Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 29/06/2015

Τα ΑΤΜ, οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε διακριτικό κλοιό ασφαλείας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ «εν υπνώσει» βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Τάλως» (του υπουργείου Αμυνας), αν και βρίσκεται στο τραπέζι των συσκέψεων σε ενδεχόμενο εκδήλωσης κοινωνικών ταραχών, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα. 

Στο μεταξύ, το ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναμένουν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εκδοθεί η αστυνομική διαταγή που θα θέτει σε εκλογική ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό. 

Η σχετική διαταγή θα προβλέπει ανάκληση αδειών και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης των εκλογικών κέντρων. Σε συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποφασισθεί η «χαλαρή» εφαρμογή του σχεδιασμού επιτήρησης των συναλλαγών σε ΑΤΜ, η ασφαλής τροφοδοσία τους, η εμπορική κίνηση σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, χωρίς προς το παρόν να έχει παρουσιασθεί κάποιο βίαιο περιστατικό ή αντιπαραθέσεις που να σχετίζονται με αυτές τις συναλλαγές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το περασμένο διήμερο, που παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στα ΑΤΜ και σε καταστήματα τροφίμων, ο αριθμός ληστειών του δρόμου, κλοπών και διαρρήξεων κινήθηκε σε καθημερινά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις και χαμηλότερα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόρρητη διαταγή, την οποία αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, με την επισήμανση των «κόκκινων» στόχων, που σήμαινε συναγερμό σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής για τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, φαίνεται να έχει επικαιροποιηθεί. Θυμίζουμε ότι το υπηρεσιακό έγγραφο που είχε σταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες στις 17 Ιουνίου 2015 καλούσε σε αυξημένη εγρήγορση των αστυνομικών δυνάμεων για την αποτροπή τυχόν κοινωνικών ταραχών. 

Η διαταγή αφορούσε τη γενικότερη επαγρύπνηση που σχετίζεται με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και προέβλεπε την 24ωρη επιτήρηση των παρακάτω «κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων»: Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος – IMF, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, γραφεία πολιτικών κομμάτων, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, γνωστά ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, όπως και πρεσβείες χωρών, Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ιταλίας. 

Οι εντολές που είχαν δοθεί προς τους αστυνομικούς είναι εκτός από την επιτήρηση να διενεργούν ελέγχους όλο το 24ωρο σε όσα άτομα θεωρούν ύποπτα είτε αυτά είναι πεζά είτε σε οχήματα. Οι διοικητές των τοπικών Τμημάτων είναι υπεύθυνοι για την τροποποίηση των μέτρων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το τελευταίο διάστημα οι άνδρες με πολιτικά που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων έχουν αυξηθεί, ενώ σχεδόν όλες οι δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ έχουν διατεθεί για την επιτήρηση στόχων (γραφεία κομμάτων, τηλεοπτικοί σταθμοί, υπουργεία).


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

e-typos.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis