Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:16 | 03/01/2020

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019, δημοσιεύθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια απόφαση του προέδρου της Βουλής για την προμήθεια και εγκατάσταση έξι καμερών «για την επέκταση του συστήματος επιτήρησης και καταγραφής του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων» (ΥΑΒΕ). Πρόκειται για την τελευταία –πλην όμως όχι έσχατη– επισήμως γνωστή ενέργεια εκ μέρους της πολιτικής διεύθυνσης της Βουλής, η οποία εντάσσεται σε ένα πλέγμα ενεργειών με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή και αποτελεσματικότερη φύλαξη του ναού της δημοκρατίας έναντι κάθε είδους σχεδίων, απειλητικών για την ασφάλειά της.

[custom:google-ads]

Ως γνωστόν, η Βουλή των Ελλήνων έγινε –ειδικά στα περασμένα μνημονιακά χρόνια– στόχος όχι απλώς «συμβολικός» των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας αλλά και πραγματικός για ομάδες με εξτρεμιστικές διαθέσεις και δραστηριότητες. Οι επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν με χρήση κάθε είδους υλικού (πέτρες, κομμάτια μαρμάρου, βόμβες μολότοφ, έως και με μπογιές για να λερωθούν οι τοίχοι του μεγάρου), κάποιες φορές είχαν στόχο ακόμα και την εισβολή στο εσωτερικό της Βουλής. Οι μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις είτε στα σκαλιά, δεξιά και αριστερά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, είτε κάποιες φορές παλαιότερα στην είσοδο επί της λεωφόρου Βασ. Σοφίας, έχουν καταγραφεί με ήχο, εικόνα και στα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Η πιο πρόσφατη απόπειρα εισβολής είχε καταγγελθεί και μέσω δηλώσεων του τέως προέδρου Ν. Βούτση. Πολλάκις είχε επισημανθεί πως οι ανάγκες σωστότερης περιφρούρησης του επιβλητικού κτιρίου της πλατείας Συντάγματος επέβαλλαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων φύλαξης. Ειδικά, ωστόσο, την περασμένη πενταετία, με επιχειρήματα και σκεπτικό που συνοψιζόταν στο «δεν θα πρέπει η δημοκρατία να απαντήσει με αστυνομοκρατία», οι όποιες εισηγήσεις για λήψη μέτρων απορρίπτονταν.

Πολλά, όμως, άλλαξαν και σε αυτό τον τομέα από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις εκλογές. «Λαμβάνονται στοιχειώδη και αυτονόητα μέτρα για έναν χώρο με τέτοιο συμβολισμό όπως το Κοινοβούλιο και δεν διαμορφώνεται αίσθηση αστυνομοκρατίας», λένε οι σημερινοί υπεύθυνοι. Ως τέτοια είναι, μεταξύ άλλων, η μόνιμη πλέον παρουσία μικρών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. και ολιγάριθμης αστυνομικής ομάδας τόσο στην είσοδο του χώρου στάθμευσης επί της λεωφόρου Αμαλίας όσο και στην αντίστοιχη πλευρική είσοδο, στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας και η αριθμητικά διακριτική αύξηση των περιπολιών εντός του προαύλιου. Επιπλέον, ενισχύθηκαν και άλλα λιγότερο εμφανή μέτρα, όπως ο συστηματικός πλέον έλεγχος των εισερχόμενων στο γκαράζ αυτοκινήτων, από αστυνομικούς κατάλληλα εξοπλισμένους.

Περισσότερο ενισχυμένα είναι, εμφανώς, τα μέτρα ευρύτερης φύλαξης τη Βουλής σε περιπτώσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων, ενώ έχει δρομολογηθεί και σειρά άλλων, παγίων, που για για ευνόητους λόγους είναι ακόμα λιγότερο ή και καθόλου εμφανή σε περαστικούς και στους επισκέπτες του μεγάρου του Κοινοβουλίου. Η ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης των χώρων μέσω κλειστού κυκλώματος καμερών ασφαλείας και η αντικατάσταση όλων των καρτών εισόδου για τους με κάθε ιδιότητα απασχολουμένους στο εσωτερικό του κτιρίου αποτελούν δύο εξ αυτών. Ο στόχος του συνόλου των μέτρων που λαμβάνονται δεν είναι απλώς και μόνο να αποτύχει μια προσπάθεια να δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα η Βουλή, αλλά πρωτίστως να αποθαρρυνθούν όσοι το επιδιώκουν, δηλαδή το να αποτραπεί οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές.

Διαβάστε περισσότερα στην: kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis