Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:29 | 23/11/2019

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, καταζητούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», να έχει συνεργούς.

Ο 46χρονος, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης παρά το σοβαρό τραυματισμό του κατά τη διάρκεια ληστείας, εμφανίστηκε με επιστολή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο Χατζηβασιλειάδης βρίσκεται πλέον σε κάποιο «ασφαλές» για εκείνον περιβάλλον. Το ερώτημα από τις Αρχές είναι εάν έχει υποστηρικτικό δίκτυο και ποιο μπορεί να είναι αυτό. Οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής εξ αρχής ανέφεραν ότι ο κύκλος ερευνών δεν έκλεισε με τις συλλήψεις των δύο φερόμενων ως συνεργών του, Βαγγέλη Σταθόπουλο και Διονύση Μπάκα.

[custom:google-ads]

Στη δικογραφία της υπόθεσης για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» υπάρχει ένα σημείο που «δείχνει» προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στην κατάθεση του 45χρονου Διονύση Μπάκα, ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο Χολαργό, όπου βρέθηκε ο οπλισμός της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», γίνεται λόγος για εμπλοκή μυστηριώδους άνδρα, που πιθανότατα είναι συνεργός του εξαφανισμένου Χατζηβασιλειάδη.

Ο Μπάκας περιγράφει μυστηριώδες τηλεφώνημα που δέχτηκε λίγες ημέρες μετά τη ληστεία του Χατζηβασιλειάδη και του Σταθόπουλου (ο τελευταίος αρνείται την εμπλοκή του) σε κατάστημα Opap Play στο Χολαργό.

«Λίγες ημέρες μετά τα περιστατικά, δέχτηκα κλήση στην τηλεφωνική μου σύνδεση από απόκρυψη και συνομίλησα με άντρα που δεν γνώριζα. Συγκεκριμένα ο άντρας μου ανέφερε ότι είναι φίλος του Δημήτρη (σ.σ. Χατζηβασιλειάδη) και μου ζήτησε να βρεθούμε την επομένη ή μεθεπόμενη ημέρα στις 3.00 το μεσημέρι, πίσω από εστιατόριο στην Αλεξάνδρας, προκειμένου να του παραδώσω τα κλειδιά που μου είχε αφήσει ο Βαγγέλης (σ.σ. Σταθόπουλος), καθώς και χρηματικό ποσό που είχαν αφήσει σπίτι μου ο Χατζηβασιλειάδης και ο Σταθόπουλος και προερχόταν από τα λεφτά της ληστείας. Πήγα στο ραντεβού με τον άγνωστο άντρα, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε κανείς και επέστρεψα σπίτι μου», κατέθεσε ο Μπάκας.

Τα κλειδιά που ζητήθηκαν από τον 45χρονο άνοιγαν το κρησφύγετο της οδού Σκοπέλου στην Κυψέλη, στο οποίο σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική βρισκόταν ο οπλισμός της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πριν τη μεταφορά του στο διαμέρισμα της οδού 17ης Νοεμβρίου στο Χολαργό.

Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης εξαφανίστηκε μία ημέρα μετά τον τραυματισμό του στις 21 Οκτωβρίου, όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος στο πόδι από εκπυρσοκρότηση Καλάσνικοφ, κατά τη διάρκεια της ληστείας. Σε αντίθεση με τους δύο συλληφθέντες, Μπάκα και Σταθόπουλο, χάθηκε από προσώπου γης. Η Αντιτρομοκρατική τον περιγράφει ως το πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση.

Η επιστολή του

Η επιστολή του Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου έχει ορισμένα σημεία-«κλειδιά», τα οποία είναι τα παρακάτω:

  1. Ο 46χρονος ισχυρίζεται ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε σταματήσει τη δράση της από το 2017. Το επιχείρημά του είναι ότι μία οργάνωση δεν θα μετέφερε ποτέ τα όπλα της σε ένα νόμιμο σπίτι, όπως ήταν το διαμέρισμα του Χολαργού όπου και τελικά βρέθηκε ο οπλισμός από την Αντιτρομοκρατική. «Και σίγουρα καμία οργάνωση δεν θα σχεδίαζε μία ληστεία με ευτελείς προβλεπόμενες απολαβές», προσθέτει. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε μέχρι την ημέρα των συλλήψεων ενεργή την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και εκτιμά ότι σχεδίαζε τρομοκρατικά χτυπήματα.
  2. Ο Χατζηβασιλειάδης παραδέχεται ότι ανέλαβε την ευθύνη να φυλάει το όπλο-«σφραγίδα» της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Το Καλάσνικοφ, δηλαδή, με το οποίο είχε πραγματοποιήσει τα χτυπήματά της η τρομοκρατική οργάνωση και το οποίο βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Χολαργό. «Ήταν μία προσωπική πολιτική απόφαση για τη διαφύλαξη της ιστορίας της κοινωνικής αντίστασης και τη συμβολή στις ανάγκες υπεράσπισης των κοινωνικών αγώνων, όποτε αυτό θα γινόταν απαραίτητο και εφικτό μέσα στην άγρια δολοφονική επίθεση που δέχονται ακατάπαυστα οι εκμεταλλευόμενοι, οι αποκλεισμένοι και τα κινήματα (…) Τα εργαλεία της αντίστασης, ακόμα και σε καιρούς υποχώρησης, διάλυσης, κατακερματισμού και αδράνειας, δεν παραδίδονται, ούτε πετιούνται στη θάλασσα», γράφει.
  3. Αθωώνει τον Διονύση Μπάκα, ιδιοκτήτη του σπιτιού στο Χολαργό. Ο Χατζηβασιλειάδης επιβεβαιώνει την κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ο Διονύσης Μπάκας, σύμφωνα με τον οποίο τα όπλα μεταφέρθηκαν στο σπίτι του με ευθύνη των συνεργών του. «Είναι ένας προσωπικός φίλος που δέχχτηκε να με βοηθήσει σε μία δύσκολη στιγμή (…) Όλα τα υλικά μεταφέρθηκαν με δική μου πρωτοβουλία στο σπίτι του μετά τον τραυματισμό μου (…) Δυστυχώς δεν κατάφερα να απεμπλέξω εγκαίρως τον άνθρωπο που διακινδύνευσε την ελευθερία του για μένα».
  4. Ο 46χρονος καταζητούμενος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα. Αναφερόμενος στην Επαναστατική Αυτοάμυνα επισημαίνει ότι «ως προς την ιστορία της συγκρότησης, της συνέχειας και της λήξης της, είναι μία πολιτική συζήτηση που ανήκει στο αντιστασιακό κίνημα και ειδικότερα σε εκείνους που θα συνεχίσουν την ένοπλη πάλη»

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis