Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:59 | 01/09/2019

Αμεση ενίσχυση των αστυνομικών στις διμοιρίες των ΜΑΤ, που από περίπου 11 άτομα ανά ομάδα θα φτάσουν και πάλι τους 20 με 22 αστυνομικούς, προβλέπεται στον νέο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., βάσει των ρητών εντολών που υπάρχουν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, και τον αρχηγό του Σώματος, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Η προαναφερθείσα ρύθμιση φαίνεται πως αποκαθιστά μία «αδικία» επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη χαρακτήριζαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι απέναντι σε κάθε «κουκουλοφόρο» ή αντιεξουσιαστή, και πλέον έρχεται να ενισχύσει την άποψη των αρμόδιων αξιωματικών της Αστυνομίας για «ημιμόνιμη» εγκατάσταση στα Εξάρχεια.

Τα παραπάνω νέα μέτρα, φυσικά, αναμένεται να έρθουν το προσεχές διάστημα, μετά και τις πετυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (σ.σ.: που συντόνισε άψογα τις ενέργειες της Ασφάλειας Αττικής, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, της ΔΙ.ΑΣ. και των ΜΑΤ) στο «γκέτο» της πρωτεύουσας και εκκενώθηκαν τέσσερις καταλήψεις, στη μία από τις οποίες εντοπίστηκαν αντιεξουσιαστές και συνελήφθησαν.

Ο σχεδιασμός για τα Εξάρχεια φαίνεται πως συνδυάζεται και με τα ευρύτερα επιχειρησιακά μέτρα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, αυτό πάνω στο οποίο «ποντάρουν» οι αξιωματικοί της Αστυνομίας και ειδικά τα στελέχη των υπηρεσιών Ασφάλειας είναι οι άμεσες αλλαγές των νόμων, καθώς, όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και βάσει των λεγομένων των αστυνομικών, «εμείς τους συλλαμβάνουμε και μετά από λίγες μέρες τούς συναντάμε ξανά στον δρόμο επειδή έχουν αποφυλακιστεί».

Ετοιμότητα

«Οι διμοιρίες των ΜΑΤ έμειναν σχεδόν μισές. Κατά το παρελθόν είχαν 25 άτομα ανά ομάδα και σήμερα έχουν μόνο 10 με 11 άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν δέχονται μία επίθεση από 20 ή 30 κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια είναι δύσκολο και να αμυνθούν και να προστατευτούν και να κάνουν συλλήψεις», είπαν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Οταν θα ενισχυθούν οι διμοιρίες, η κάθε ομάδα θα είναι πιο δυνατή και έτοιμη να αντεπεξέλθει στις επιχειρησιακές δυσκολίες της περιοχής των Εξαρχείων, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αντιεξουσιαστές θα ενισχύσουν τη δράση και τις επιθέσεις τους κατά αστυνομικών και ενδεχομένως κατά αστυνομικών τμημάτων», μας λένε οι ίδιες πηγές.

Προσλήψεις

Το σχέδιο για «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια με την ενίσχυση των ΜΑΤ με περίπου 500 άτομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το σχέδιο αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, που αναμένεται να είναι απόλυτα έτοιμο για να τεθεί σε εφαρμογή με την πρόσληψη των 1.500 νέων ειδικών φρουρών που θα ενισχύσουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την Αμεση Δράση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών το επόμενο διάστημα. Η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) -πρώην Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ)- και η Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) αναμένεται να ενισχυθούν με 250 άτομα άμεσα από τις τελευταίες δύο «σειρές» νέων αστυνομικών και με άλλα 250 άτομα όταν θα αποφοιτήσουν από τις σχολές.

Η σταθερή παρουσία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια μαζί με τις ενισχυμένες περιπολίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Αμεσης Δράσης συνιστούν το νέο «επιχειρησιακό κοκτέιλ» των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όπως παραδείγματος χάριν οι ληστές αλλά και οι καταδρομικές επιθέσεις μπαχαλάκηδων. Σημειώνεται ότι τα ΜΑΤ αριθμούν 1.650 αστυνομικούς με 49 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ και είχε υπάρξει προσπάθεια ενίσχυσής τους με 100 επιπλέον αστυνομικούς στις αρχές του χρόνου. Στους δρόμους πέριξ του κέντρου της Αθήνας υπάρχουν επίσης και οι «Μαύροι Πάνθηρες» της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι περιπολούσαν από τα μέσα Ιουλίου σε βασικά τουριστικά σημεία της Αθήνας.

Την ίδια ώρα ορισμένοι από τους επικεφαλής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν, μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων, στη συγγραφή του πλάνου αντεγκληματικής πολιτικής της ηγεσίας του Σώματος, σε μία προσπάθεια να τεθούν άμεσα οι στόχοι της Αστυνομίας αναφορικά με τη μείωση της εγκληματικότητας, την πρόληψη και την καταστολή, αλλά και την αύξηση των συλλήψεων των κακοποιών, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί άμεσα το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και η αστυνόμευση να είναι πλέον εμφανής. Το συγκεκριμένο πλάνο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός των επόμενων δύο μηνών (σ.σ.: Ισως και νωρίτερα) και θα συμπεριλαμβάνει όσα έχει στο μυαλό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με τα επόμενη έτη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα όσα επιθυμούν να πετύχουν οι επικεφαλής του Σώματος, με άμεσο στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας.

Από την έντυπη έκδοση του eleftherostypos

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis