Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:28 | 04/05/2015

«Προστασία κατά των αναγκαστικών εξώσεων: Ένας Έλληνας παλεύει για το σπίτι του» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel. 

Αναφέρεται στην προσωπική ιστορία ενός «υπερχρεωμένου Έλληνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που κατάφερε μέχρι στιγμής να «σώσει» το σπίτι του με τον νόμο Κατσέλη. Οι δημοσιογράφοι του Spiegel επισκέφθηκαν τον Νικόλαο Μπουρλιούφα και συζήτησαν μαζί του.

«Το χρώμα στους τοίχους έχει φύγει ενώ η ταπετσαρία έχει φθαρεί. ‘Όπως μπορείτε να δείτε, δεν μπορώ να το φτιάξω», λέει ο κ. Μπουρλιούφας. Υπό κανονικές συνθήκες, θα είχε ήδη χάσει το σπίτι του στα Πετράλωνα, στο οποίο μένει από τότε που παντρεύτηκε, αναφέρει το Spiegel. 

Και συνεχίζει: «Ο Μπουρλιούφας είναι υπερχρεωμένος και αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της αναγκαστικής έξωσης λόγω των χρεών του. Για το ότι διαμένει ακόμη στο σπίτι του "ευχαριστεί" τον νόμο Κατσέλη. Ο εν λόγω νόμος προστατεύει τους Έλληνες από την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.

Περίπου 100.000 οικογένειες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το αυτό το μέτρο. Το τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας, γίνεται φανερό με μια ματιά στην Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκδιώχθηκαν από τα ίδια τους τα σπίτια κατά την κρίση, και μάλιστα με μεθόδους που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ως παράνομες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να επεκτείνει το μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επρόκειτο μάλιστα να αποτελέσει μέρος του πολυνομοσχεδίου και να κατατεθεί στη Βουλή. Κάτι που τελικά δεν έγινε, προφανώς εξαιτίας της πίεσης των δανειστών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επέκρινε σε πρόσφατη δήλωσή του το μέτρο. Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα σχέδια του Τσίπρα εκλήφθηκαν ως "άδικα από κοινωνικής άποψης".

Η προστασία από τις αναγκαστικές εξώσεις; Με ποιον τρόπο μπορεί να είναι αυτό άδικο από κοινωνική σκοπιά;», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.



Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis