Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 16/04/2021

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε ότι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα -όπως είχε προγραμματιστεί- στην Ελλάδα, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις στη χώρα μας.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» εξήγησε, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρίνισε ότι υπήρχε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Δηλαδή ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τον μη εμβολιασμό και τους κινδύνους που έχει κανείς αν νοσήσει από Covid. «Είδαμε όμως ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca να μην το ακυρώνει» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί κανονικά.

Λάθη με τα μηνύματα σε πολίτες

Σχετικά με τα μηνύματα που έχουν σταλεί σε πολίτες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν παρότι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα αυτή την περίοδο, ο επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με το άνοιγμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων Β είναι παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίστηκαν και στην ομάδα Α.

«Όλες οι περιπτώσεις που ψάξαμε έδειξαν ότι υπήρχε παλαιότερη συνταγογράφηση, δεν υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα» σημείωσε, μιλώντας στο Mega υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε ανάλογο ιστορικό των ασθενών και ότι δεν πρόκειται για λάθος του συστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω πολίτες, είτε είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας στο παρελθόν, είτε τους είχε χορηγηθεί κάποιο φάρμακο που περιλαμβάνεται στις ευπαθείς ομάδες και έτσι το σύστημα, τους συμπεριέλαβε στην κατηγορία των ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Την Τρίτη τα συμπεράσματα του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο Janssen, της εταιρείας Johnson & Johnson, για την Covid-19. Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο ΕΜΑ, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι στις 20 Απριλίου, στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη, 14 Απριλίου, έφτασαν στη χώρα μας 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η χορήγησή του τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάνει σύσταση για το αν πρέπει ή όχι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν τη χορήγηση του εμβολίου μετά και τα περιστατικά θρομβώσεων στις ΗΠΑ. 

«Προχωρούμε με κύριο μέλημα την ασφάλεια των συμπολιτών. Και παραμένουμε πιστοί στις ευρωπαϊκές Αρχές, τον ΕΜΑ και συμβουλευόμενοι την εθνική εμβολιαστική αρχή. Ετσι ξεκινήσαμε και έτσι θα την ολοκληρώσουμε την διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Συστήνω οι δηλώσεις για τα εμβόλια να γίνονται με επιστημονικά δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια των εμβολίων».

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis