Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 22/12/2017

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογράφηση και διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία προορίζονταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στο πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης του προγράμματος EMPACT της EUROPOL με την κωδική ονομασία " YEHYA ".

[custom:google-ads]

Για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, παρασχέθηκε εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων ( European Migrant Smuggling Centre - EMSC ), που εξασφαλίσθηκε μέσω της μόνιμης παρουσίας των εμπειρογνωμόνων της, στο Γραφείο της EUROPOL στον Πειραιά και τη χρήση του κινητού γραφείου επιχειρήσεων του Οργανισμού, για την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω έρευνα εξελίχθηκε σε δύο φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση και κατά το διήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τρεις (3) αλλοδαποί και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατά τη δεύτερη φάση και μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19-20 Δεκεμβρίου 2017, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) άτομα εκ των οποίων επτά (7) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (τρεις υπήκοοι Ιράκ, ένας υπήκοος Αλβανίας, ένας Συρίας, ένας Μπαγκλαντές και μία ημεδαπή), μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, καθώς και ένας (1) υπήκοος Ιράκ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απόπειρα ληστείας.

Επίσης διενεργήθηκαν οκτώ (8) έρευνες σε οικίες, από τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  •  -7- διαβατήρια
  •  -4- δελτία ταυτότητας
  •  -10- άδειες διαμονής
  •  -3- ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  •  -1- πολυμηχάνημα
  •  -4- σφραγίδες
  •  -19.040- ευρώ,-100- δολάρια ΗΠΑ,-123.250- δηνάρια Ιράκ και -30- λίρες Τουρκίας
  •  -2- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  •  -18- κινητά τηλέφωνα
  •  ζελατίνες πλαστικοποίησης, αυτοκόλλητες διαφάνειες, φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου κλπ

Ως προς τον τρόπο δράσης, η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση είχε τη δυνατότητα να καταρτίζει εξ υπαρχής πλαστά ή να νοθεύει γνήσια, ταξιδιωτικά αλλά και κάθε άλλου είδους έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια προμήθευε (σε επίπεδο χονδρικής πώλησης) σε διακινητές μεταναστών. Με τη χρήση των πλαστογραφημένων αυτών ταξιδιωτικών εγγράφων επιχειρείτο η παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Τα έγγραφα που πλαστογραφούσαν κάλυπταν μεγάλο αριθμό χωρών, ως προς την προέλευσή τους, και οι τιμές τους κυμαίνοντο, για τα διαβατήρια πχ από 100 έως 240 ευρώ (τιμές χονδρικής). Η διακύμανση της τιμής εξαρτάτο από τη χώρα προέλευσης, από την ποιότητα και από το πλήθος των υπό παραγγελία εγγράφων.

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των μελών της, καθώς και οι επαφές με τους υποψήφιους πελάτες και προμηθευτές. Πλησίον της καφετέριας η σπείρα διέθετε διαμέρισμα, που χρησιμοποιούσε ως χώρο απόκρυψης (καβάτζα) των εγγράφων.

Ως προς την δομή της οργάνωσης, ηγετικά της μέλη φέρονται ένας αλλοδαπός υπήκοος Ιράκ και ένας υπήκοος Αλβανίας. Ο πρώτος πραγματοποιούσε τις συμφωνίες και διακινούσε το μεγαλύτερο όγκο των εγγράφων, ενώ ο δεύτερος είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από την πραγματοποιηθείσα έρευνα, εξακριβώθηκε πλήθος υποθέσεων διακίνησης-εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων, με το παράνομο κέρδος της οργάνωσης να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Απεκαλύφθη επίσης υπόθεση παράνομης μεταφοράς χρηματικού ποσού -40.000- ευρώ από την Ελλάδα στο Ιράκ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis