Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 28/06/2019

Πρωινές ώρες της 24-06-2019 οι: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός και Οργανωτική Γραμματέας της ΣΚΑΞ βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, προκειμένου συναντήσουν τους συναδέλφους και τους διοικητές των Υπηρεσιών Τ.Σ.Φ. και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Ξάνθης.

Τα κυριότερα προβλήματα και των δύο Υπηρεσιών είναι η υποστελέχωσή τους που είναι εμφανής.

α. ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.

Στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Ξάνθης διατίθενται ανά βάρδια μόλις επτά ή οχτώ συνάδελφοι (συμπεριλαμβανομένου του ΑΞΥΠ, του συναδέλφου στο χειρισμό του κλειστού κυκλώματος καμερών και των τριών περιμετρικών σκοπών). Παλαιότερα η δύναμη ανά βάρδια έφτανε τους είκοσι. Επιπλέον, από  τη δύναμη της Υπηρεσίας είναι αποσπασμένοι -13- αστυνομικοί σε άλλες Υπηρεσίες, εντός κι εκτός Δ/νσης.

Οι προαναφερόμενες δυνάμεις των οκτώ ατόμων επ’ ουδενί δεν επαρκούν για τη διαχείριση, τη φρούρηση των κρατουμένων αλλά και για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Έτσι αμέσως τίθεται ζήτημα ασφαλείας των εγκαταστάσεων και της περιφρούρησής τους. Καθώς το παρελθόν «έδειξε» ότι την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, φρονούμε ότι θα αυξηθεί στις εγκαταστάσεις του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. ο αριθμός των κρατουμένων τους επόμενους μήνες. Η διοίκηση μας ενημέρωσε ότι υποβλήθηκαν σχετικά αιτήματα ενίσχυσης ωστόσο όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά το Α.Ε.Α. μείωσε και τον αριθμό της ενισχυτικής δύναμης.

Παρά τις προαναφερόμενες δυσκολίες, η έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας και η χορήγηση των ημερήσιων αναπαύσεων αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης και τηρείται.

Κατά την συζήτηση με τους συναδέλφους και τη διοίκηση πληροφορηθήκαμε την ελλιπή καθαριότητα καθώς για πέντε προκηρυχθείσες θέσεις καθαριστή, πληρώθηκε μόνο η μία, η οποία εξυπηρετεί τους χώρους όλου του Κέντρου, ήτοι: δύο διώροφα κτίρια όπου κρατούνται οι αλλοδαποί και ένα διώροφο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες (χώροι εργασίας αστυνομικού προσωπικού, υπαλλήλων ασύλου, ιατρικού – νοσηλευτικού  προσωπικού).

β. Τ.Σ.Φ.

Κι εδώ η υποστελέχωση της Υπηρεσίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις της Δ/νσης έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Από  τη δύναμη της Υπηρεσίας είναι αποσπασμένοι -25- αστυνομικοί σε ποικίλες υπηρεσίες της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης.

Οι εναπομείναντες συνάδελφοι κλήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο να στελεχώσουν καθημερινά, σε 24/ωρη βάση, Ομάδες ελέγχου οχημάτων (ΣΤΕΚ) στα διόδια της Μέστης, -80- χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της Υπηρεσίας τους, στην εδαφική αρμοδιότητα της Δ.Α. Ροδόπης.

Οκτώ μήνες μετά, θεωρείται από όλους μας δεδομένη η εργασιακή εξάντληση των συναδέλφων.

Λόγω της προεκλογικής περιόδου καθόσον δεν δίνονται άδειες, οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις που είχαν συσσωρευτεί έχουν δοθεί στους συναδέλφους. Η έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας τηρείται κι εδώ από τη διοίκηση.

Τέλος χωρίς να θέλουμε να υπεισέρθουμε σε θέματα επιχειρησιακά, ωστόσο, λόγω της καταπόνησης του προσωπικού του Τ.Σ.Φ. Ξάνθης, ίσως θα έπρεπε οι επιχειρησιακοί φορείς να επαναξιολογήσουν τα σημεία ελέγχου, αντιλαμβανόμενοι την καθημερινή ταλαιπωρία των συναδέλφων μας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis