Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 28/05/2018

Επειδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα βαδίζουμε στην αβεβαιότητα και στην αμφισβήτηση για το αν έγιναν όλα αυτά που έπρεπε για να αντιδράσουμε, να αποφύγουμε, να αποσοβήσουμε όλες αυτές τις μειώσεις που έχουν επέλθει στον οικονομικό μας προϋπολογισμό, θα προσπαθήσω να δώσω μια πλήρη εικόνα έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί  από την πλευρά του να βγάλει όσο το δυνατό πιο ασφαλή συμπεράσματα.

     Καταρχάς θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για  την εικόνα που έχει  ο μισθός μας σήμερα ότι καμία κυβέρνηση δεν μπήκε σε διαδικασία  διαβούλευσης,  όπως επίσης και ότι δεν είναι απόρροια μόνο του τελευταίου Νόμου 4472/17 για τα ειδικά μισθολόγια  αλλά είναι συνδυασμός εφαρμογής διαφόρων Νόμων που διαμόρφωσαν τα σημερινά δεδομένα.(Ν.3865/10, Ν.4336/15 , Ν.4387 /16, Ν.4488/17).

[custom:google-ads]

     Για παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, με το Ν.4387/16 αποφασίστηκε η κατάργηση διαφορών μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων για κρατήσεις κύριας σύνταξης με ισχύ από 01-01-2017 πράγμα που δεν έγινε όταν έπρεπε να εφαρμοστεί βάσει Νόμου και για αυτό σήμερα προέκυψαν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι αναδρομικές κρατήσεις. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το κομμάτι των κρατήσεων (κύριας σύνταξης, εφάπαξ βοηθημάτων, επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων) και σε ποσοστό 62% περίπου, επιστρέφουν στους ασφαλισμένους  στις προσωπικές τους μερίδες με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και συνεπώς δεν αποτελούν μειώσεις, αλλά επένδυση για το μέλλον.

    Στη συνέχεια έρχεται ο Ν.4472/17, ο οποίος τροποποιεί τόσο τις φορολογικές διατάξεις του Ν.4387/16, όσο και τα ειδικά μισθολόγια. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται και όλες οι προηγούμενες διατάξεις Νόμων αναδρομικά, δίνοντας την αίσθηση σε όλους ότι με την ψήφιση του τον Μάιο του 2017 ήταν η καθοριστική ημερομηνία που χάθηκαν όλα αμαχητί. Και όμως δεν είναι έτσι, σταδιακά ψηφίζονταν πράγματα για όλο τον κόσμο, αφού όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Αστυνομία αλλά γίνονται σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας και φτάσαμε σήμερα σε αυτήν την κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας.

 Άραγε δεν υπήρχε καμία αντίδραση;;

    Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και όταν κάποιοι, οι οποίοι πραγματικά νοιάζονται για τους συναδέλφους, δεν απαντάνε σε όλους αυτούς που για διάφορους προσωπικούς τους λόγους τους συμφέρει η καταστροφολογία και η διαίρεση του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας να ανταπεξέλθουν, αλλά είναι επιλογή τους χωρίς θορύβους και τυμπανοκρουσίες να κάνουν τη δουλειά που αρμόζει και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να απαντήσουν εκεί που πρέπει.

    Από την στιγμή λοιπόν που άρχισαν να ψηφίζονται όλα αυτά σε βάρος μας, η Ομοσπονδία προσέφυγε στο ΣτΕ τέσσερις (4) φορές και δικαιώθηκε ισάριθμα. Από αυτές τις αποφάσεις οι εκάστοτε Κυβερνήσεις το μόνο που εφάρμοσαν ήταν η απόδοση ενός ποσού σε δόσεις σε ποσοστό 50% για τα έτη 2012-2014.

     Έχουμε ένα νέο μισθολόγιο που εκτός από τις μειώσεις των μισθών και τη δυσμενή για το σύνολο των συναδέλφων θέσπιση της προσωπικής διαφοράς, εκτός των άλλων διαχωρίζει και το προσωπικό σε κατηγορίες. Ένα είναι σίγουρο, είναι ότι ο Αστυνομικός και το καθήκον του δεν κατηγοριοποιείται. Για όλα αυτά η Ομοσπονδία προσφεύγει εκ νέου στο ΣτΕ και ζητάει την ολική απόσυρση του μισθολογίου, τη στιγμή που άλλοι απαιτούν ημίμετρα και μερικές διορθώσεις.

     Εάν υπάρχει και βαθύτερο κέρδος από τις αποφάσεις του ΣτΕ;

   Μερικοί ίσως δεν το αντιλαμβάνονται αλλά για πρώτη φορά το σκεπτικό των αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας. Για πρώτη φορά ξεκάθαρα αναγνωρίζεται το επικίνδυνο του επαγγέλματος μας και θεσμοθετείται αιτιολογημένα η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση που θα πρέπει να έχουμε.

    Παράλληλα γίνεται αγώνας για να εφαρμοστεί η μόνη διάταξη που είναι ευεργετική για εμάς και είναι στο Ν.4336/15 και αφορά την εκτός έδρας μετακίνηση. Όμως το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να συμμορφωθεί και μην αντέχοντας το κόστος δίνει συνεχώς παρατάσεις.

    Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό συνολικά ότι κανένα Πρωτοβάθμιο ή Δευτεροβάθμιο Όργανο δεν νομοθετεί, καθώς επίσης και ότι όλη αυτή η αναφορά μου σε αυτά τα θέματα  δεν έχει σκοπό να προστατεύσει κανέναν, ούτε να δείξω ότι όλα είναι όμορφα και ρόδινα. Απλά επειδή και στα καλά και στα άσχημα δεν έχω μάθει να κρύβομαι θέλω να προστατεύσω όποιους συναδέλφους θέλουν να μπουν στο κόπο να ρίξουν μια ματιά σε αυτό που ετοίμασα, με μοναδικό στόχο μου να μπορέσει ο συνάδελφος που απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις που τρέχουν να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους που τον αφορούν και έχουν οδηγήσει τα πράγματα στην σημερινή κατάσταση. Ο συνάδελφος πονάει και δεν χωράνε παιχνίδια κάθε είδους στην πλάτη του, οι εποχές των παχιών αγελάδων πέρασαν ανεπιστρεπτί και για αυτό πλέον ή δουλεύεις με την καρδιά σου και δίνεις τα πάντα ή κάθεσαι σπίτι σου!!!

AΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
Πρόεδρος  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής
Αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Πηγή: enastyhal.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis