Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:30 | 21/04/2020

Το Μεξικό γνώρισε την Κυριακή την πιο πολυαίμακτη ημέρα από την έναρξη της χρονιάς, με 105 ανθρωποκτονίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ανακοινωθεί μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις μεξικανικές αρχές χθες Δευτέρα.

Το προηγούμενο τέτοιο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί την 4η Απριλίου, με 104 φόνους να διαπράττονται μέσα σε 24 ώρες.

«Ασχολούμαστε με τον κορονοϊό, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ανθρωποκτονιών», στηλίτευσε χθες ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι εισαγγελικές αρχές των μεξικανικών πολιτειών και το ομοσπονδιακό κράτος δείχνουν ότι οι περισσότεροι φόνοι διαπράχθηκαν στην πολιτεία του Μεξικού (κεντρικά), 12 σε ένα 24ωρο, ενώ 10 καταγράφηκαν στην πολιτεία Τσιουάουα (βορειοανατολικά) και η πόλη του Μεξικού, οι πολιτείες Γουαναχουάτο (κεντρικά) και Οαχάκα (νότια) κατέγραψαν από 9.

Παρά τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που τέθηκαν σε εφαρμογή στο Μεξικό στα μέσα του Μαρτίου, η βία δεν έχει σταματήσει στη χώρα, όπου καταγράφηκαν επίσημα 34.608 ανθρωποκτονίες το 2019, ο βαρύτερος απολογισμός από το 1997.

Η βία δεν σταματά να μαστίζει το Μεξικό από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανακοίνωνε την έναρξη του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» κι ανέθετε στον στρατό να αναπτυχθεί στο εσωτερικό και να πατάξει τα λεγόμενα καρτέλ, τις συμμορίες που επιδίδονται στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί κάπου 275.000 ανθρωποκτονίες στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που πάντως δεν επιτρέπουν να φανεί καθαρά αν όλες τους συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2018, εκτιμά ότι η ενδημική βία στο Μεξικό θα αποκλιμακωθεί εάν μειωθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, προσέγγιση πολύ διαφορετική από την καταφυγή στη χρήση ισχύος έναντι των κακοποιών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εισηγήθηκε νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους διακινητές μικροποσοτήτων ναρκωτικών, που το μεξικανικό Κογκρέσο άρχισε να συζητά χθες Δευτέρα.

Αλλά, όπως αναγνωρίζει ο Λόπες Ομπραδόρ, ούτε καν η μαινόμενη πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να σταματήσει το κύμα βίας. «Ούτε καν αυτή η κρίση δεν σας ωθεί να σταματήσετε. Λοιπόν, μη μου λέτε ότι μοιράζετε τρόφιμα. Όχι, καλύτερα να σταματήσετε τη βία», αξίωσε χθες ο πρόεδρος, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί.

Ο αρχηγός του κράτους αναφερόταν σε δημοσιεύματα κατά τα οποία αφεντικά και μέλη των συμμοριών μοιράζουν τρόφιμα και άλλα είδη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Μάρτιος, σύμφωνα με τα ακόμα προκαταρκτικά δεδομένα, ήταν ο πιο αιματηρός μήνας της προεδρίας του Λόπες Ομπραδόρ, καθώς άρχισαν να διενεργούνται έρευνες για συνολικά 2.585 ανθρωποκτονίες, ή 83,5 τέτοιες υποθέσεις καθημερινά. Οι περισσότεροι φόνοι δεν εξιχνιάζονται ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρωσικό MiG-31 και F-16 του ΝΑΤΟ συναντιούνται στον αέρα - Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis