Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 28/11/2014

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων κατήγγειλε σε σημερινή της έκθεση τη χρήση υπερβολικής βίας και τους πυροβολισμούς εναντίον άοπλων μαύρων από την αμερικανική αστυνομία.

Η πρώτη έκθεση της Επιτροπής για τις ΗΠΑ μετά το 2006 δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στο Φέργκιουσον, έπειτα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο, νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Η Επιτροπή επέκρινε «τον βασανιστικό πόνο και την παρατεταμένη οδύνη» που υπέστησαν θανατοποινίτες κρατούμενοι κατά τη διάρκεια εκτελέσεων που δεν προχώρησαν όπως προβλέπεται.

Επίσης επικρίσεις διατυπώνονται για τους συχνούς βιασμούς κρατουμένων, τον περιορισμό με δεσμά εγκύων γυναικών σε κάποιες φυλακές, αλλά και το μέτρο της παρατεταμένης απομόνωσης που εφαρμόζεται στις αμερικανικές φυλακές.

H Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία για τις «πολλές αναφορές» σχετικά με την ωμότητα και τη χρήση υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς εναντίον ανθρώπων που «ανήκουν σε μειονότητες», αλλά και εναντίον μεταναστών και ομοφυλόφιλων, ενώ  στην έκθεσή της υπογραμμίζει τον προβληματισμό της για τους συχνούς πυροβολισμούς ή τις μοιραίες καταδιώξεις άοπλων μαύρων από την αστυνομία.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι από το 2009 έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 20 έρευνες για τη συστηματική χρήση αστυνομικής βίας και περισσότεροι από 330 αστυνομικοί έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της χρήσης υπερβολικής βίας.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική φυλακή Γκουαντάναμο, η Επιτροπή ζήτησε οι κρατούμενοι στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είτε να προσαχθούν σε πολιτικά δικαστήρια ή να αφεθούν ελεύθεροι.

Περίπου 148 πρόσωπα κρατούνται στο Γκουαντάναμο εν μέσω αναφορών, επεσήμανε η έκθεση, για «ένα δρακόντειο σύστημα μυστικότητας (…) το οποίο δεν επιτρέπει στις καταγγελίες (των κρατούμενων) περί κακοποίησής τους να περάσουν στη δημόσια σφαίρα».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι εννέα κρατούμενοι στη φυλακή αυτή έχουν πεθάνει από το 2006, εκ των οποίων επτά αυτοκτόνησαν.

Πηγή:naftemporiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis