Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 30/05/2017

Συνεχή παρουσία στην είσοδο των Δαρδανελίων θα δηλώνει από αύριο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μέχρι να ολοκληρωθεί η Ελληνική αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα 2017» με την οποία όλα τα διαθέσιμα πλοία του ελληνικού στόλου έχουν βγει στο Αιγαίο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με τις navtex 546/17 και 547/17 η Άγκυρα δηλώνει πως θα διενεργήσει ασκήσεις πυρών στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων μέχρι και τις 2 Ιουνίου, θέλοντας να δείξει παρουσία όσο τα ελληνικά πλοία σαρώνουν το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

 Αναλυτές εκτιμούν, συνυπολογίζοντας και το γεγονός πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς οι Τούρκοι στον «Θαλασσόλυκο» δεν μπόρεσαν να βγάλουν στο Αιγαίο παρά τα μισά από τα πλοία που είχαν εξαγγείλει, πως η δέσμευση αυτών των περιοχών έχει να κάνει με τον «φόβο» του τουρκικού επιτελείου ναυτικού πως η μαζική παρουσία του ελληνικού στόλου και με την άσκηση «Καταιγίδα 2017» και με τις εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», θα «παρασύρει» τις όποιες εντυπώσεις δημιούργησε στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας η άσκησή της που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΡΙΚ αρχίζει σήμερα στην Κύπρο η ετήσια πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2017».

Στην άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Ιουνίου, όσο δηλαδή και η ελληνική άσκηση «Καταιγίδα 2017», θα συμμετέχουν με προσωπικό ή και αεροναυτικά μέσα 22 ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση πολιτικό - στρατιωτικής συνεργασίας που διεξάγεται στην Κύπρο.

Θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στην άσκηση με 24 υπηρεσίες, από 8 υπουργεία - Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Υγείας, Ενέργειας και Εργασίας.

Ο γενικός συντονισμός της άσκησης ανατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis