» τον περασμένο Αύγουστο, τα οποία ανέφεραν ότι  «θέλουμε ν' ανατινάξουμε το σύγχρονο τρόπο ζωής, προκαλώντας πάταγο» .

Οι έγκλειστοι  «Πυρήνες» αναφέρονταν στην αναδιοργάνωσή τους, σε συνεργασία τους με την ένοπλη οργάνωση FAI  που έχει προχωρήσει σε σειρά τέτοιου τύπου ενεργειών, με διαφορετικούς και πιο απλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Κι όλα αυτά  σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που υπήρχαν μετά την σύλληψη -στις αρχές του 2015 - του Χριστόδουλου Ξηρού και την επιχείρηση «Γοργοπόδαρος» για μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με  εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος σε  δεκάδες τάπερ  που είχαν σε «γιάφκα» συνεργατών  της ίδιας  οργάνωσης στο Λουτράκι.

 Οι «θυγατρικές» των Πυρήνων

 Οι αστυνομικοί θύμιζαν ότι μία θυγατρική των «Πυρήνων» η «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall στις αρχές του 2014 όπου τότε ωστόσο είχε χρησιμοποιηθεί χύτρα ταχύτητος.

Ωστόσο  συνεκτιμούν την  δράση άλλων οργανώσεων όπως την «Επαναστατική Ανατροπή» που  ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013 στην οικία εφοπλιστή, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στην Ακρόπολη. Είχε  αφήσει usb με το κείμενο της προκήρυξης στην οδό Αναξαγόρα, στην Καισαριανή . Όμως τελικά το στικάκι  με την προκήρυξή της κατέληξε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής  Υπηρεσίας και ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε. Η «Επαναστατική Ανατροπή» που δεν είχε εμφανισθεί από τότε,
θεωρείται η συνέχεια της  «6η Δεκέμβρη»  που είχε δράσει προ πενταετίας  με βομβιστικές επιθέσεις και αποστολές φακέλων με σφαίρες.  Επιπλέον παρότι αυτή την περίοδο γίνεται η  δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ  η συσχετιζόμενη «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»  προχωρούσε μέχρι τώρα σε επιθέσεις με όπλα και ρουκέτες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν  αποκλείουν κάποιον συσχετισμό της επίθεσης στα  γραφεία του ΣΕΒ με κάποιους ενόπλους  αυτών των ομάδων.  Σημειώνεται ότι καμία από τις οπλαποθήκες του «Επαναστατικού Αγώνα» και της ΟΛΑ δεν έχει εντοπιστεί.
 Αναφέρεται ακόμη  ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει λύσει το «μυστήριο» με τις δράσεις οργανώσεων μίας παρουσίας, που ανέλαβαν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην «Χρυσή Αυγή» στο Νέο Ηράκλειο και εναντίον  σωφρονιστικού υπαλλήλου στην Φθιώτιδα.

 Κλειδί για την έρευνα, σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην οδό Ξενοφώντος, είναι η ανάλυση του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εννιάβολτη μπαταρία και πιθανόν  ζελατοδυναμίτιδα  περίπου δύο κιλών. Οι  εκτεταμένες ζημιές  αποδίδονται στο μικρό πλάτος του δρόμου και την εκτόνωση του ωστικού κύματος  στα γύρω κτίρια.  Η προειδοποίηση για την βομβιστική επίθεση -στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα   των Συντακτών» έγινε από άντρα που μιλούσε καθαρά ελληνικά, είχε σχετικά «ασταθή» φωνή και καλούσε από κλειστό χώρο, από κινητό τηλέφωνο που αμέσως μετά απενεργοποιήθηκε.  

 

Επιθέσεις στο παρελθόν

 

Η επίθεση της Τρίτης ήταν η Πέμπτη από μία σειρά άλλων στον ΣΕΒ.

 

- Στις 10 Μαρτίου 1976 είχε τοποθετηθεί από τον ΕΛΑ  εμπρηστικός μηχανισμός στα γραφεία του ΣEB που δεν εξερράγη λόγω βλάβης.

 

- Στις 17 Απριλίου 1979 σημειώθηκαν εκρήξεις βομβών στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα  από τον ΕΛΑ. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, καθώς η επίθεση έγινε σε ώρα λειτουργίας των γραφείων, αλλά, σύμφωνα με τους ενόπλους της συγκεκριμένης του EΛA «βιομήχανοι και αστυνομία δεν εκκένωσαν το κτίριο».

- Στις 3 Απριλίου 1990   υπήρξε  ταυτόχρονη εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη του μικτού ενόπλου σχήματος «ΕΛΑ - 1η ΜΑΗ», που μετά την τετραπλή βομβιστική επίθεση «επισημοποίησαν» τη σύμπραξή τους, με προκήρυξη που έστειλαν στην εφημερίδα «Επικαιρότητα» (δεν εκδίδεται πλέον) γραμμένη σε δύο διαφορετικές γραφομηχανές. Οι εκρήξεις έγιναν σε διάστημα είκοσι λεπτών με προειδοποιητικά  προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο εφημερίδες. Oι βόμβες είχαν στόχο το κτίριο της ΓΣEE, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πάλι τα γραφεία του ΣEB στην οδό Ξενοφώντος και το Σύνδεσμο Bιομηχανιών Bορείου Eλλάδος.

 - Τέλος επίθεση στο ΣΕΒ, με εμπρηστικούς μηχανισμούς, πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» που είχε κτυπήσει τότε και το «Κινέζικο Επιμελητήριο».

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

 

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis