Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 18/11/2019

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2017 είχε καταδικαστεί στο Εφετείο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», κατηγορείται πλέον για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Ο 41χρονος διατηρεί σχολή πολεμικών τεχνών στην πλατεία Βικτωρίας, όπου μέχρι και λίγο πριν από τη σύλληψή του παρέδιδε μαθήματα κουνγκ φου ως «sifu» (δάσκαλος). Ο Σταθόπουλος είχε συχνή παρουσία στη σχολή του, η οποία έχει προφίλ στο Facebook όπου ανεβαίνουν φωτογραφίες από τα μαθήματα.

[custom:google-ads]

Λίγες ημέρες πριν από τη ληστεία στο Opap Play στον Χολαργό, ο Σταθόπουλος εμφανίζεται να κάνει προπόνηση, ενώ τρεις ημέρες μετά τη ληστεία, στις 24 Οκτωβρίου, ανάρτηση γνωστοποιεί την έναρξη μαθημάτων από τον ίδιο με «δωρεάν την πρώτη δοκιμαστική εβδομάδα». Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα είχε κάνει ρεπορτάζ στη σχολή του Σταθόπουλου, με αφορμή σεμινάριο που είχε δώσει εκεί διακεκριμένος δάσκαλος πολεμικών τεχνών από την Τουρκία. Στη σχολή του βρισκόταν και την επομένη της ληστείας.

Ο τραυματίας Χατζηβασιλειάδης ζήτησε, απογευματινές ώρες, από τον Διονύση Μπάκα να τον οδηγήσει εκεί για να μιλήσει μαζί του. Πράγματι, Σταθόπουλος και Χατζηβασιλειάδης είχαν σύντομη συνομιλία και στη συνέχεια ο Μπάκας πήρε τον τραυματία και έφυγαν. Στην απολογία του στον ανακριτή ο 41χρονος υποστήριξε ότι δεν πήρε μέρος στη ληστεία στον Χολαργό και ότι δεν έχει σχέση με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Το μόνο που παραδέχθηκε είναι ότι θέλησε να βοηθήσει τον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη στην περίθαλψή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν βρέθηκε γενετικό υλικό του Σταθόπουλου στη ληστεία στον Χολαργό. Τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενός του Διονύσης Μπάκας κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

 

 

 

 

 

 

untitled.png

 

 

 

 

 

 

Η απόδραση από το Σισμανόγλειο και το ραντεβού για τα κλειδιά της γιάφκας

Τ ο θριλερ της 21ης Οκτωβρίου, όταν ο 46χρονος τρομοκράτης-φάντασμα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» προσπαθούσε βαριά τραυματισμένος, μέσα στη νύχτα, να νοσηλευτεί κρυφά σε νοσοκομείο, περιγράφεται στις σελίδες της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, κατά λάθος, από την εκπυρσοκρότηση καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια ληστείας που φέρεται να έκανε σε κατάστημα Opap Play στο Χολαργό, μαζί με τον 41χρονο Βαγγέλη Σταθόπουλο.

Οι πρώτες επτά ώρες μετά τον τραυματισμού του θυμίζουν καλογραμμένο μυθιστόρημα. Ο Χατζηβασιλειάδης περιγράφεται από την Αντιτρομοκρατική ως το πρόσωπο-κλειδί στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα», το οποίο έπαιρνε τα πιο αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Δεν κοιμόταν ποτέ για περισσότερο από λίγες ημέρες σε ένα σπίτι, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητό τηλέφωνο και συνήθως κινούνταν με τα πόδια και με μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της ληστείας στο Opap Play εξαφανίστηκε από προσώπου γης, παρότι έφερε σοβαρό τραύμα από καλάσνικοφ. «Είχε μία μικρή τρύπα στον αριστερό μηρό και μία μεγαλύτερη στο έξω πλαϊνό μέρος της αριστερής γάμπας, από τις οποίες αιμορραγούσε» περιέγραψε στην κατάθεσή του ο συγκατηγορούμενός του Διονύσης Μπάκας.

 

 

 

 

 

 

untitled.png

 

 

 

 

 

 

Ταυτοποίηση του DNA

Το μοιραίο για εκείνον βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, το οποίο έγινε αφορμή για να ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. το γενετικό του υλικό, μέσω του αίματος που βρέθηκε στον τόπο της ληστείας, περιπλανήθηκε για ώρες ενώ αιμορραγούσε. Μέχρι που έφτασε στην απόγνωση και προσπάθησε να κάνει κρυφή εισαγωγή στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Ο φερόμενος ως συνεργός του, Βαγγέλης Σταθόπουλος, ζήτησε από 36χρονη φίλη του, που δεν είχε σχέση με τη ληστεία και την υπόθεση τρομοκρατίας, να τον βοηθήσει στη περίθαλψη του Χατζηβασιλειάδη. Η 36χρονη ζήτησε με τη σειρά της βοήθεια, έπειτα από προτροπή του Σταθόπουλου, από φίλη της αγγειοχειρουργό, η οποία είχε εφημερία στο Σισμανόγλειο. Αρχικά μετέβησαν διερευνητικά στο νοσοκομείο η 36χρονη μαζί με τον Σταθόπουλο, ο οποίος είπε στη γιατρό ότι ο φίλος του (ο Χατζηβασιλειάδης) «είχε τροχαίο και είχε μπει σίδερο στο πόδι του».

Πρότεινε στην αγγειοχειρουργό να μεταβεί την επόμενη ημέρα στο σπίτι όπου βρίσκεται ο τραυματίας. Εκείνη, ωστόσο, αρνήθηκε και έτσι κατέληξαν να μεταβεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο. Η γιατρός φέρεται να έδωσε μία τσάντα με υλικά, όπως γάζες, οξυζενέ, βορικό οξύ και μπεταντίν για τον καθαρισμό του τραύματος, ενώ τους σύστησε να αγοράσουν από φαρμακείο δύο αντιβιώσεις και σπρέι ξυλοκαΐνης ως αναισθητικό. Η πρόχειρη περίθαλψη, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή. Ετσι, ο Χατζηβασιλειάδης εμφανίστηκε, στις 6.15 το πρωί, ο ίδιος αυτήν τη φορά στο Σισμανόγλειο για να κάνει την απέλπιδα προσπάθειά του, ποντάροντας στη βοήθεια της γιατρού που στο μεταξύ είχε καταλάβει ότι ο τραυματισμός ήταν από σφαίρα. Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο 46χρονος στο νοσοκομείο ήταν μια νοσηλεύτρια, στην οποία είπε ότι είχε τροχαίο στη Σαλαμίνα και του συνέστησε γιατρός να τον εξετάσουν στο Τμήμα Αγγειοχειρουργικής. Στο τμήμα, δηλαδή, της γιατρού που είχε ειδοποιηθεί από την 36χρονη φίλη του Σταθόπουλου.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν όπως τα περίμενε. «Η νοσηλεύτρια είδε άντρα, τον οποίο περιέγραψε ως 40 ετών, με μαύρα-γκρίζα μαλλιά, αξύριστο, με δύο πατερίτσες, που είχε περασμένο στο χέρι του κράνος μοτοσικλέτας και είχε δεμένο με επίδεσμο το κάτω άκρος στο ύψος του αστράγαλου (…). Η νοσηλεύτρια ενημέρωσε τη γιατρό και εκείνη της ζήτησε να τον παραπέμψει σε εφημερεύον νοσοκομείο ή να περιμένει στα επείγοντα του νοσοκομείου που λειτουργούν σαν εφημερία μετά τις 8 το πρωί» περιγράφεται στη δικογραφία. Τότε ήταν που ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης αντιλήφθηκε ότι κινδυνεύει να τον εξετάσει άλλος γιατρός και έβαλε σε εφαρμογή το «plan Β», επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «φάντασμα».

«Ο άντρας ζήτησε να πάει στην τουαλέτα του νοσοκομείου και όταν μετά από περίπου ένα λεπτό τον αναζήτησε η ίδια μαζί με τη γιατρό δεν κατέστη δυνατό να τον εντοπίσουν, ενώ μία συνοδός είπε ότι είδε τον άντρα να φεύγει από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου με ταξί» αναφέρεται στη δικογραφία. Πριν μεταβεί στο Σισμανόγλειο ο Χατζηβασιλειάδης βρισκόταν στο διαμέρισμα του Χολαργού, όπου βρέθηκε το βαρύ οπλοστάσιο της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». «Δεν είπαμε πολλά πράγματα, καθώς ήταν ιδιαίτερα ταραγμένος από το συμβάν. Μου είπε μόνο επί λέξει “έκανα μαλ…” και την περισσότερη ώρα ήταν με κλειστά τα μάτια σαν να λαγοκοιμόταν» κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στον Χολαργό, Διονύσης Μπάκας, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είδε για τελευταία φορά τον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη. «Μου ζήτησε να μείνει στο σπίτι μου έως το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου και μετά να τον μεταφέρω στο κέντρο» ανέφερε.

Στη διαδρομή ο τραυματίας ήταν ξαπλωμένος στα πίσω καθίσματα. Τελικά ο Μπάκας τον άφησε σε μια μπιραρία στα Εξάρχεια, όπου του είπε ότι θα συναντούσε είτε τη γυναίκα του είτε κάποιον φίλο. Ο 46χρονος είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού και είχε μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής από το 2011. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις προσαγωγές του στο παρελθόν είχε δείξει ότι έτρεφε μίσος για την Αστυνομία, γεγονός που κάνει την Αντιτρομοκρατική να θεωρεί ότι ο στόχος της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» θα ήταν αστυνομικού ενδιαφέροντος.

«Δεν εμφανίστηκε κανείς»

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μπήκε απόσπασμα της κατάθεσης του 45χρονου Διονύση Μπάκα, στο οποίο αναφέρεται εμπλοκή στην υπόθεση μυστηριώδους άνδρα, που πιθανότατα είναι συνεργός του εξαφανισμένου Χατζηβασιλειάδη. «Λίγες ημέρες μετά τα περιστατικά, δέχτηκα κλήση στην τηλεφωνική μου σύνδεση από απόκρυψη και συνομίλησα με άντρα που δεν γνώριζα. Συγκεκριμένα, ο άντρας μού ανέφερε ότι είναι φίλος του Δημήτρη (σ.σ.: Χατζηβασιλειάδη) και μου ζήτησε να βρεθούμε την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα στις 3 το μεσημέρι, πίσω από εστιατόριο στην Αλεξάνδρας, προκειμένου να του παραδώσω τα κλειδιά που μου είχε αφήσει ο Βαγγέλης (σ.σ.: Σταθόπουλος), καθώς και χρηματικό ποσό που είχαν αφήσει σπίτι μου ο Χατζηβασιλειάδης και ο Σταθόπουλος και προερχόταν από τα λεφτά της ληστείας. Πήγα στο ραντεβού με τον άγνωστο άντρα, ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανείς και επέστρεψα σπίτι μου» κατέθεσε ο Μπάκας. Τα κλειδιά που ζητήθηκαν από τον 45χρονο άνοιγαν το κρησφύγετο της οδού Σκοπέλου στην Κυψέλη, στο οποίο, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, βρισκόταν ο οπλισμός της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πριν από τη μεταφορά του στο διαμέρισμα της οδού 17ης Νοεμβρίου στον Χολαργό.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis