Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 17/01/2020

Δύο κρατούμενοι, δύο αντίπαλες ομάδες, δύο στελέχη της που «αποκεφαλίστηκαν» σε μία ημέρα και μία φυλακή σε αναβρασμό κάθε λίγο και λιγάκι.

Ο λόγος για το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Το zougla.gr παρουσιάζει, αποκλειστικά, τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό σε μια φυλακή όπου οι τρόφιμοι είναι, κυρίως, μικροί σε ηλικία αλλά και χαμηλά στη βαθμίδα του εγκλήματος.

Ποιοι είναι οι αρχηγοί

Σχεδόν σε όλες τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από την αστυνομία, είτε αυτές αφορούν σε επεισόδια μεταξύ κρατουμένων είτε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα κελιά, τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται είναι σχεδόν τα ίδια. Τα αντίπαλα στρατόπεδα είναι Αλβανοί και Άραβες κρατούμενοι που στόχο έχουν τον έλεγχο της φυλακής. «Όταν μιλάμε για το κουμάντο στη φυλακή, πρέπει να ξέρουμε ότι πρόκειται είτε για τη διακίνηση ναρκωτικών είτε για την κατοχή κινητών τηλεφώνων και γενικότερα ''παροχών και ανέσεων'' για τους κρατουμένους» λέει στο zougla.gr σωφρονιστικός υπάλληλος με πολλά χρόνια εμπειρίας σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Ο «αρχηγός» της μίας ομάδας είναι ένας Έλληνας κρατούμενος περίπου 20 ετών, ο οποίος πριν γίνει τρόφιμος των φυλάκων Αυλώνα έκανε μικροληστείες με την απειλή μαχαιριού και άρπαζε κινητά τηλέφωνα και πορτοφόλια από τα θύματά του. Στις φυλακές Αυλώνα όμως φαίνεται ότι έγινε «άλλος άνθρωπος», καθώς το όνομά του συμπεριλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις δικογραφίες για επεισόδια μεταξύ κρατουμένων, ενώ φέρεται να έχει συμμετοχή και στον ξυλοδαρμό -τον Δεκέμβριο του 2018- ενός εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή, αλλά επέστρεψε στον Αυλώνα.

Ο άλλος «αρχηγός» είναι ένας 22χρονος Αλβανός, ο οποίος είναι φυλακισμένος για ληστείες και οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι προσκείμενος στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ωστόσο, στις φυλακές υπάρχουν και αρκετοί Αραβόφωνοι κρατούμενοι, οι οποίοι θέλουν και αυτοί τον δικό τους «ζωτικό» χώρο. Ανάμεσά τους και οι δράστες της δολοφονίας του Νικόλα Μουστάκα στον λόφο του Φιλοπάππου τον Δεκαπενταύγουστο του 2018, όταν τον έσπρωξαν μπροστά στα μάτια της φίλης του με σκοπό να τον ληστέψουν.

Τα «όπλα» και ο ρόλος των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Στις εφόδους που κατά καιρούς έχουν κάνει αστυνομικοί της Ασφάλειας αλλά και μέλη της ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών έχουν βρει όλων των ειδών τα όπλα.

«Κόβουν τις σωλήνες του καλοριφέρ ή του νερού, μετατρέπουν τις λάμες από τα φωτιστικά οροφής σε αυτοσχέδια μαχαίρια και σπάνε τα τζάμια για να έχουν στα χέρια τους φονικά όπλα» λέει αστυνομικός της Ασφάλειας που έχει διαχειριστεί δικογραφίες συμπλοκών μέσα στις φυλακές. Ωστόσο, η εικόνα του σωφρονιστικού καταστήματος είναι μάλλον αξιοθρήνητη. Οι κρατούμενοι είναι σχεδόν ανεξέλεγκτοι, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αποφεύγουν να κάνουν έρευνες και ελέγχους στα κελιά για να επικρατεί ηρεμία στο εσωτερικό.

«Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε τρομαγμένους συναδέλφους κατά τη διάρκεια των εφόδων μας. Δεν ήξεραν αν η… διατάραξη της ειρήνης μέσα στη φυλακή θα επηρέαζε την επομένη μέρα ή θα είχαν να διαχειριστούν εξαγριωμένους κρατουμένους. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ''βούτηξαν το δάχτυλο στο μέλι''» σημειώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο σωφρονιστικός υπάλληλος που συνελήφθη δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του μόλις έφτασε στο πάρκινγκ της φυλακής αλλά και στο σπίτι του βρέθηκαν «αυτοσχέδιες συσκευασίες με κάνναβη μικτού βάρους 745 γραμμαρίων, αυτοσχέδιες συσκευασίες, περιέχουσες καπνό τσιγάρων, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων (φορτιστές, handsfree) και μονωτικές ταινίες».

Η κακή εικόνα των φυλακών Αυλώνα αλλά και η τελευταία συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, όπου τραυματίστηκαν 13 άτομα, φαίνεται ότι ήταν η αίτια ώστε να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Φύλαξης με απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν εντοπίσει σχεδόν ποτέ ναρκωτικές ουσίες ή κινητά τηλέφωνα μέσα στα κελιά των κρατουμένων.

«Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνουν και κτηριακές παρεμβάσεις στις φυλακές Αυλώνα για να μπει τάξη» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας που έχει σχηματίσει πολλές φορές δικογραφία για παραβατικές συμπεριφορές μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis