Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:07 | 19/06/2018

Αυτό που πέτυχε η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ήταν να «καθιερώσει» συστηματικούς ελέγχους της αστυνομίας σχετικά με παραβιάσεις πάνω στη νομοθεσία για τα ζώα.

Με αφορμή τα αναρίθμητα πλέον περιστατικά κακοποίησης ζώων, τα δεκάδες αδέσποτα στους δρόμους, και τις συνεχείς καταγγελίες του κόσμου για παντελή απουσία παρέμβασης των αρχών για να βελτιωθεί η κατάσταση, η Π.Φ.Π.Ο. αποφάσισε να αναλάβει δράση, πιέζοντας για δραστικότερες ενέργειες από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. πάνω στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα η Π.Φ.Π.Ο. απέστειλε στην ΕΛ.ΑΣ. επιστολή με δύο αιτήματα που στόχο έχουν την ακόμη καλύτερη και αποδοτικότερη συνδρομή των αστυνομικών αρχών σε θέματα κακοποίησης ζώων αλλά και στην πρόληψη για μη δημιουργία περισσότερον αδέσποτων. Και η ΕΛ.ΑΣ. τα έκανε δεκτά.



Το πρώτο αίτημα της Ομοσπονδίας αφορά στους στόχους που περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στην αντεγκληματική πολιτική της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε στους στόχους για το 2019 να συμπεριληφθούν τα θέματα κακοποίησης ζώων ώστε να κινείται η αυτεπάγγελτη διαδικασία, και να μην γίνεται μόνο κατόπιν καταγγελιών.
[custom:google-ads]
«Θέλουμε οι αστυνομικοί από μόνοι τους να επιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα του θέματος, επιθυμώντας να πιάσουν τους στόχους που ορίζονται κάθε χρόνο, προκειμένου για παράδειγμα να προαχθούν. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε πως πλέον θα περιοριστούν έτσι και τα περιστατικά κακοποιήσεις ζώων», εξηγεί στο LIFO.gr η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Το δεύτερο αίτημα αφορά στη θέσπιση «Εβδομάδας Παράβασης της Νομοθεσίας για τα Ζώα». Όπως εξηγεί η κ. Μπομπολάκη, κάθε εβδομάδα ορίζεται ως εβδομάδα μιας συγκεκριμένη παράβασης, οπότε οι έλεγχοι είναι πιο εντατικοί και στοχευμένοι για αυτό το διάστημα, αφορώντας για παράδειγμα παραβάσεις σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας ή την ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση.

Αυτό που κατάφερε η Π.Φ.Π.Ο. είναι να πει η ΕΛ.ΑΣ. το «Ναι» στη θέσπιση εβδομάδας που θα αφορά παραβάσεις στη νομοθεσία για τα αδέσποτα. «Για παράδειγμα θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι για τα τσιπάκια και θα επιβάλλονται άμεσα κυρώσεις. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καλούμε τους ιδιοκτήτες να τοποθετούν τσιπάκια στα ζώα τους, όχι μόνο για όταν χαθούν, αλλά κυρίως επειδή έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εγκατάλειψης άρα περιορίζεται ο αριθμός των αδέσποτων», επισημαίνει η κ. Μπομπολάκη.

Η ένταξη των εγκλημάτων κατά των ζώων επίσημα πλέον στην αντεγκληματική πολιτική της ΕΛ.ΑΣ. για το 2019 αλλά και οι δράσεις για την πρόληψη στην κατεύθυνση της μη δημιουργίας νέων αδέσποτων θα αποτελέσουν κομβικό βήμα για την ευόδωση των στόχων της Ομοσπονδίας μας για την προστασία των ζώων.

Πηγή: lifo.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis