Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:46 | 12/06/2016

Χθες και προχθές έτυχε να παρακολουθήσω τις συνεντεύξεις δύο πολιτικών προσώπων .Του υπουργού προστασίας(;) του πολίτη κ. Τόσκα και του Δημάρχου Αθήνας κ. Καμίνη. Ακούγοντας αυτά που έλεγε ο καθένας, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι άνθρωποι  όχι μόνο δε  ζουν στην ίδια πόλη,αλλά ίσως, ούτε  στην ίδια χώρα.

Ακούσαμε, φερ ειπείν, τον κ. Τόσκα να υποστηρίζει,  απολύτως σοβαρά, ότι παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αστυνομία λόγω του προσφυγικού, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών στην Αθήνα ,αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ...βελτιωμένη σημαντικά,  σε σχέση με το παρελθόν.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ,πως γίνεται  αυτό, όταν η παραβατικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, ΄με ''εκτελέσεις'' ατόμων- μερα μεσημέρι- στο κέντρο της Αθήνας  , με ληστείες και κλοπές ακόμα και αγαλμάτων,με ιδιότυπα ''άβατα'' και ένοπλη επίδειξη ισχύος από  αναρχικούς κλπ,κλπ. Η απάντηση που έδωσε ήταν, πως, ναι, πράγματι σε ορισμένες περιοχές( Εξάρχεια , Δυτική Αττική ,  Κέντρο) ,υπάρχουν αυξημένα κρούσματα  παραβατικότητας, αλλά αυτό συμβαίνει από ... παλιά και απλώς οι προηγούμενοι, τα έκρυβαν ...κάτω από το χαλί.

Ούτε σκέψη δηλαδή για αναγνώριση  της ευθύνης του, ως πολιτικού προισταμένου του υπεύθυνου για την τάξη και την ασφάλεια φορέα, ούτε ίχνος ευθιξίας για το ότι κλέβονται ακόμα και αγάλματα από την καρδιά της Αθήνας , ότι οι κουκουλοφόροι  αναγκάζουν την Πολιτεία να τροποποιεί τα δρομολόγια των λεωφορείων προκειμένου να γλυτώσουν την πυρπόληση  , ότι  γίνονται φόνοι στα πιο κεντρικά σημεία   και οι ''εκτελεστές'' φεύγουν  σαν''κύριοι''.

Όλα θα αντιμετωπιστούν, εν καιρώ ,υποσχέθηκε, διότι,  αυτά απαιτούν και το ... χρόνο τους .
Ακόμα και στην ερώτηση, αν έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση και αν έχει ελαττωθεί  η... στρατιά των αστυνομικών που φυλάνε τα  δημόσια πρόσωπα(5 χιλιάδες άνδρες) η απάντηση του υπουργού ήταν πολύ ...συγκεκριμένη.Έχει γίνει  πολύ δουλειά  πάνω στο θέμα -είπε- και ...οσονούπω  θα ανακοινωθούν αποτελέσματα.

Όλα λοιπόν πάνε  καλά , κατά τον κ .υπουργό , κι αν δεν τα βλέπομε εμείς ,ας ψάξομε λίγο την ...όραση μας.
Ελα όμως που την ίδια  άποψη  με μας -την κοινή λογική δηλαδή- εξέφρασε, μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Καμίνης.

Αντιμετωπίζουμε μια ''καλπάζουσα παραβατικότητα που αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα του πολίτη'' ειπε ο Δήμαρχος και αναρωτήθηκε '' υπάρχει σχέδιο της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση''. Μια κατάσταση που -συνέχισε- έχει καταστεί αφόρητη από τις κλοπές -ακόμα και έργων τέχνης- ,το εμπόριο των ναρκωτικών, τη διακίνηση παράνομων προιόντων, τα κυκλώματα επαιτείας κλπ που δρουν ανενόχλητα ,όχι σε κάποιες απόμερες γωνιές, αλλά σε σημεία αναφοράς για την Πρωτεύουσα.Στο πνευματικό κέντρο, τη Νομική Σχολή, την Ακαδημία , το Πανεπιστήμιο ,την Εθνική Βιβλιοθήκη κλπ

Εμεις, δεν χρειάζεται ,νομίζουμε, να τοποθετηθούμε ως προς το ποιόν πιστεύομε . Αλλωστε,  ''Τον όφι θωρρείς  και τη σαμιά  ντου γυρεύγεις''; λέει η παροιμία.

Τον Τόσκα πάντως, ούτε  ο κ. Καμίνης φαίνεται να τον πιστεύει .Γι αυτό και, προφανώς, πήρε και την απόφαση ,να απομακρύνει  τα έργα τέχνης από τις ...εμπόλεμες Ζώνες της Πρωτεύουσας και να τα αντικαταστήσει με αντίγραφα. ''Ελλάς το μεγαλείο σου'', θα έλεγε κάθε λογικός άνθρωπος .

Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε , τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου Θίοντορ Ρούσβελτ: ''Τάξη χωρίς Ελευθερία και Ελευθερία χωρίς τάξη ,είναι εξίσου καταστρεπτικές''. 

 

 

Δημήτρης Καρατζάνης

 

 

cretalive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis