Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:05 | 13/04/2015

 Οι επιστήμονες καταλήγουν πως οι πιθανότητες γέννησης των δύο φύλων είναι μισές- μισές παρά την επικρατούσα αντίληψη που υποστηρίζει πως κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεννήσεις των αγοριών είναι συγκριτικά περισσότερες από εκείνες των κοριτσιών. Από τις θεωρίες του Αριστοτέλη μέχρι τις σημερινές μελέτες, οι εξηγήσεις γύρω από το πότε ο πελαργός φέρνει μαζί του ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Αριστοτέλης έλεγε πως το φύλο ενός παιδιού καθορίζεται από το πάθος του άνδρα την ώρα της ερωτικής πράξης. Δύο χιλιετίες αργότερα, ένας Γάλλος χειρούργος του 18ου αιώνα, ο Procope Couteau, άρχισε να συμβουλεύει τους άνδρες που επιθυμούσαν να φέρουν στον κόσμο αγόρια, να αφαιρούν το αριστερό μέρος του ανδρικού τους μορίου. Μια διαδικασία που όπως διακήρυττε, δεν ήταν πιο επίπονη από την εξαγωγή ενός δοντιού.

Στις μετέπειτα δεκαετίες που ακολούθησαν, πολλοί ήταν οι υποψήφιοι γονείς που ευχόμενοι να “διαμορφώσουν” με μια εμφανώς απροσδιόριστη δύναμη, το φύλο του παιδιού τους, άρχισαν να προχωρούν σε διαφόρων ειδών θεραπείες και συμπληρώματα διατροφής με σκοπό να “επηρεάσουν” το φύλο του μωρού που επρόκειτο να έρθει στον κόσμο. Παρά τις όποιες προτεινόμενες “συνταγές”, καμία μέθοδος δεν μπορεί να αλλάξει την βιολογική ροή που ορίζει ότι οι πιθανότητες γέννησης των δύο φύλων είναι πάντοτε μισές μισές.

Οι παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων μαρτυρούν περισσότερες γεννήσεις αγοριών

Κάθε χρόνο, οι γεννήσεις των αγοριών είναι συγκριτικά περισσότερες από εκείνες των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέα έρευνα υποστηρίζει ωστόσο ότι κατά τη στιγμή της σύλληψης, όταν το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο, τα δύο φύλα ξεκινούν τις “διεργασίες” σε ίσα ποσοστά. Εκείνο που αλλάζει στην πορεία, σύμφωνα με τον ειδικό της έρευνας, Steven Orzack, είναι το γεγονός πως τα περισσότερα έμβρυα που πεθαίνουν πριν την γέννηση μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, είναι κορίτσια. “Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, παραμένουν επιστημονικά ανεπαρκείς”, παρατηρεί ο Orzack.

Η επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών) των ΗΠΑ, απορρίπτει την επικρατούσα αντίληψη ότι, από τη σύλληψη κιόλας, τα αγόρια υπερτερούν. Αυτό που συμβαίνει, είναι ξεκάθαρο. Τα δύο φύλα παρουσιάζουν στην αρχή, ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες για να έρθουν στον κόσμο, η αναλογία τους είναι 50%- 50% αλλά στη συνέχεια αυτό μεταβάλλεται. 

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε στην ανάλυση των στοιχείων 140000 εμβρύων τα οποία παρακολουθούνταν σε ειδικά νοσοκομεία διαφόρων χωρών εξαιτίας κάποιων γενετικών προβλημάτων. Τα έμβρυα που εξετάστηκαν, ήταν από τριών έως έξι ημερών ενώ παρατηρήθηκε μια ανάλογη ισοδυναμία μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών εμβρύων. Κατά τα στάδια της έρευνας παρ' όλα αυτά, παρατηρήθηκε μια εμφανής “επικράτηση” των αγοριών ήδη από το πρώτο τρίμηνο ενώ εκείνο που προκάλεσε εντύπωση είναι πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πριν τη γέννησή τους συγκριτικά με τα αγόρια.

Ο Αριστοτέλης έλεγε πως το πάθος ενός άνδρα κατά την ερωτική πράξη κρίνει το φύλο του παιδιού που θα έρθει στον κόσμο"

Οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η διαφορά θεωρείται ότι είναι κάποιοι ενδογενείς γενετικοί παράγοντες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, για κάθε εκατό κορίτσια γεννιούνται περίπου 105 αγόρια. Πρόκειται, όπως καταλήγουν οι επιστήμονες, περισσότερο για ένα φυσικό φαινόμενο που απομακρύνεται από την ιδέα των επιλεκτικών εκτρώσεων σε κορίτσια, όπως παρατηρείται σε κάποια σημεία του πλανήτη.  

Ο Orzack επιστρέφει με αφορμή τα ευρήματα της μελέτης πίσω στη δεκαετία του 1930. “Είναι πιθανό όταν κάποιοι γονείς μαθαίνουν ότι το φύλο του αγέννητου παιδιού δεν είναι αρσενικό να προχωρούν σε έκτρωση. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι αυτό συμβαίνει πλέον συχνά ή είναι ικανό να επηρεάσει την αναλογία για την οποία μιλάμε σήμερα”. 

Οι γεννήσεις των κοριτσιών ευνοούνται στα... θερμά κλίματα;

Μια παλιότερη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο Biology Letters από την Αμερικανίδα ερευνήτρια, Dr Kristen Navara, ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες που ζουν σε θερμό κλίμα γεννούν περισσότερα κορίτσια σε σχέση με εκείνες που μένουν σε άλλα σημεία του πλανήτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες ή στις μεγαλύτερες ημέρες ενώ το κλίμα μπορεί να διαφοροποιεί τη συχνότητα των αποβολών και την ποιότητα του σπέρματος. Είναι πιθανό όμως να εξηγείται από κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα στην ύπαρξη περισσότερων γυναικών κοντά στον ισημερινό.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι το γεωγραφικό πλάτος μπορεί να παίζει ρόλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πιθανότητες αυξάνονται υπέρ των αγοριών όσο κατευθύνεται κανείς προς τον Νότο – τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο είναι δύσκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων όταν διερευνώνται απομονωμένες περιοχές, εξαιτίας της μεγάλης ευρύτητας των διακυμάνσεων στον πολιτισμό, την κοινωνία και την οικονομία.

Η Dr Navara από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας μελέτησε την αναλογία των δύο φύλων σε 202 χώρες κατά τη διάρκεια μίας δεκαετίας και λαμβάνοντας υπ' όψιν κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των εθνών και των ηπείρων. Κατά μέσο όρο παγκοσμίως, γεννιούνται λίγο περισσότερα αγόρια απ' ό,τι κορίτσια, με 106 άντρες να αντιστοιχούν σε 100 γυναίκες (ποσοστό γέννησης 51,5%). “Η μόνη χώρα στον κόσμο που γεννά περισσότερα θηλυκά απ' ό,τι αρσενικά είναι η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία”, ήταν το πόρισμα της προηγούμενης μελέτης.

Στην έρευνά της, η Dr Navara βρήκε ότι τα κράτη γύρω από τον ισημερινό γεννούν σημαντικά μικρότερο ποσοστό αγοριών ετησίως σε σύγκριση με τις χώρες που βρίσκονται σε εύκρατα και υποαρκτικά γεωγραφικά πλάτη: 51,1% και 51,3% αντιστοίχως. Αυτό το μοτίβο μένει σταθερό παρά “την τεράστια ηπειρωτική ποικιλία στον τρόπο ζωής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση”. Σύμφωνα με τον Dr Bill James από το University College του Λονδίνου, ειδικό στη μελέτη των δύο φύλων, αν και οι διαφορές που εντοπίστηκαν είναι στατιστικά σημαντικές, δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο άλλοι παράγοντες που έχουν σχετιστεί με τα ποσοστά γέννησης ανά φύλο.

“Γενικά, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, έχουν την τάση να γεννούν περισσότερα κορίτσια απ' ό,τι αγόρια, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας Β, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν αγόρι”. Οι απόψεις διίστανται με το πέρασμα των χρόνων και την πρόοδο της επιστήμης. Το ενδιαφέρον είναι πως η αγωνία είναι πάντοτε η ίδια, θα είναι αγόρι ή κορίτσι; 

http://www.pathfinder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis