Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:56 | 29/05/2016

Αν ζούσε στις μέρες μας ο Γιώργος Τζαβέλλας και ξανάγραφε ύστερα από 60 χρόνια την κλασική ηθογραφία «Κάλπικη λίρα», ίσως να προβληματιζόταν μήπως θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τη σπονδυλωτή αφήγησή του στα νέα δεδομένα, αφιερώνοντας τμήμα της και στο αντίστοιχο κάλπικο «χαρτοβασίλειο», στα ατέλειωτα και αστείρευτης έμπνευσης πλαστά έγγραφα, που, υποκαθιστώντας αλλοτινές μορφές παραβατικότητας, τείνουν να αποκτήσουν διαστάσεις «εθνικού σπορ» στη σημερινή Ελλάδα, μακριά από ανθρώπινα αισθήματα και σχέσεις, καθορίζοντας και αυτά σε εξίσου επικίνδυνο βαθμό την καθημερινότητά μας, κατά τη διαδρομή που επιλέγει να χαράξει ο καθένας, στο κυνήγι της προσωπικής διάκρισης και του πλούτου...

Η έντονη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο αλλά και μέσω Διαδικτύου, που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τη σχεδιαζόμενη δυνατότητα επιστροφής στο Δημόσιο περίπου 2.500 κατόχων πλαστών πτυχίων μέσω νέων διαγωνιστικών διαδικασιών, δεν αποτελεί παρά ένα ελάχιστο μόνο μέρος του συνολικού τεραστίων διαστάσεων προβλήματος, το οποίο αποκαλύπτει η δικαστηριακή πρακτική σε όλο του το μέγεθος. Είναι τουλάχιστον θλιβερή η συχνότητα με την οποία συναντά κανείς αδικήματα πλαστογραφίας στη χώρα μας, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ή να δώσουν την κατάλληλη «ώθηση» στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, μέσα από ένα «κάλπικο χαρτί», βεβαίωση, πιστοποιητικό, πτυχίο κ.ο.κ. «Απ’ όλα έχει ο μπαξές» στον χώρο της πλαστότητας, όπως δείχνουν αναρίθμητες δικαστικές αποφάσεις: Από πλαστά απολυτήρια Λυκείου μέχρι «μαϊμού» πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, και από πλαστούς τίτλους πανεπιστημιακών και τεχνολογικών μέχρι και μεταπτυχιακών σπουδών. Χιλιάδες επιτήδειοι φαίνεται να έχουν κάνει... διατριβή στον συγκεκριμένο τομέα, για να εξασφαλίσουν μία πρόσληψη ή μία καλύτερη θέση σε ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας.

Πτυχία τέτοιου τύπου έχουν εξασφαλίσει όχι μόνο φοιτητές αλλά και γιατροί για να αποκτήσουν ειδικότητα χειρουργού ή να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις, φοροτεχνικοί-λογιστές, μέχρι και δύτης (!), ενώ χιλιάδες υπάλληλοι φαίνεται ότι «ζήλεψαν» τον δρόμο που χάραξε τη δεκαετία του ’80 ο Κοσκωτάς με το γνωστό πτυχίο-μαϊμού. Ωστόσο οι απίστευτες δικαστικές περιπέτειες περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο πάμπολλους πολίτες που κατέφυγαν στο βασίλειο των πλαστών εγγράφων για να εξασφαλίσουν ρεύμα για αυθαίρετο όροφο, να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία, να βγάλουν ασφαλιστική ενημερότητα, να πάρουν τραπεζικό δάνειο, ακόμα και να κερδίσουν το «τζόκερ»! Στην ατέλειωτη σχετική λίστα περίοπτη θέση έχουν πλαστές οικοδομικές άδειες και διαθήκες, πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια (ακόμα και για να παγιδευθούν επίδοξοι τρομοκράτες ή τζιχαντιστές), πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις και διπλώματα οδήγησης ή «πράσινες κάρτες» (για ασφάλιση οχήματος που υπέστη ζημιά στο εξωτερικό), μέχρι και πλαστά πιστοποιητικά δακοκτονίας! Φυσικά στο «πάρτι» των πλαστών εγγράφων δεν παίρνουν μέρος μόνο ιθαγενείς αλλά και ξένοι, που είτε από το εξωτερικό παρέχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες εξασφάλισης ενός πλαστού τίτλου σπουδών (με το αζημίωτο φυσικά), είτε βρίσκονται στο εσωτερικό και προσπαθούν να... μυηθούν στα κόλπα για να εξασφαλίσουν άδειες διαμονής, εργασίας κ.λπ., μέσα από αναρίθμητα έγγραφα-μαϊμού. Αυτό έδειξε πρόσφατη αρεοπαγιτική απόφαση, που καταδίκασε αμετάκλητα κύκλωμα υπαλλήλων που είχε «στήσει βιομηχανία» έκδοσης χιλιάδων τέτοιων πιστοποιητικών στην Β. Ελλάδα, και όπου συνέρρεαν αλλοδαποί από όλη τη χώρα, γνωρίζοντας ότι εκεί θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από υπαλλήλους που είχαν... όραση μειωμένη και αδυνατούσαν να δουν εξόφθαλμες πλαστότητες όπως τις χαρακτήρισε το ανώτατο δικαστήριο.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ... ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
Φοροτεχνικός έβγαλε πλαστό πτυχίο και ανανέωνε κάθε χρόνο την επαγγελματική του ταυτότητα, ώσπου εντοπίστηκε, «κατόπιν εορτής», αφού είχε βγει στη σύνταξη. Δήλωσε ότι βρέθηκε στην ανάγκη και έκανε μια ανοησία, όμως είχε γνώσεις και ικανότητες, είχε πελάτες μεγάλες εταιρείες, ενώ έκανε και σεμινάρια με 350 άτομα, για τα οποία δεχόταν συγχαρητήρια. Από τη Δικαιοσύνη δέχθηκε πάντως 4μηνη φυλάκιση.

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μηχανολόγος από σχολή-φάντασμα και διδακτορικό μέσω μεταφραστή τον ατέλειωτο κύκλο των πλαστών πτυχίων αξιομνημόνευτες είναι και οι εξής περιπτώσεις:

 

 

 
Ελλάδα, το βασίλειο της πλαστογραφίας

• Γυναίκα ιατρός στην επαρχία πήρε ειδικότητα χειρουργού, διορίστηκε σε νοσοκομείο και εγγράφηκε στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, χάρη σε πτυχίο Κρατικού Ιατρικού Ινστιτούτου της Αρμενίας, που όμως αρνήθηκε τρις να βεβαιώσει την φοίτηση στο ΥΠΕΞ. Η ιατρός υποστήριξε ότι της έκλεψε το πτυχίο ο τέως σύζυγός της, μαζί με άλλα έγγραφά της, για να την εκδικηθεί.

Είπε επίσης ότι δεν άντεχε οικονομικά να γυρίσει στην Αρμενία για να παραλάβει το πτυχίο, καθώς ο πρύτανης της σχολής τής ζητούσε 20.000 ευρώ για να βεβαιώσει τη γνησιότητά του, γεγονός που -κατά το δικαστήριο- βεβαιώνει πανηγυρικά την πλαστότητα του πτυχίου, αφού μόνο στην περίπτωση αυτή (κατά την κοινή λογική) θα ήταν αναγκαίος ο χρηματισμός για βεβαίωση του γνησίου. Ετσι «εισέπραξε» φυλάκιση 2,5 ετών, ενώ της ζητείται να επιστρέψει πάνω από 60.000 ευρώ που της κατέβαλε το Δημόσιο αχρεωστήτως ως αποδοχές, ζημιώνοντάς το.

• Υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλοντας να ανέβει ψηλότερα στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, εμφάνισε αίφνης πτυχίο μηχανολόγου από ανατολική χώρα, που ήταν απαραίτητο για την υπηρεσιακή του προώθηση. Μόλις ζητήθηκε επιβεβαίωση του τίτλου από το ξένο Πανεπιστήμιο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε εκεί καν σχολή μηχανολογίας, ενώ ο φιλόδοξος υπάλληλος προσπάθησε ματαίως να πάρει πίσω τα έγγραφά του, προσποιούμενος ότι αποφάσισε να μετεγκατασταθεί σε ξένη χώρα, για να μην τον προλάβει ο εισαγγελέας.

• Λογιστής-φοροτεχνικός θέλησε να ανεβεί στην Α' τάξη από τη Γ', με πλαστό πτυχίο που δήθεν πήρε από Τμήμα Λογιστικής ΤΕΙ με βαθμό 6,9, εξαπατώντας προς στιγμή το Οικονομικό Επιμελητήριο, που πέτυχε τελικά την καταδίκη του σε 8μηνη φυλάκιση.

• Διδακτορικό τίτλο σπουδών εμφάνισε άλλος, από Πανεπιστήμιο Εθνικής Παγκόσμιας Οικονομίας γείτονος χώρας. Οταν αμφισβητήθηκε η παρουσία του εκεί, ισχυρίστηκε ότι έκανε το διδακτορικό του μέσω ενός... μεταφραστή (γιατί δεν γνώριζε Βουλγαρικά) που τον εξαπάτησε, χωρίς να πείσει τη Δικαιοσύνη, που τον καταδίκασε.

• Πεντάμηνη φυλάκιση «εισέπραξε» το ουσιαστικό «αφεντικό» ιδιωτικού ΤΕΕ, που πίεσε την τυπικά υπεύθυνη της σχολής να βοηθήσει τη γυναίκα του (που εμφανιζόταν στα χαρτιά ως ιδιοκτήτρια, αλλά ήταν και μαθήτρια της σχολής), σβήνοντας απουσίες που δεν της επέτρεπαν να περάσει τη χρονιά. Το κρύψιμο των απουσιών κρίθηκε «εσωτερική υπόθεση», αλλά οι προσθαφαιρέσεις στο βιβλίο διδασκόντων για να δώσει τον Σεπτέμβριο εξετάσεις και να πάρει πτυχίο διατροφής-διαιτολογίας έφεραν όλους στο εδώλιο.

• Με 6μηνη παύση τιμωρήθηκε δύτης Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιφέρεια, που εμφανιζόταν να κατέχει γαλλικό δίπλωμα δύτη 5 αστέρων, που όμως αποδείχθηκε πλαστό. Ποινικά απηλλάγη, αφού αποδείχθηκε ότι δεν το χρησιμοποίησε υπηρεσιακά, όμως το είχε αναρτημένο σε ιστοσελίδα του ως εκπαιδευτής γαλλικής ομοσπονδίας. Πειθαρχικά τιμωρήθηκε αρχικά με επίπληξη, ενώ δευτεροβαθμίως απηλλάγη και κατόπιν έφεσης του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο ΣτΕ τιμωρήθηκε για χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή συμπεριφορά, μολονότι δεν επαρκούσαν τα στοιχεία για να αποδειχθεί ότι πέραν της πλαστότητας είχε εκπαιδεύσει άλλους αυτοδύτες, δίνοντας πτυχία.

• Διευθυντής κλινικής αποπέμφθηκε από το ΕΣΥ και αντιμετωπίζει την ποινική Δικαιοσύνη καθώς πήρε τη θέση του μέσω μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ξένου πανεπιστημίου, το οποίο σε σχετική αλληλογραφία διέψευσε ότι πέρασε ποτέ από τα έδρανά του. Η διαβεβαίωση φίλου και συγκατοίκου του στο εξωτερικό ότι πράγματι φοίτησε κρίθηκε ανεπαρκής, καθώς φάνηκε ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο των υποτιθέμενων σπουδών βρισκόταν στην Ελλάδα εργαζόμενος αλλού...

• Αλλος φοροτεχνικός-συνδικαλιστής εγγράφηκε σε Οικονομικό Επιμελητήριο με πλαστό πτυχίο που φέρεται ότι πήρε με βαθμό «λίαν καλώς», προκειμένου να ασκήσει επάγγελμα οικονομολόγου. Κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας και σχετικού ερωτήματος προς το ΑΕΙ διαγράφηκε. Στο επιμελητήριο υποστήριξε αρχικά ότι εκ παραδρομής ζήτησε εγγραφή και υποψηφιότητα, αλλά στην πορεία απέδωσε τα πάντα σε άγνωστους υπονομευτές, που θίγονταν από τη συνδικαλιστική του δράση.

• Στα δικαστήρια βρίσκονται ακόμα οι υποθέσεις απόλυσης αντιδημάρχου με πλαστό τίτλο αγγλικών, ιατρού που φέρεται να είχε πιστοποιήσει την ειδικότητά του ο καθηγητής Μ. Γιακούμπ, η γνησιότητα της υπογραφής του οποίου όμως αμφισβητείται, καθώς και της απομάκρυνσης υπαλλήλου της Βουλής.

• Ιδιοκτήτης πολυκατοικίας στη Β. Ελλάδα, παίρνοντας οικοδομική άδεια 4ου ορόφου, εξάντλησε τον συντελεστή δόμησης, αλλά όχι και την επινοητικότητά του, αφού προσέθεσε και 5ο όροφο, αυθαίρετο φυσικά, προσαυξημένο με τον απαραίτητο ημιυπαίθριο χώρο. Οταν θέλησε να πάρει ρεύμα για το αυθαίρετο, προσκόμισε στη ΔΕΗ πλαστή οικοδομική άδεια, μετατρέποντας τον 4ο όροφο (της προγενέστερης άδειας) σε 5ο, και πέτυχε να παραπλανήσει τους υπαλλήλους. Μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση, απέδωσε τα πάντα σε αμέλεια του υπαλλήλου της ΔΕΗ και το ίδιο προσπάθησε να κάνει ενώπιον του ανακριτή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

• Υποψήφιος για ΤΕΕΦΑ (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), προκειμένου να πετύχει τη χωρίς εξέταση εισαγωγή (που προβλεπόταν παλιότερα), πλαστογράφησε αποτελέσματα των πανελληνίων αγώνων μοντέρνου πεντάθλου, εμφανίζοντας τον εαυτό του να έχει πάρει (όχι την 1η θέση για να μην «καρφωθεί» κιόλας), από την 3η μέχρι τη 12η θέση στα αγωνίσματα ξιφασκίας, σκοποβολής, δρόμου, ιππασίας και κολύμβησης, προκειμένου να παραπλανήσει τους αρμοδίους υπαλλήλους, ενώ δεν είχε καν κάρτα αθλητή. Οταν «πιάστηκε στα πράσα», ζήτησε κάθε ελαφρυντικό και παύση της δίωξης, με το... ισχυρό επιχείρημα: «Το έκανα αποκλειστικά για την κοινωνική μου πρόοδο» (ρε γ... το), κατά παράφραση της γνωστής φράσης της Β. Πατουλίδου. Επιχείρημα που δεν απέτρεψε τη 15μηνη φυλάκιση.

• Πεντάμηνη φυλάκιση «τσίμπησε» και εκπρόσωπος εταιρείας, ο οποίος για να μην αποδώσει στο Δημόσιο εισφορές για δακοκτονία, εμφάνισε στην Εφορία σωρεία υπεύθυνων δηλώσεων άλλων προσώπων που φέρονταν να βεβαιώνουν δήθεν ότι δεν είχαν ποτέ επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα από εισφορές που τους καταβλήθηκαν μέσα από προγράμματα ομαδικής καταπολέμησης του δάκου στις ελιές τους.

Τα πρόσωπα που αναφέρονταν στις δηλώσεις κατέθεσαν ότι τα στοιχεία τους είναι πραγματικά, αλλά ουδέποτε έγραψαν ή υπέγραψαν τέτοιο κείμενο και η υπογραφή τους είναι πλαστογραφημένη.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis