Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:09 | 26/05/2015

Άμεση εκταμίευση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ενόψει των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και του χρηματοδοτικού κενού, άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που διασώζονται από την Ελλάδα σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη, καθώς και άμεση ενίσχυση σε μέσα για διάσωση, υποδοχή, ταυτοποίηση και άσυλο, δεδομένων των άμεσων και ολοένα αυξανόμενων ροών, ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση δια των υπουργών της από τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τη διάρκεια της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της άμεσης βοήθειας μέσω και της έκτακτης χρηματοδότησης για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα, υποστήριξε τον μηχανισμό εσωτερικής μετεγκατάστασης και τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ανήγγειλε την ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών», μέσω του τριπλασιασμού των οικονομικών πόρων ενίσχυσης των μέσων υλοποίησής τους.

Επίσης, υποστήριξε την ανάγκη και περαιτέρω υιοθέτηση εναλλακτικών αντί της κράτησης μέτρων και τη λειτουργία δομών υποδοχής.

Για ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, που προκύπτουν από την ένταση των ροών και το χρηματοδοτικό κενό κάνει λόγο, σε σχετικές δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Από τη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίνουμε έναν υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου να μπορέσουμε στοιχειωδώς να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση με ανυπέρβλητες δυσκολίες, που προκύπτουν από τον συνδυασμό της έντασης των ροών και του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει σε ευρωπαϊκά κονδύλια όχι με δική μας ευθύνη», παρατηρεί η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Χρειάζονται κονδύλια για να καλύψουν ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που παραλάβαμε. Για τον λόγο αυτό, έχουμε εξαντλήσει ό,τι δυνατότητα χρηματοδότησης υπάρχει από τα έκτακτα και τακτικά χρηματοδοτικά κονδύλια της ΕΕ, και αναμένουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του καλοκαιριού», προσθέτει.

Η ίδια κάνει λόγο και για «αγώνα για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, επιταχύνοντας στο βαθμό του διοικητικά εφικτού τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού των πρώην δημοτικών αστυνομικών».

Τέλος, σχολιάζοντας τη χτεσινή πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Κω, όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει ότι «είναι δεδομένο πως σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση μέσα στην κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι τη διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από τον επίτροπο της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Επίσης, έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της Αστυνομίας Δημήτρης Τσακνάκης και του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο σωμάτων ασφαλείας.

Πηγή:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis