Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:00 | 03/06/2018

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων», σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ιωάννης Λιούκας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή , υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Αν αναζητήσουμε τα βασικά διαχρονικά χαρακτηριστικά του αστυνομικού θεσμού στη Χώρα μας, σίγουρα ένα από αυτά είναι η συνέχεια.

Γιατί, η Αστυνομία, ανεξαρτήτως των οργανωτικών μορφών και τυπικών διακριτικών τίτλων που έλαβε κατά την πολύχρονη εξελικτική της πορεία, υπήρξε ένας σταθερός και αξιόπιστος Οργανισμός παραγωγής κοινωνικού και εθνικού έργου, από τη συγκρότησή της μέχρι σήμερα που ως Ελληνική Αστυνομία πλέον έχει καταξιωθεί στην αντίληψη των πολιτών και στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας…

[custom:google-ads]

Είναι, βεβαίως, προφανές πως η καταξίωση της Αστυνομίας και η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της από την Πολιτεία και την πλατιά βάση της κοινωνίας, δεν αποτελούν κατάκτηση μόνον του εν ενεργεία προσωπικού του Σώματος ή του προσωπικού μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου στη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του αστυνομικού θεσμού.

Η καταξίωση και η αναγνώριση της Ελληνικής Αστυνομίας προέκυψε ως αποτέλεσμα του διαχρονικού έργου, της διαρκούς προσπάθειας και της προσφοράς όλων όσοι, με συνέπεια και αυταπάρνηση υπηρέτησαν στον αστυνομικό Οργανισμό από τη σύστασή του μέχρι σήμερα…

Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους τιμούμε τη σημερινή ημέρα. Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, την «Ημέρα προς τιμήν των αποστράτων».

Την Ημέρα που επέλεξε η Πολιτεία για να αποδώσει σ’ ένα επίπεδο ιδιαίτερου συμβολισμού την τιμή και την αναγνώριση που αρμόζει στους ανθρώπους εκείνους που προτάσσοντας το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον έναντι οποιουδήποτε προσωπικού ή οικογενειακού ωφελήματος, προσέφεραν στη χώρα και στην κοινωνία τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξασφάλιση της εθνικής και της δημόσιας ασφάλειας και τη διαχρονική προστασία των πολιτών…

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι και ιδίως εμείς οι συνεχιστές της πορείας που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να υπερασπιζόμαστε και να τιμούμε το έργο και την προσφορά τους…

Γιατί, για όλους εμάς, ο απόστρατος συνάδελφος παραμένει πάντοτε ενεργό και πολύτιμο μέλος του αστυνομικού Οργανισμού. Γιατί ο όρος «απόστρατος» δε σημαίνει για εμάς απόμαχος ή παλαίμαχος…

Είμαι ευτυχής, ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, που η αντίληψη αυτή του ενιαίου και συμπαγούς αστυνομικού Οργανισμού, του σεβασμού και της διαφύλαξης της Ιστορίας του Σώματος και της αντιμετώπισης των αποστράτων ως ισότιμων, πάντοτε, μελών της αστυνομικής οικογένειας, αποτυπώνεται, πλέον, σταδιακά και στις διάφορες θεσμικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται, καθώς:

-Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες στελέχωσης και στέγασης της Διεύθυνσης Ιστορίας του Σώματος, που θεσμοθετήθηκε πέρυσι, ώστε να ξεκινήσει άμεσα, εντός του επόμενου 15νθημέρου, η λειτουργία της και να καλυφθεί, επιτέλους, ένα σημαντικό ηθικής αλλά και ουσιαστικής τάξεως έλλειμμα στην οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας και να καταστεί δυνατή η καταγραφή, η διαφύλαξη και η ανάδειξη του έργου και της Ιστορίας του αστυνομικού θεσμού, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της αξιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου και των κειμηλίων του Σώματος.

-Συνεχίζεται η αναβάθμιση της λειτουργίας και η μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Παιδικές Εξοχές» στον Άγιο Ανδρέα Αττικής σ’ αυτό που εξ’ αρχής είχαμε φανταστεί και σχεδιάσει σ’ έναν ζεστό, φιλόξενο, πολιτισμένο και ανθρώπινο πολυχώρο που να παρέχει στα παιδιά αλλά και στους γονείς - εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους - κάποιες, μικρές έστω, περιόδους αναψυχής και ξενοιασιάς και παράλληλα να φιλοξενεί εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού ιδίως χαρακτήρα για το σύνολο του προσωπικού.

-Εξετάζεται σε επίπεδο νομοτεχνικής κατάστρωσης το θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικής αξιοποίησης της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των αποστράτων συναδέλφων επί εθελοντικής βάσεως.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως στην αντίληψη, στη σκέψη και στις ενέργειές μας η Ελληνική Αστυνομία είναι ενιαία, συμπαγής, αδιαίρετη.

Είναι ένας Οργανισμός που σέβεται και τιμά την Ιστορία του, που διδάσκεται από το παρελθόν του για να μπορεί να ορίσει το μέλλον του…

Η πατρίδα και οι πολίτες προσδοκούν και απαιτούν από την Ελληνική Αστυνομία, να συνεχίσει τον αγώνα της, να συνεχίσει να στηρίζει και να υπηρετεί τη χώρα και την κοινωνία, ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή σήμερα.

Είμαι βέβαιος πως θα το πράξουμε…

Με τη στήριξη, τη συμπαράσταση, την κληρονομιά αυτών που σήμερα τιμούμε.

Των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας των παλαιών συναδέλφων μας.»

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Παπαευθυμίου.

Ακολούθως ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά την ομιλία του, ανέφερε:

«Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην σημερινή ημέρα προς τιμή των αποστράτων και ως πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ως απόστρατος των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα, ό,τι πω είναι με την διπλή αυτή ιδιότητα και αν θέλετε με την ορολογία που ξέρετε και που ξέρω.

Η σημερινή ημέρα είναι μέρα γιορτής, τιμής και σεβασμού της ιστορίας όσων υπηρέτησαν στην Αστυνομία, όλων όσων θυσίασαν οικογενειακές γιορτές, όσων στερήθηκαν επισήμων αργιών και χρόνου με αγαπημένα πρόσωπα για να προσφέρουν στην κοινωνία. Όλων όσων συνέβαλαν στην εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να απολαμβάνουμε το αγαθό της ασφάλειας.

Τιμούμε λοιπόν όλους αυτούς που ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας, όλους όσους εργάστηκαν με αυταπάρνηση για μία ασφαλή κοινωνία, όλους εκείνους που καθημερινά έδωσαν τη μάχη για να εξαρθρώσουν εγκληματικές ομάδες, όλους που πολλές φορές έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να μπορούμε όλοι εμείς να ζούμε σε μια ασφαλή χώρα.

Ως οργανισμός, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν παραβλέπει το χθες, δεν λησμονά την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας και εδώ θέλω να πω ότι πολύ σύντομα στο απέναντι κτίριο, στον παλιό κινηματογράφο της Σχολής που ξέρατε, οι περισσότεροι που αποφοιτήσατε από αυτούς τους χώρους, θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας από το χώρο που βρίσκεται τώρα στη Λ. Κηφισίας, έτσι ώστε να μπορούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κόσμος, οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν για τα υπόλοιπα κρατικά αρχεία, να ψάχνουν την ιστορία. Γιατί η ιστορία, με τα καλά της και τα κακά της, έχει θησαυρούς που δυστυχώς δεν τους ξέρουμε. Για παράδειγμα, εγώ δεν ήξερα ότι ένας από τους πρώτους που σήκωσαν την ελληνική σημαία στο δημαρχείο της Κορυτσάς ήταν Ανθυπομοίραρχος.

Στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας είναι αναγκαίο να μην περιφρονούμε την εμπειρία των προηγούμενων ετών και τη γνώση που έχει αποκτηθεί ώστε να αποφεύγουμε λάθη και άσκοπους πειραματισμούς. Έχουμε τη βούληση να πάμε την Αστυνομία ένα βήμα μπροστά και σε αυτό έχετε δει ότι δεν είχαμε πρόβλημα να ενεργοποιήσουμε λύσεις που είχαν επεξεργαστεί άλλοι κατά το παρελθόν.

Βασική μας επιδίωξη είναι να έχουμε μια αστυνομία σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική. Πάνω από όλα μια Αστυνομία που προστατεύει και υπηρετεί τον πολίτη. Μια Αστυνομία που καθημερινά αποδεικνύει στην πράξη ότι υπηρετεί τον πολίτη και αυτό θα αποτυπώνεται και μέσα από τη συμπεριφορά του προσωπικού προς τον πολίτη.

Ως άνθρωπος που υπηρέτησε επί 35 χρόνια στο στρατό μπορώ σήμερα να σας πω ότι σας καταλαβαίνω και καταλαβαίνω και την πίκρα και τα προβλήματα, οξυμένα πολλές φορές, τα οποία υφίστανται και οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ως Κυβέρνηση κληρονομήσαμε καταστάσεις τραγικές, τις οποίες προσπαθούμε με βήματα μπροστά, με υποχωρήσεις, γιατί ο ρεαλισμός νομίζω μας επιβάλει να παραδεχτούμε ορισμένα πράγματα -δε γινόταν αλλιώς- και μέσα σε αυτά βάζω και τις απώλειες. Κάνουμε όμως βήματα εκεί όπου μπορούμε κάνουμε βήματα και εκεί που αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι ομιλητές. Όπως για παράδειγμα το κέντρο στον Άγιο Ανδρέα, όπου πηγαίνουν οι οικογένειες και όπου ο Αρχηγός εδώ κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες και βοηθήσαμε και εμείς όπου μπορούσαμε ώστε να πηγαίνει περισσότερο προσωπικό, περισσότερα παιδιά και να απολαμβάνουν αυτό τον χώρο που δυστυχώς είναι μικρός σε σχέση με τους άλλους χώρους που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τόσα χρόνια. Γιατί δυστυχώς η Ελληνική Αστυνομία δεν τον είχε αξιοποιήσει, όπως αντίστοιχο χώρο δεν είχε αξιοποιήσει και προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για ένα της Πυροσβεστικής.

Κοινός στόχος για όλους μας είναι η λειτουργία μιας Αστυνομίας που θα υπηρετεί και θα σέβεται τον πολίτη. Και γνωρίζω ότι όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά, με τις αντιλήψεις τις διαφορετικές, με τα παράπονα, με τις διαφωνίες και ο καθένας από την θέση που βρίσκεται προσπαθεί να συνεισφέρει. Γιατί κάθε φορά που η Αστυνομία κάνει ένα βήμα μπροστά, κάθε φορά που ακούτε για μια άλλη επιτυχία, και πλέον έχει όλο και περισσότερες επιτυχίες, γνωρίζω ότι και εσείς ως απόστρατοι νιώθετε ικανοποίηση.

Δικαίως, γιατί για να φτάσει η Αστυνομία στο σημερινό υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, έχουν συμβάλλει πολλοί. Όσοι κατά καιρούς υπηρέτησαν στο σώμα και έδωσαν την ψυχή τους για μια καλύτερη Αστυνομία, συγκρούστηκαν με το έγκλημα και παρέδωσαν στους επόμενους τη σκυτάλη για να προχωρήσουν παραπέρα.

Σε αυτήν την μάχη πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και το τονίζω: οι άνθρωποι. Πρέπει όλοι μας να μην ξεχνάμε ότι δεν δίνει αξία η θέση στον άνθρωπο αλλά ο άνθρωπος δίνει αξία στη θέση.

Αυτό πρέπει πάντα όλοι να το έχουμε κατά νου και μπορώ να σας πω ότι αυτό αποδεικνύεται όταν είσαι απόστρατος. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι χρόνια πολλά και καλά για όλους για την σημερινή ημέρα.»

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.

Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis