Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:24 | 08/02/2015

 

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου του Έλληνα ναυτικού και η απαγωγή ακόμα τριών συγκλόνισε (και συνεχίζει να συγκλονίζει) τη ναυτική κοινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Άνθρωποι που πάνε να βγάλουν το δύσκολο μεροκάματο πέφτουν στα χέρια εγκληματιών πειρατών, οι οποίοι δεν υπολογίζουν καθόλου την ανθρώπινη ζωή.

Από την άλλη, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Νιγηρίας αποκάλυψε την πρόθεση της να προχωρά στην κράτηση των πλοίων που εισέρχονται στα χωρικά και τα παράκτια ύδατα της χώρας φέροντας πάνω τους συνοδούς ασφαλείας.

Οι κρατήσεις πλοίων θα ισχύουν τόσο για τους ένοπλες όσο και για τους άοπλους συνοδούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ναυτιλιακές αρχές της χώρας (Nigerian Maritime Administration and Safety Agency-NIMASA) εξέδωσαν την ανακοίνωση έχοντας προχωρήσει στην κράτηση τριών πλοίων, του Lilac Victoria, του UACC Eagle και του Morgane, διότι κατέπλευσαν στη Νιγηρία με πρόσωπα που συνδέονται με υπερπόντιες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που προσφέρουν υπηρεσίες κατάρτισης στη χρήση των όπλων.

Διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταφύγει στην πρόσληψη υπηρεσιών ασφαλείας για την προστασία των πλοίων τους από τις θαλάσσιες περιοχές που βρίθουν πειρατών στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς πλησιάζει η προεκλογική εκστρατεία του Φλεβάρη, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας, με σκοπό να διοχετευθούν τα λύτρα προς τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

Όπως καταλαβαίνουμε, το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό και με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί , κυβέρνηση και αρχές του τόπου κρίνουν παράνομο να υπάρχουν φρουροί στα πλοία, για τους προφανείς λόγους ότι δεν θέλουν να πατάξουν την πειρατεία. Πειρατεία, στην οποία κρύβονται μεγάλα οικονομικά οφέλη που- όπως αποδεικνύεται- καταλήγουν εν τέλει σε αυτούς.

Εν έτη 2015 θρηνούμε θύματα από πειρατές με βαρύ οπλισμό. Είναι καιρός κυβερνήσεις και ναυτιλιακή κοινότητα να πάρουν αποφάσεις. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν την δύναμη να κάνουν μέχρι και εμπάργκο σε αυτές τις χώρες. Δεν θα πρέπει να ξαναστείλουν τα καράβια τους εκεί και αν είναι δυνατόν να μη τα ξαναστείλει κανείς! Ουτοπικό ή όχι, έτσι είναι το σωστό!

Είναι απίστευτο να πρέπει να καλέσεις την οικογένεια του άτυχου συνάδελφου και να τους πεις ότι ο δικός τους άνθρωπος σκοτώθηκε από πειρατές! Είναι απίστευτο να πρέπει να καλέσεις τις οικογένειες των τριών ναυτικών και να τους πεις ότι τους δικούς τους ανθρώπους τους απήγαγαν Νιγηριανοί τρομοκράτες!

Όλες οι ενώσεις, ΠΝΟ, ΠΕΠΕΝ, ΠΕΜΕΝ κ.τ.λ. θα πρέπει άμεσα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση να συναντηθούν με τους ένωση εφοπλιστών και να συζητήσουν άμεσα το ζήτημα. Είναι σοβαρότατο και πρέπει να παρθούν αποφάσεις.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συνάδελφου. Εύχομαι η απαγωγή των τριών ναυτικών να έχει αίσιο τέλος το συντομότερο δυνατόν.

g.k.

http://www.e-nautilia.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis