Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:42 | 13/01/2015

 

- Ακόμη και ποσοστό κοντά στο 70% μπορεί να πάρουν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 
- Παίρνει ως και ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή ο ΣΥΡΙΖΑ
- “Τραβάνε” ψήφους ακόμη και από νέα κόμματα όπως το Ποτάμι οι δύο “μεγάλοι” ενόψει εκλογών
- Η πόλωση σπάει στα “σύνορα” Δεξιάς και Αριστεράς με τους ψηφοφόρους να αλλάζουν κόμμα
Η οικονομική κρίση έφερε την πρώτη ανατροπή, έσπασε δηλαδή τον παλαιό δικομματισμό στη χώρα μας και έφερε στις περασμένες εκλογές στη Βουλή επτά κόμματα, όμως είναι η ίδια κρίση και ο φόβος του αύριο που επαναφέρει (δημοσκοπικά τουλάχιστον) τον δικομματισμό.
 
Και τα δύο κόμματα αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση της κομματικής τους βάσης βρίσκονται κοντά στο 80%, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει καλύτερη συσπείρωση.
Όσο πλησιάζουν οι ημέρες και η συσπείρωση θα αυξάνεται, μαζί όμως και η πόλωση και έτσι αναμένεται νέο... αίμα να μπει στις τάξεις και των δύο κομμάτων.
Οι προβλέψεις που ήθελαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνουν μαζί ένα ποσοστό κοντά στο 65% τώρα λένε ότι τα δύο κόμματα ίσως φτάσουν και το 70% συμπιέζοντας έτσι κατά πολύ τα μικρότερα κόμματα που ναι μεν δείχνουν στην πλειοψηφία τους να μπαίνουν στη Βουλή με ποσοστά όμως που δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς.
 
Δημοσκοπικά τουλάχιστον οι διαρροές από τα μικρότερα κόμματα προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακά μεγάλες, ενώ δείχνουν ότι και τα κομματικά κριτήρια δεν είναι πλέον ιδεολογικά. Κάθε άλλο υπάρχει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που θα δώσει είτε ψήφο διαμαρτυρίας, είτε ψήφο με οικονομικά κριτήρια.
 
Κάπως έτσι παρατηρούνται φαινόμενα όπως μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση της GPO και της ALCO δείχνουν μετακίνηση από 5 ως και 12%
 
Την ίδια στιγμή η ΝΔ “τραβάει” ψήφους από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ από τα αριστερά της, ενώ από τον λεγόμενο δεξιό χώρο αντλεί ψηφοφόρους σε μεγάλα ποσοστά τόσο από τη Χρυσή Αυγή όσο και από τους ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ αντλεί ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 19,2% σύμφωνα με τη GPO, 14% σύμφωνα με την ALCO, αλλά και ποσοστό 23,3% σύμφωνα με τη MARC. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε ό,τι αφορά στους ΑΝΕΛ προς τη ΝΔ είναι 9,2%, 11% και 9,8%.
Η ΝΔ ωστόσο αντλεί και από το ΠΑΣΟΚ 13% σύμφωνα με τη MARC, ποσοστό 8% σύμφωνα με τη MARC και 7,8% σύμφωνα με τη GPO.
Το Ποτάμι αν και νέο κόμμα χάνει ψηφοφόρους που κινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 14,4% σύμφωνα με τη GPO και σε ποσοστό 12,8 σύμφωνα με τη MARC.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τις ψήφους διαμαρτυρίας της Χρυσής Αυγής αντλεί από τα ... δεξιά του ποσοστό 19,5% των ΑΝΕΛ σύμφωνα με τη MARC ή 24% και 6,9% σύμφωνα με την ALCO και τη GPO αντίστοιχα.
Μετακίνηση ψηφοφόρων από το Ποτάμι σε ποσοστό 11,6%, από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 9,3% και το ΚΚΕ σε ποσοστό 9,6% δείχνει η έρευνα της GPO προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με την ALCO ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει από το ΚΚΕ 20%, τη ΔΗΜΑΡ 17% και το ΠΑΣΟΚ 16%. Σύμφωνα με τη MARC ποσοστό 17,5% των ψηφοφόρων που μετακινούνται από το ΚΚΕ, 12% από το ΠΑΣΟΚ και 5,1% των ψηφοφόρων που μετακινούνται από το Ποτάμι.
 
Ειδικά σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα η βάση των ψηφοφόρων μοιάζει με ... κινούμενη άμμο. 
 
newsit.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis