Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:35 | 20/01/2020

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, εν είδη εθίμου στον δημόσιο διάλογο αναφύεται το ζήτημα του εμβολιασμού στον πληθυσμό και τις επιπτώσεις που έχει ο εμβολιασμός αλλά και ο μη εμβολιασμός μεμονωμένα σε κάθε άνθρωπο αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Είναι σαφές ότι το αντι-εμβολιαστικό κίνημα έχει τα τελευταία χρόνια καταφέρει να αποτελέσει μια από τις κυρίαρχες φωνές στον δημόσιο διάλογο , η κυριαρχία όμως αυτή της δίδει και αυτομάτως το διαβατήριο της επιστημονικής και κοινωνικής ορθότητας ;

Eδώ τα ερώτηματα γίνονται πιο επιτακτικά γιατί ακουμπούν τον πυρήνα της δημόσιας υγείας.

Ο εμβολιασμός μεγάλων πληθυσμών αποτελεί κατάκτηση της επιστημονικής κοινότητας που θωράκισε με μαζικό τρόπο κοινωνίες που διαφορετικά θα ήταν ευάλωτες σε πανδημίες και ιούς. Αποτελεί δε και βαθιά πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης αφού αποτελεί την μοναδική ασπίδα προστασίας για κοινωνικές ομάδες ευάλωτες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εποχιακός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία.

Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Η πλειονότητα των ασθενών που πεθαίνουν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στην Ελλάδα η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, µε έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου — Μαρτίου. Ο εμβολιασμός χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο µε εμβόλια που περιέχουν τα πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης, επειδή οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς και επειδή η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί έπειτα από περίπου έξι μήνες.

Ενημερωθείτε για τον έλεγχο για τον ιό της γρίπης που προσφέρει το διαγνωστικό κέντρο Genelabs , www.genelabs.gr στο [email protected] ή στο 2106444230

Χρήστος Λουτράδης

πηγή:  medium.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis