Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:01 | 05/08/2015

Κανένα ίχνος παραβίασης στο πληροφορικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν εντόπισε το πρωί της Τρίτης η έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από εισαγγελική παραγγελία σχετικά με το αποκαλούμενο «plan B» του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο πρώην υπουργός σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί σε σχέδιο «ηλεκτρονικής εισβολής» στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων προκειμένου να υπάρξει υφαρπαγή των ΑΦΜ των πολιτών και να διευκολυνθεί το σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα. 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται, έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη να διενεργήσει τη σχετική έρευνα. Ωστόσο από τον έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της υπηρεσίας δεν βρέθηκε καμία απόπειρα παρέμβασης. 

Πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή την έρευνα για το ενδεχόμενο «χάκινγκ» στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επεσήμαναν ότι «σε οκτώ περιπτώσεις που είχαν ερευνηθεί τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί η “εμπορία” φορολογικών και οικονομικών στοιχείων πολιτών αντί περίπου 1 δισ. ευρώ με την εμπλοκή περίπου 20 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που υφάρπαζαν και μεταπωλούσαν τις σχετικές πληροφορίες». Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις παραμένουν δικαστικά εκκρεμείς. 

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία, παρόλο που η ίδια υπόθεση διερευνάται και στο πλαίσιο ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) έπειτα από εντολή της ΓΓ Εσόδων κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, έκρινε σκόπιμο να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από τη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διότι αφενός μπορεί να την ολοκληρώσει πιο γρήγορα, αφετέρου επειδή θέλει να έχει στα χέρια της δύο πραγματογνωμοσύνες από διαφορετικά όργανα. 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και οι πρώτοι μάρτυρες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι οποίοι θα προέρχονται αρχικά από τον πολιτικό χώρο.

 

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis