Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 23/02/2019

Ψηφίστηκε στις 21/2 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τους Οργανισμούς Λιμένα, το οποίο περιλάμβανε ένα άρθρο με τεράστια επιχειρησιακή και μισθολογική αναβάθμιση για την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται η ανάγκη για την εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής προετοιμασίας της Μονάδας για την εκτέλεση επιχειρήσεων Direct Action στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πέραν της επιχειρησιακής διάστασης, το προσωπικό της ΜΥΑ/ΛΣ λαμβάνει μια σημαντική μισθολογική αύξηση (η πρώτη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας από την έναρξη της κρίσης) και ταυτόχρονα ξεκλειδώνει κονδύλια 20 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού (τουρμπίνα, εκπαιδευτικά αεροπλάνα, αλεξίπτωτα κτλ)

[custom:google-ads]

Η Αιτιολογική Έκθεση

Στην ΜΥΑ/ΛΣ λειτουργούν επιχειρησιακές ομάδες με διαφορετικά καθήκοντα. Η Ομάδα Δυτών Ασφαλείας, η Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων και η Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων. Η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων και η Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων είναι επιφορτισμένες με την διενέργεια επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, εντασσόμενες, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξουσιοδοτείται ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας  και ο κ. Υπουργός Οικονομικών να προσδιορίσουν την δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρησιακής ικανότητας εν λόγω Ομάδων στο αντικείμενο της πτώσης με αλεξίπτωτο μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Τα στελέχη των εν λόγω επιχειρησιακών Ομάδων κρίνεται απαραίτητο να διαθέτουν την ικανότητα άλματος στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, μέσω των κατάλληλων σχολείων ημεδαπής ή αλλοδαπής, με σκοπό την αξιοποίηση των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων αμφότερων Ομάδων, απόρροια νεοαποκτηθέντων υλικών και νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης  καθώς και λόγω υιοθέτησης εξελιγμένων τακτικών. Η συμμετοχή των ανωτέρω Επιχειρησιακών Ομάδων στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, μαζί με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργεί την ανάγκη θέσπισης κοινών δυνατοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας. Βάσει ισχύοντος επιχειρησιακού πλαισίου κρίνεται απαραίτητη, για λόγους Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, η δυνατότητα από κοινού μεταφοράς στελεχών Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων και Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων με στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, ήδη, στο σύνολο τους διαθέτουν την ικανότητα πτώσης με αλεξίπτωτο. Πρόσφατη εκπαιδευτική και επιχειρησιακή εμπειρία αμφοτέρων Ομάδων καθώς και η αρμοδιότητα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  για αστυνόμευση στις θαλάσσιες περιοχές της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στις μόνιμες ή προσωρινές εγκαταστάσεις ή πλωτές κατασκευές επί της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή υπεράνω αυτών, που προορίζονται για εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, βάσει του άρθρου 163, του ν. 4001/2011, καταδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη δυνατότητας ταχείας μεταφοράς στελεχών Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων και Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων σε σημεία ενδιαφέροντος.

militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis