Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:29 | 29/05/2019

Ενισχύεται από φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος για το προσωπικό της Πυροσβεστικής, εξισώθηκαν ωραριακά οι 1.723 Πυροσβέστες Πενταετούς Απασχόλησης με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Εξασφαλίστηκε η υπερωριακή τους απασχόληση και η ένταξή τους σε βάρδιες καθ’ όλο το 24ωρο και τις αργίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι το διαθέσιμο δυναμικό του Σώματος. Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό κατά περίπου 2.000 Πυροσβέστες με πρόσληψη:

    876 Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης, επιτυχόντων από τον οικείο πίνακα επιλαχόντων,
    56 Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων του οικείου Διαγωνισμού του 2011, κατ’ εφαρμογή αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης που επισπεύσθηκε από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αποσκοπεί στη σταδιακή ομογενοποίηση του επί θητεία και εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού, στο πλαίσιο της αποκατάστασης μακροχρόνιων αδικιών και εργασιακής ομηρίας του πυροσβεστικού προσωπικού.
    προσλαμβάνονται με προκήρυξη διαγωνισμού 1.000 περίπου νέων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, οι οποίοι προστίθενται στους 1.245 απασχολούμενους εποχικούς υπαλλήλους, ανεβάζοντας τον αριθμό των εποχικών πυροσβεστών που θα καλύψουν της επείγουσες ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου στους 2.250.
    Εντάχθηκαν στον πίνακα επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης οι συμβασιούχοι εποχικοί Πυροσβέστες που προσλήφθηκαν το έτος 2009. Αποκαθίσταται έτσι μια ακόμη αδικία ετών έναντι εποχικών πυροσβεστών που προσφέρουν στην Υπηρεσία μέχρι σήμερα, έχοντας αποκτήσει πλέον δεκαετή πολύτιμη εμπειρία
    Θα εισαχθούν στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων 133 Δόκιμοι Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων και Αξιωματικοί - Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί.

[custom:google-ads]

Πρόσθετα, αποφοίτησαν φέτος από τη σχολή, οι πρώτοι Πυροσβέστες που εισήχθησαν μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.
Ενίσχυση μέσων στην αεροπυρόσβεση

Εγκρίθηκε η συντήρηση- επισκευή του στόλου ιδιόκτητων εναέριων μέσων, όπως επίσης εγκρίθηκε η μίσθωση ελικοπτέρων με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα:

- Από 3 βαρέως τύπου και 7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, επιτυγχάνεται από φέτος και για την επόμενη πενταετία η δυνατότητα να αυξηθούν τα ελικόπτερα μέχρι και 6 βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου.

- Έτσι θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση νέων υπηρεσιών για την τρέχουσα και τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους, με σκοπό την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας.

Πρόσθετα, αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή γίνεται αξιοποίηση δωρεών για την αγορά οχημάτων, εξοπλισμού και εκπαίδευσης των Πυροσβεστών και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την αγορά Πυροσβεστικών οχημάτων.
Ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Ενισχύεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, μετά και τη νομοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του νέου ευρωπαϊκού συστήματος rescEU για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών απότοκων της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεριμνά αφενός για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή της χώρας μας στο μεταβατικό στάδιο του RescEU, όπου θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και αφετέρου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε Υπηρεσίες Αεροπυρόσβεσης (Εναέρια Μέσα).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι ΟΠΚΕ και η ΥΔΕΖΙ συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους


Ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών.

Αφορά όλες τις φάσεις κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, από την πρόληψη ως την αποκατάσταση, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση, εξασφαλίζεται η ικανότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες προκαλούνται από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, καθώς και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία χαρακτηρίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, κλιμακούμενης έντασης και μεγαλύτερης συχνότητας.

Πυρήνα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, συνιστά η θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, η οποία θεσπίζεται ως αυτοτελής δημόσια Υπηρεσία.
Σύσκεψη για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασιλείου Ματθαιόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες, σύσκεψη για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Π.Σ. στο Χαλάνδρι.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον τρόπο λειτουργίας του νεοσύστατου μηχανοκίνητου τμήματος (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), την ασφάλεια των υπαλλήλων και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και οριστικοποιήθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια επέμβασης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, όλοι οι επικεφαλής στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis