Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 09/04/2021

Το Δεκέμβρη του 2020 ένας άνδρας είχε βρεθεί νεκρός, στο διαμέρισμα του στο Όσλο, της Νορβηγίας. Tον εντόπισε ένας φροντιστής που επισκέφτηκε το σπίτι, για να κάνει εργασίες συντήρησης. Στη χώρα αυτή ελέγχονται οι συναγερμοί μια φορά το χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Ο άνδρας αυτός ήταν νεκρός 9 χρόνια, βάσει της ημερομηνίας που υπήρχε σε συσκευασία γάλατος (6/5/2011) και αυτής που είχε ένα γράμμα που ήταν στο σαλόνι (29/4/2011).

Το γεγονός αυτό 'έφτασε' έως τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου NRK της χώρας, μέσω τηλεφωνήματος κάποιου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το μέσο αυτό επανέφερε τώρα το θέμα, για να υπογραμμίσει πως δεν έχει αλλάξει κάτι, σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά ή άλλα συστήματα που υπάρχουν ως προς τον εντοπισμό ανθρώπων που ενδεχομένως να 'χουν πρόβλημα. Ή να έχουν πεθάνει.

Πέρυσι 27 κάτοικοι του Όσλο (του πληθυσμού των 1.056.180 ανθρώπων) βρέθηκαν νεκροί, αφότου είχε περάσει μια εβδομάδα από το θάνατο τους. "Τον προηγούμενο χρόνο ήταν 32. Ένας είχε πεθάνει επτά μήνες πριν εντοπιστεί νεκρός".

Πίσω στην αποκάλυψη του 2020, η ηλικία του προσδιορίστηκε κάπου στην έβδομη δεκαετία. Είχε παντρευτεί δυο φορές, είχε παιδιά και είχε μετακομίσει πολλάκις στο Όσλο, πριν αγοράσει το σπίτι στο οποίο βρέθηκε νεκρός (όπως αναφέρεται στο ληξιαρχείο του κράτους, με τις πληροφορίες να παρέχονται πια ψηφιακά -ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες 'έβγαιναν' σε περιοδικό).

Oι γείτονες είπαν πως πάντα ήταν 'κλειστός' και ζούσε απομονωμένος. "Όταν τον 'πετυχαίναμε' στο ασανσέρ απαντούσε μονολεκτικά σε ό,τι του λέγαμε". Κάποια στιγμή σταμάτησαν να τον βλέπουν εντός του κτιρίου. Σκέφτηκαν πως έχει μετακομίσει σε ίδρυμα ή είχε μετακομίσει. Δεν θορυβήθηκαν όταν είδαν το γραμματοκιβώτιο του, στην είσοδο της πολυκατοικίας να μη χωρά πια άλλη επιστολή (είχε λάβει 1.400 σε αυτά τα εννέα χρόνια -ένα ήταν του 2013). Ο φροντιστής πήγε στο διαμέρισμα, χτύπησε το κουδούνι, δεν απάντησε κανείς και ακολούθησε κλήση στην αστυνομία.

Η σύνταξη του είχε διακοπεί από το 2018, όταν η Νορβηγική Υπηρεσία Εργασίας και Πρόνοιας δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του. Οι λογαριασμοί του συνέχισαν να πληρώνονται αυτόματα, από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την υπόθεση δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος μπορεί να είναι νεκρός για εννέα χρόνια, χωρίς να τον έχει αναζητήσει κάποιος.

"Eίναι ιδιαίτερη περίπτωση και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο. Βασιζόμενοι στην εικόνα που έχουμε, ήταν ένας άνδρας που είχε πολύ μικρή επαφή με άλλους". Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Επιστημών της χώρας δήλωσε πως πριν 30 χρόνια δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς πρόκειται για την αποτυχία των νέων τεχνολογικών συστημάτων να 'θορυβηθούν' αν κάποιος δεν έχει για καιρό επαφή με κανέναν. "Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Δεν μπορούν να λύσουν θέματα που δεν αντιλαμβανόμαστε εμείς ως προβλήματα" κατέληξε. Μάλλον υπάρχει τρόπος να βοηθά η τεχνολογία στον εντοπισμό ανθρώπων που δεν έχουν την παραμικρή επικοινωνία για μεγάλο διάστημα. Αλλά δεν έχει 'βρεθεί' ακόμα.

Το NRK σημείωσε και ότι αποτάθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για ένα σχόλιο. Όλες απάντησαν πως δεν μπορούν να πουν το παραμικρό για μεμονωμένες υποθέσεις.

www.news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis