Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:03 | 05/12/2020

Το κόστος της συμφωνίας αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο Rafale θα φτάσει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021.

Συνεχίζεται η ενίσχυση του ελληνικό οπλοστασίου με στόχο την ισχυροποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 17 Δεκεμβρίου έρχεται στη Βουλή για επικύρωση η συμφωνία για την αγορά των 18 Rafale. Η Ελλάδα θα προμηθευτεί από τη Γαλλία 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα και 6 καινούρια Rafale, εκ των οποίων τα 4 θα είναι διθέσια.

Γίνεται προσπάθεια οι παραδόσεις τους να είναι εμπροσθοβαρείς ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση της ελληνικής αεροπορίας στα νέα αεροσκάφη, δηλαδή να εκπαιδευτούν στα διθέσια οι Έλληνες πιλότοι. 

Το πρώτο Rafale θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2021 και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε όλα τα αεροσκάφη να είναι αναβαθμισμένα στο τελευταίο επίπεδο που βρίσκεται η γαλλική αεροπορία. Οπότε αν και είναι έτοιμα, κάποια θα περάσουν από εργοστάσια. 

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα όπλα που φέρουν τα αεροπλάνα. Σε πρώτη φάση μαζί με τα Rafale η Ελλάδα θα αγοράσει πυραύλους Meteor και θα επαναπιστοποιήσει του πυραύλους Mica, Scalp κι Exocet που ούτως ή άλλως διαθέτει. 

Σημειώνεται ότι το κόστος για την αγορά των Rafale αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.  

Μετά τα Rafale οι φρεγάτες

Όπως έγραφε το newpost.gr η συμφωνία για την απόκτηση των Rafale θα ανοίξει το δρόμο για επιτάχυνση των διαδικασιών για το επόμενο μεγάλο deal το οποίο αφορά την απόκτηση φρεγατών και αποτελεί τη βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Άλλωστε η εμπλοκή στο ζήτημα της απόκτησης των Γαλλικών φρεγατών Belhara αποτέλεσε την αφορμή για την απόκτηση των Rafale έπειτα από πρόταση της Γαλλικής κυβέρνησης και του προέδρου Μακρόν με στόχο την ενίσχυση του άξονα της Αθήνας με το Παρίσι.

Η Αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων MMSC είναι πλέον δεδομένο ότι συγκεντρώνει μακράν τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές της Λεωφόρου Μεσογείων ακόμη τα πάντα είναι ρευστά.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis