Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:12 | 07/12/2014

 

Η... αερομαχία των Εξαρχείων, με ρίψεις βομβών μολότοφ, φερτών υλικών ακόμη και... επαγγελματικών ψυγείων, ήταν αυτή που εξελίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όπως την χαρακτηρίζουν ηψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίζοντας εκατοντάδες νεαρούς να βρίσκονται ανεβασμένοι σε «συγκοινωνούντες» ταράτσες πολυκατοικιών γύρω από την πλατεία και σε άλλα σημεία εισόδου προς αυτή.


«Οι καταστροφές είναι ανάλογες ή τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτές που είχαν καταγραφεί το 2008 αλλά σε ένα γεωγραφικό σημείο» τόνιζαν υπεύθυνοι του δήμου.  Ενδεικτική της σφοδρότητας των επιθέσεων, η επισήμανση του αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Ανδρέα Βαρελά, υπεύθυνου στον τομέα καθαριότητας, πως τα συνεργεία του δήμου, έχουν συλλέξει από τα «κατεδαφισμένα» Εξάρχεια περίπου... 50 τόνους μπαζών, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, τραπέζια,  λάστιχα και άλλα φερτά υλικά.

Παρκούρ.... μάχης 

«Πηδούσαν από ταράτσα σε ταράτσα, προβαίνοντας σε επιθέσεις πάνω από αυτές με ότι απίθανο αντικείμενο μπορούμε να φανταστούμε. Είχαν πιάσει ‘στρατηγικά’ σημεία της πλατείας και άλλα από τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Σε μία περίπτωση έπεσε στον δρόμο... επαγγελματικό ψυγείο από τον 2ο όροφο πολυκατοικίας» δηλώνει χαρακτηριστικά στο TheTOC, υψηλόβαθμος αξιωματικός που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων, την πρωτόγνωρη αυτή νύχτα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν γίνει αποδέκτες πληροφοριών, για την μεγάλη προετοιμασία και προεργασία μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου στην κατασκευή βομβών μολότοφ και αποθήκευση κάθε λογής πολεμοφοδίων περιμετρικά της Πλ. Εξαρχείων.

Γνώριζαν επίσης, τα «καταφύγια» που είχαν εντοπίσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, σε πολυκατοικίες της περιοχής όπου συνήθιζαν να καταφεύγουν ομάδες νεαρών που επιτίθενται εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. «Δεν περιμέναμε τέτοια ένταση, η οποία ευτυχώς κατά μία έννοια περιορίστηκε στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι λήψεις που έφθαναν στο κέντρο επιχειρήσεων από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., στις ταράτσες των κτιρίων, με εκατοντάδες νεαρούς να πηδούν από πολυκατοικία σε πολυκατοικία και να πετούν διάφορα αντικείμενα, θύμιζαν μάχες του παρελθόντος σε εμπόλεμες ζώνες του Πλανήτη» αναφέρει επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επέμβασης στα κτίρια καθώς υπήρχε κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών ενδεχομένως και πτώσεις ατόμων.


Στο σχέδιο των επιθέσεων των νεαρών εντάσσονταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δολιοφθορές τύπου «ανταρτοπολέμου», στους δρόμους που οδηγούσαν στα «πεδία μαχών» και την Πλ. Εξαρχείων.Στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προέβη σε μία πιο  προχωρημένη δήλωση περί «συνενοχής κάποιων κατοίκων», ένδειξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως είπε από την «οργανωμένη πολιτεία».

«Οι νεαροί είχαν χύσει λάδια και γράσσα σε δρόμους και σημεία που οδηγούσαν στην Πλατεία Εξαρχείων. Καταγράψαμε τραυματισμούς μοτοσυκλετιστών αστυνομικών από πτώσεις στο γλυστερό οδόστρωμα ακόμη και πεζών. Σε άλλα σημεία βρήκαμε λάστιχα ποτίσματος κατά μήκος των δρόμων, στο εσωτερικό των οποίων είχαν τοποθετηθεί... καρφιά (τρίκαρφα που σκέκονται όρθια), προκειμένου να σκάσουν τα ελαστικά αστυνομικών οχημάτων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., διαπίστωσαν από την πρώτη πιο «δυναμική» χρήση του Αίαντα, του υδροφόρου οχήματος, πως βοήθησε σημαντικά τον αστυνομικό σχεδιασμό και την ασφάλεια των αστυνομικών δυνάμεων.

Το «απόρθητο» όχημα, με το υνί-πολιορκητικό κριό μπορούσε να διασπάσει τα οδοφράγματα και να κατασβέσει τις εστίες φωτιών από ρίψεις βομβών μολότοφ, λειτουργώντας ενισχυτικά στις πεζές αστυνομικές δυνάμεις. Και το συγκεκριμένο όχημα δέχθηκε βροχή βομβών μολότοφ, από τις ταράτσες των κτιρίων στον «ουρανό» του, ωστόσο το σύστημα αυτοπροστασίας του με την... βροχή που εξαπολύει πάνω του, το κράτησε αλώβητο από τις απανωτές επιθέσεις.

Από τα πεδία των... μαχών, οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε296 προσαγωγές ατόμων.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis