Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 12/09/2020

Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνιάστηκε στη Ρόδο, για την οποία συνελήφθη 56χρονος επιχειρηματίας κάτοικος του νησιού, ο οποίος βρέθηκε να κατέχει περισσότερα από 120 αρχαία αντικείμενα, αξίας στην «ελεύθερη αγορά» άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ!

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης μετέβη στο νησί μας πολυμελές κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων το οποίο σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, εντόπισαν τον 56χρονο και στη συνέχεια διενήργησαν και έρευνα στους χώρους της κατοικίας του, όπου και βρέθηκαν τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- πολύ μεγάλης αξίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», το «κλειδί» για να ανοίξει και αυτή η υπόθεση και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, ήταν ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και Ερευνητής, Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, κ. Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων ξεκίνησαν, πριν από έξι μήνες, να διερευνούν σχετική πληροφορία που είχαν στη διάθεσή τους.

Η πληροφορία αξιοποιήθηκε σχετικά, συλλέχθηκαν και άλλα στοιχεία για την υπόθεση, ενώ υπήρξαν και επαφές αλλά και ταξίδια σε Ρόδο και Κω προκειμένου να διασταυρωθεί όλο το υλικό που υπήρχε στη διάθεσή τους και να «δεθεί» η υπόθεση.
[custom:google-ads] Όταν τα πάντα επιβεβαιώθηκαν, η επιχείρηση για τη διαλεύκανσή της, μπήκε στην τελική της ευθεία.
Έτσι πριν από μερικές ημέρες κατέφθασε στη Ρόδο το πολυμελές κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων διεκπεραιώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες και χθες λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο 56χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη!

Ακολούθησε έρευνα τόσο στο χώρο της κατοικίας του στην Ιαλυσό όσο και σε χώρους της επιχείρησής του, προκειμένου να εντοπιστούν τα αρχαία αντικείμενα.

Βάσει πάντα των πληροφοριών της «Ροδιακής», συνολικά 127 αρχαιολογικά ευρήματα βρήκαν οι αστυνομικοί μεταξύ των οποίων κρατήρα, αμφορείς, δοχεία κ.α., τα οποία και κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για να εκτιμηθούν.

Σε ό,τι αφορά τον 56χρονο συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

[custom:google-ads]

Μεγάλη η αξία των ευρημάτων- 30 χρόνια ενάντια στην αρχαιοκαπηλία
Ως «θησαυρό» χαρακτηρίζουν έμπειροι αξιολογητές τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατηγορείται ότι κατείχε ο 56χρονος, καθώς η αξία τους είναι μεγάλη. Οι ίδιοι μιλώντας στη «Ροδιακή» διευκρινίζουν πως είναι διαφορετική η αρχαιολογική αξία ενός ευρήματος και διαφορετική η αξία του, εφόσον διατεθεί προς πώληση στην ελεύθερη αγορά.
Με δεδομένο το διαχωρισμό αυτό, τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα φέρονται να έχουν πολύ μεγάλη αξία πώλησης στην ελεύθερη αγορά, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 5 εκατομμύρια ευρώ!

Σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική αξία τους, για αυτήν θα αποφανθούν οι αρχαιολόγοι, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» και ο ειδικός  ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αξίας μεγάλης είναι σίγουρα, αλλά για αυτό θα αποφανθούν οι αρχαιολόγοι. Έχουμε αξιόλογους αρχαιολόγους στη Ρόδο, είναι η δεύτερη μεγάλη υπόθεση που ασχολούμαι εδώ και γνωρίζω πολύ καλά, ότι το Τμήμα των αρχαιολόγων εδώ είναι πολύ σημαντικό. Σημασία πάντως έχει ότι φέτος που κλείνουμε τα 30 χρόνια ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, έχουμε άλλη μία μεγάλη επιτυχία και κάποιες αρχαιότητες παραμένουν εδώ που πρέπει να παραμείνουν, γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ταυτότητα και το διαβατήριο του κάθε λαού».


Ερωτηθείς ο κ. Τσούκαλης για το αν υπάρχει αύξηση τα τελευταία χρόνια, σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, απάντησε θετικά.
«Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια με τη κρίση υπάρχει μία μικρή έξαρση, γιατί ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι ήταν στο μεταίχμιο να ξεπουλήσουν την πολιτιστική κληρονομιά, με μεγαλύτερη ευκολία και ελαφρύτερη συνείδηση το κάνανε. Βέβαια, εμείς είμαστε εδώ μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, που για άλλη μία φορά θέλω να ευχαριστήσω, γιατί 30 χρόνια υπήρξε μία άψογη συνεργασία στην κυριολεξία. Όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον επί 38 χρόνια συνεργάτη μου κ. Πέτρο Γωνιωτάκη καθώς και το φίλο Γιώργο (για ευνόητους λόγους δε δύναται να αναφέρω άλλα στοιχεία του), για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη αυτή, της υπόθεσης, και να ξέρουν ότι όσο μπορούμε θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους»!

Πηγή: rodiaki.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis