Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 20/05/2015

Μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και 3 ημερες στην Τουρκία - και την ακολουθούν και ενδείξεις αλήθειας- έχει αναστατώσει την γειτονική χώρα καθώς διανύεται και προεκλογική περίοδος. Σύμφωνα με αυτή συγκρούσεις μεταξύ Στρατού και Αστυνομίας στην Τουρκία με 8 νεκρούς και 4 τραυματίες έγιναν στη Γιουκσέκοβα του Χακιάρι.

Για την  σύγκρουση των Ειδικών Δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Γενικό Επιτελειο  δεν διαψεύδει την πληροφορία, την οποία δίνουν στην δημοσιότητα κύκλοι του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. 

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του κουρδικού κινήματος, πριν από περίπου 20 ημέρες, οι Ειδικές Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση στα περίχωρα του Χακκάρι (Τσολέμεργκ). Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας εξαπέλυσε επίθεση κατά του κουρδικού κινήματος παρά την αντίθετη άποψη του τουρκικού στρατού.

Οι μονάδες του τουρκικού στρατού δεν συμφώνησαν με αυτή την κίνηση με την λογική ότι η επιχείρηση ενδεχομένως θα άφηνε πίσω της πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Οι αστυνομικοί δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την επισήμανση και ξεκίνησαν την επίθεση τους. 

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας, οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί αντάλλαξαν σκληρά λόγια. Στην συνέχεια ο λεκτικός διαπληκτισμός μετατράπηκε σε ένοπλη αντιπαράθεση. Για πρώτη φορά, ο τουρκικός στρατός αντάλλαξε πυρά με την αστυνομία. 

Η ένοπλη αντιπαράθεση άφησε πίσω της 4 νεκρούς αστυνομικούς και 3 νεκρούς αξιωματικούς του τουρκικού στρατού. Υπάρχουν ακόμη 4 τραυματίες αξιωματικοί. 

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», το Επιτελείο του τουρκικού  Στρατού Ξηράς δεν διαψεύδει το περιστατικό. Ο Στρατός αναφέρει ότι η πολιτική εξουσία και όχι ο ίδιος, είναι η αρχή, η οποία θα πρέπει να προβεί σε σχετικό ανακοινωθέν. 

Η εφημερίδα Taraf σε είδησή της με τίτλο «…Εδώ και τρεις μέρες συζητείται κάτι που φοβίζει... Στη Γιουκσέκοβα συγκρούστηκε η αστυνομία με το Στρατό…8 νεκροί…Τι λέει ο Ντεμίρτας… τι λένε οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις» αναφέρεται σε έναν ψίθυρο που διαδίδεται εδώ και τρεις μέρες, ο οποίος δημιουργεί φόβους και ανησυχίες και αφορά τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και στρατού στη Γιουκσέκοβα του Χακιάρι, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους συνολικά 8 άτομα – τρεις υπαξιωματικοί και πέντε αστυνομικοί.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης, ίσως λόγω φόβου, ίσως λόγω ευαισθησίας, κανείς δεν τόλμησε μπροστά στις κάμερες, να σχολιάσει το παραμικρό. Μέχρι χθες. Στην προεκλογική του ομιλία, στη Μερσίνη, χθες, ο κ.Ντεμίρτας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα, λέγοντας : «Κι εγώ άκουσα κάτι τέτοιο, πριν ακόμα έχει απήχηση στην κοινή γνώμη. Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα ότι πρόκειται για αληθή είδηση. Υπάρχουν ονόματα των νοσοκομείων, όπου νοσηλεύονται αρκετοί από τους τραυματίες. Ακόμα και στην Προύσα λέγεται ότι διακομίστηκε κάποιος για να νοσηλευτεί. Αλλά η κυβέρνηση πώς το συγκαλύπτει, πώς το κουκουλώνει; Θα ασχοληθούμε με το θέμα.

Περί τίνος πρόκειται; Μήπως για μια πρωτοβουλία προβοκάτσιας σαν αυτή του Άγρι; Η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με τα γεγονότα. Τι θα πουν οι Ένοπλες Δυνάμεις…αυτό συνιστά για μένα πιο ενδιαφέρον θέμα […] Αλλά γιατί δεν κάνει ανακοίνωση το Γενικό Επιτελείο; Ρώτησα και πήρα την απάντηση. “Δεν τίθεται θέμα ότι πρέπει εμείς να προβούμε σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Ν 5442, η ευθύνη είναι του Νομάρχη. Αυτός οφείλει να κάνει δηλώσεις”».

Σύμφωνα με τον Baki Gül που εργάζεται στην κουρδική εφημερίδα Med Nuçe και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fırat Haber Ajansı, μέχρι και 20 μέρες έχουν περάσει από τη σύγκρουση Αστυνομίας – Στρατού στη Γιουκσέκοβα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η αστυνομία ειδικών επιχειρήσεων ήθελε να πραγματοποιήσει επιχείρηση «με οδηγίες της Άγκυρας». Όσο για το Στρατό ισχυρίζεται ότι “εδώ δεν υπάρχει ΡΚΚ, αλλά κι αν υπάρχει θα του επιφέρουμε ζημία”. Η Αστυνομία επιμένει. Η επιχείρηση πραγματοποιείται. Αλλά τις επόμενες ώρες η αστυνομία θέλει να διευρύνει την επιχείρηση. Η ομάδα του Στρατού που αποτελείται στην πλειοψηφία της από υπαξιωματικούς, αυτή τη φορά ξεκινάει λεκτική φιλονικία. Η λεκτική φιλονικία μετατρέπεται σύντομα σε ένοπλη σύγκρουση και εντέλει στις αγροτικές περιοχές η τουρκική αστυνομία στρέφεται κατά του τουρκικού Στρατού. Απολογισμός : Χάνουν τη ζωή τους τρεις υπαξιωματικοί, πέντε αστυνομικοί και τραυματίζονται τέσσερις υπαξιωματικοί.

Το περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα την στιγμή που το κουρδικό κίνημα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επανέναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κουρδικό κίνημα με απώτερο στόχο την πολιτική πόλωση λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ενδέχεται να στοχεύει στην ενίσχυση των ποσοστών της.

Για αυτό και αρκετοί μιλούν για προβοκάτσια...

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis