Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 12/09/2016

«Δεσμεύομαι να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι» δήλωσε η επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσκεψή της στο προσφυγικό κέντρο του Ελαιώνα.

Έχω αξιόπιστη ενημέρωση ότι πρέπει να δημιουργηθούν 1.500 θέσεις διαμονής για ασυνόδευτα παιδιά, ενώ υπάρχουν ήδη 800 σε ανοικτά κέντρα, 323 σε κλειστά, 305 σε κέντρα υποδοχής, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν εισέλθει 3.517 μη καταγεγραμμένοι ανήλικοι, είπε αναφερόμενη στα στοιχεία που έδωσαν οι ελληνικές αρχές.

Με χαρά, πρόσθεσε, επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ για τα πιο ευάλωτα άτομα και θα μιλήσουμε στις Βρυξέλλες για χρηματοδότηση, κανόνες, ανθρώπινο δυναμικό και εμπειρογνώμονες που μπορούν να βοηθήσουν.
Θα συναντηθώ, πρόσθεσε, και με εκπροσώπους ΜΚΟ και θα ζητήσω μια ρεαλιστική πρόταση για να βοηθήσουν και αυτοί.
Αναφερόμενη στη συμβολή της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση, είπε ότι «είναι εύκολο να κάνεις κριτική από τις Βρυξέλλες». Οι ελληνικές αρχές και η ελληνική κοινωνία έχουν κάνει πολλά, όπως και η Κοινωνία των Πολιτών και η ΕΕ.

Στο θέμα της μετεγκατάστασης, δέχθηκε ότι οι εξελίξεις δεν ήταν ανάλογες των δεσμεύσεων. Δεν είχαμε ένα success story, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι τον μεγάλο όγκο του θέματος χειρίζεται ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κάνει τα δέοντα και κινεί τις διαδικασίες επί παραβάσει.
Για τα παιδιά-πρόσφυγες, επέμεινε στην ανάγκη να μην υφίστανται βία και να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η προοπτική αυτών των παιδιών, είπε, είναι μια διαρκής πρόκληση.
Στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, συζήτησαν το θέμα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής δικαιοσύνης, τη μεταρρύθμιση του Διοικητικού και Αστικού Δικαίου και την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, εξέλιξη που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη και μεταξύ των επενδυτών.

Με τον κ. Παρασκευόπουλο, συζήτησαν επίσης την προώθηση ενός καθεστώτος προ-πτωχευτικού δικαίου που θα δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ενταχθούν σ αυτό εγκαίρως και να αποφύγουν ενδεχομένως την οριστική πτώχευση. Προσανατολιζόμαστε στην εκπόνηση μιας Οδηγίας, τόνισε, εκφράζοντας την προσδοκία να ανταποκριθούν σ’ αυτό το αίτημα τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς όπως είπε «η φερεγγυότητα του Πτωχευτικού είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν αφορά μόνον τη δικαιοσύνη αλλά και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα».

Η κ. Γιούροβα προωθεί επίσης τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όπως προβλέπεται και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. «Θα αποτελείται από Ευρωπαίους εισαγγελείς για τα ποινικά αδικήματα κατά των συμφερόντων της ΕΕ, όπως είναι η απάτη, η διαφθορά στα συστήματα των Διαρθρωτικών Ταμείων, στα τελωνεία και θα ήθελα να καλύπτει και το μεγάλο διασυνοριακό έγκλημα στον ΦΠΑ» διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι θα πρόκειται για ένα εξειδικευμένο όργανο εναντίον του οικονομικού εγκλήματος που θα λύσει τα χέρια της «Eurojust». Το Συμβούλιο των Υποθέσεων Δικαιοσύνης του Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμο για την πορεία αυτού του θεσμού, είπε.

Ερωτηθείσα για τη σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου πριν τρεις μέρες και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είπε ότι οι ηγέτες αυτοί εξέφρασαν την επιθυμία τους για το μέλλον της ΕΕ και ότι η εν λόγω σύνοδος ήταν προετοιμασία της άτυπης συνόδου της Μπρατισλάβας, στις 16 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα ακουστούν οι απόψεις τους.
Για την ετήσια ομιλία του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ένωσης, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, είπε ότι θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη, αρνούμενη πάντως να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.

Διαβάστε περισσότερα στο dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis