Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 02/06/2015

Το έργο της ΛΕΚ Πρέβεζας το έχουμε πολλές φορές προβάλλει μέσα από τις ασκήσεις και τις δράσεις της.

Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι μετά την διήμερη άσκηση -  εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαΐου στο στρατόπεδο ΑΓ. Ανδρέα στην Πρέβεζα με το κωδικό όνομα «ΕΛΠΙΣ 2015» τις όποιας στιγμές καλύψαμε και παρακολουθήσαμε, ότι η ΛΕΚ αποτελεί μια από τις αρτιότερες, δυναμικότερες και απόλυτα εκπαιδευμένες ομάδες, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να ανταπεξέρθει με επιτυχία σε δύσκολες καταστάσεις.

Το απέδειξαν εξάλλου εχθές με την αμεσότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα που ανταποκρίθηκαν τα μέλη της όχι μόνο στα προγραμματισμένα σενάρια αλλά και στις έκτακτα περιστατικά που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της άσκησης.

Την άσκηση -  εκπαίδευση διοργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας  στα πλαίσια εκπαίδευσης των μελών της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων και τελούταν υπό την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου.

Το πρόγραμμα του «ΕΛΠΙΣ 2015» χωριζόταν σε τρία μέρη τα οποία περιλάμβαναν θεωρητική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Πρέβεζας, πρακτική εκπαίδευση στα μηχανήματα σεισμού της ΕΜΑΚ και στήσιμο καταυλισμού στο χώρο του Στρατοπέδου ΑΓ. Ανδρέα με την νυχτερινή άσκηση  με διάφορα σενάρια.

Το σενάριο (απ όπου και οι φωτογραφίες) αφορούσε στην εκδήλωση καταστροφικού σεισμού με απεγκλωβισμό ατόμων από ερείπια, διάσωση ατόμων από τον 1ο όροφο και την εναέρια μεταφορά τους με φορείο, την χρήση και ανάπτυξη κλίμακας, την άμεση και οργανωμένη εκκένωση κτηρίου όπως και την μεθοδολογία περαίωσης ανάλογων περιστατικών που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα τρία είδη σφυριγμάτων που συντονίζουν μία τέτοια επιχείρηση (πχ τα τρία έντονα σφυρίγματα σηματοδοτούν  την άμεση εκκένωση  κτηρίου) και την εκμάθηση των συμβόλων που τοποθετούνται σε κάθε κτήριο σηματοδοτώντας την κατάσταση που υφίσταται στην εκάστοτε περίπτωση για  να κατευθύνουν αναλόγως τους διασώστες.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της 2ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος με την άρτια εκπαίδευση και την  εμπειρία χρόνων στους ώμους  και τα μέλη της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων με δύναμη, αποφασιστικότητα, ζήλο και χωρίς κανέναν δισταγμό έφεραν εις πέρας  και ολοκλήρωσαν το δύσκολο και συνάμα επικίνδυνο πρόγραμμα του «ΕΛΠΙΣ 2015» με απόλυτη επιτυχία.

Η άσκηση -  εκπαίδευση έλαβε χώρα υπό το βλέμμα του Υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένη Αναγνωστάκη συντονιστή επιχειρήσεων βορείου Ελλάδος και του  θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περικλή Βασιλάκη οι οποίοι έλαβαν και ενεργό ρόλο στα σενάρια διάσωσης καθώς υποδύθηκαν τους διασωθέντες που έχριζαν εναέριας μεταφοράς με φορείο.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της άσκησης διάσωσης και εναέριας μεταφοράς, ο κ. Βασιλάκης εξέφρασε, μιας και συμμετείχε ως «τραυματίας», την ικανοποίηση του δίνοντας συγχαρητήρια τόσο στην ΛΕΚ όσο και στην ΕΜΑΚ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν και ολοκλήρωσαν την διάσωση.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της άσκησης έδειξε και ο κ. Αναγνωστάκης.

Στο χώρο βρέθηκαν ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας Θεόδωρος Βαρδής καθώς και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας Αναστάσιος Σεϊτανιώτης.

Το πρόγραμμα του «ΕΛΠΙΣ 2015» η 2η ΕΜΑΚ, η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου,  η 5η ΕΜΑΚ και η Π.Υ. Πρέβεζας, η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, η 8η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ  και η  Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων ΚΩΣ, και το ΕΚΑΒ Πρέβεζας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ...

 

Επιμέλεια Σπύρος Χρήστου

pamepreveza.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis