Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:59 | 08/12/2018

Εντατικά χρειάστηκε να δουλέψουν από τα ξημερώματα χθες δεκάδες εργάτες του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να απομακρυνθούν τριάντα τόνοι διαφόρων υλικών από τους δρόμους των Εξαρχείων και να απαλειφθεί η εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου που άφησαν πίσω τους τα επεισόδια που αμαύρωσαν τη δέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα απομεινάρια των καταστροφών έδειχναν τη σφοδρότητα των συγκρούσεων που προηγήθηκαν επί ώρες το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των οποίων τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν ενώ η Αστυνομία πραγματοποίησε 66 προσαγωγές εκ των οποίων 13 εξελίχθηκαν σε συλλήψεις.

[custom:google-ads]

Ενας πολίτης τραυματίστηκε στο πόδι στην οδό Κουντουριώτη, ενώ ένας 15χρονος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα αλλά αρνήθηκε να δεχτεί βοήθεια.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι, και μεταφέρθηκαν στο 401.

Από νωρίς είχαν στηθεί οδοφράγματα στους δρόμους των Εξαρχείων με χρήση κάποιων κάδων που δεν είχαν απομακρυνθεί από τον δήμο και άλλων υλικών, όπως ζαρντινιέρες, μπάζα και γλάστρες.

Πίσω από τα οδοφράγματα εξαπολύονταν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, ενώ οι κουκουλοφόροι είχαν φροντίσει να ξηλώσουν πεζοδρόμια και μάρμαρα από προσόψεις πολυκατοικιών και άλλοι είχαν ανέβει στις ταράτσες.

Τέσσερα αυτοκίνητα και δύο δίκυκλα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ ζημιές από εμπρησμό υπέστη και η πρόσοψη ενός σπιτιού.

Τα απομεινάρια των οδομαχιών φορτώθηκαν χθες το πρωί σε φορτηγά. Οι υπηρεσίες του δήμου επανέφεραν στις θέσεις τους τους κάδους που είχαν απομακρυνθεί εν όψει των επεισοδίων.

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του δήμου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε ότι η πόλη πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στους ρυθμούς της.

Στην περιοχή των Εξαρχείων βρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και είδε από κοντά τις καταστροφές που έγιναν στα επεισόδια. «Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Πάμε να την αλλάξουμε όλοι μαζί» ήταν το μήνυμά του.

Εικόνα Αποκάλυψης στο ΑΠΘ

Βιβλική είναι η καταστροφή στη θεολογική Σχολή του ΑΠΘ μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σπασμένες τζαμαρίες, αναποδογυρισμένα έπιπλα, κλεμμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαλυμένα είδη υγιεινής στις τουαλέτες, κομματιασμένα σκαλοπάτια, ξηλωμένα κουφώματα είναι η εικόνα της επόμενης μέρας.

«Ο,τι δεν έκλεψαν το βανδάλισαν» δήλωσε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής, Συμεών Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι από το προηγούμενο βράδυ, όταν νεαροί έκαναν κατάληψη στη θεολογική, «είχαν ενημερωθεί οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, αλλά αδιαφόρησαν».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, αν και παραδέχτηκε ότι οι αστυνομικοί «μπήκαν αργοπορημένα στο ΑΠΘ», αναρωτήθηκε γιατί οι πρυτανικές Αρχές δεν κλείδωσαν τις πόρτες και άφησαν τη Σχολή απροστάτευτη. Καθηγητές της θεολογικής είχαν επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης με τους καταληψίες, «οι οποίοι και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνουν καταστροφές, αλλά στο τέλος μετέτρεψαν τους χώρους σε κρανίου τόπο» όπως λέει ο κ. Πασχλίδης, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι ανάμε-σά τους ήταν και φοιτητές του ΑΠΘ.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100.000€, η Σχολή θα μείνει κλειστή ως την Τετάρτη, ενώ η γραμματεία του Ποιμαντικού Τμήματος δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς έχουν κλαπεί όλα τα αρχεία, ακόμη και αυτά που ήταν αποθηκευμένα σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στο εργοτάξιο του μετρό στο Σιντριβάνι, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, «στην επιφάνεια έχουν καταστραφεί τα πάντα, οι δράστες πρώτα έσπασαν και μετά έβαλαν φωτιά στις υποδομές». Στάχτη έγινε το διώροφο κοντέινερ όπου στεγάζονταν τα γραφεία, αλλά και μηχανολογικός εξοπλισμός που ήταν στον υπαίθριο χώρο.

Των Αρη Χατζηγεωργίου, Βασίλη Παπαναστασούλη

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis