Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 28/09/2017
** Η επιστολή που ακολουθεί εστάλη στη σελίδα στο fb του Policenet.gr:
 
Οι πτυχιούχοι αστυνομικοί δια του παρόντος, επιθυμούν να προβληματίσουν θετικά όσους ασχολούνται με τη δημιουργία του νέου βαθμολογίου και καθορίζουν ταυτόχρονα τη μόρφωση και την εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού.
 
Στο δημόσιο τομέα, όταν κάποιος έχει προσληφθεί ως απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), η απόκτηση από αυτόν στη συνέχεια ενός πτυχίου πανεπιστημίου ή πολυτεχνείου, συνεπάγεται και την αυτόματη μετάταξη του στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) ως προς τις μισθολογικές απολαβές που λαμβάνει (Άρθρο 3 Ν.3205/2003).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. φτιάχνει «κέντρο» που θα λειτουργεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και θα ασχολείται με τις κυβερνοεπιθέσεις

 
Στην Ελληνική Αστυνομία κάτι τέτοιο ίσχυε για το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό με βάσει τις διατάξεις του άρθρο 15§6 N.1339/1983, έως και το έτος 2003.
 
Πιο συγκεκριμένα με τις διατάξεις του Ν.1339/1983 προβλεπόταν ως ευεργέτημα στους πτυχιούχους αστυνομικούς η εισαγωγή των πτυχιούχων Ανθυπαστυνόμων χωρίς εξετάσεις και λοιπά κριτήρια στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) με βάση την κατοχή του τίτλου σπουδών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που κατέχουν.
 
Με αυτό τον τρόπο οι πτυχιούχοι αστυνομικοί είχαν το δικαίωμα να μεταταγούν σε Αξιωματικό Γενικών Καθηκόντων, λαμβάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο απολαβές Π.Ε. σύμφωνα με την βαθμίδα εκπαίδευσης που είχε λάβει (καθώς η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελληνική Αστυνομία η οποία χαρακτηρίζεται ως Π.Ε. είναι οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών).
 
Η εν λόγω ρύθμιση καταργήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6§1 του Ν.3181/2003 με το οποίο προβλεπόταν η εισαγωγή ανθυπαστυνόμων χωρίς εξετάσεις στο Τ.Ε.Μ.Α.
 
Η συγκεκριμένη ρύθμιση επανήλθε το έτος 2005 με το Ν.3387/2005 και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του άρθρου 12§8 όπου αναφερόταν ότι επιτρεπόταν η εισαγωγή στο Τ.Ε.Μ.Α. καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισαγομένων και χωρίς εξετάσεις των ανθυπαστυνόμων που έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2005-2006 έως 2008-2009.
 
Με την διάταξη του νόμου αυτού εξυπηρετήθηκε ουσιαστικά το αστυνομικό προσωπικό το οποίο κατά τη δημοσίευση του Ν.3181/2003, ήδη φοιτούσε για την απόκτηση πτυχίου, όπως αναφέρεται και στο υπ’ αριθμ. 7017/4/8428 από 19/06/2008 έγγραφο του Γραφείου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη πτυχιούχων αστυνομικών» και το οποίο κατά τα έτη επέκτασης της ρύθμισης λάμβανε τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, οπότε και μπορούσε να εισέλθει στο ΤΕΜΑ χωρίς εξετάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με οξυγονοκόλληση επιχείρησαν να ανοίξουν ΑΤΜ - Πυροβόλησαν με ημιαυτόματο όπλο στον αέρα για να διαφύγου

 
Ως εκ τούτου δεδομένου του χαρακτήρα που είχε λάβει η εν λόγω ρύθμιση, κρίνεται ότι θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της και σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, ανεξαρτήτως βαθμού που κατείχε κατά το έτος 2003, εφ’ όσον αυτό διατηρούσε την φοιτητική ιδιότητα σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα σπουδάζοντας παράλληλα με την εργασία του, αν από το τμήμα αυτό έχει λάβει πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά το έτος 2003, ακόμη ίσως και με τον περιορισμό της λήψης του πτυχίου του έως και το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 το οποίο αποτελούσε και το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος στο οποίο επεκτάθηκαν οι ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3387/2005.
 
Σημειώνεται ότι, μια φορά το χρόνο εκδίδονταν πάντα εσωτερική προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ για όσους αστυφύλακες, υπαρχιφύλακες και αρχιφύλακες επιθυμούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις προκειμένου να προαχθούν σε αρχιφύλακες.
 
Μέχρι την έκδοση του Ν. 3686/2008 ίσχυε ότι, ένα έτος μετά την αποφοίτηση αστυνομικού από τη σχολή αστυφυλάκων και ο οποίος ήταν κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, είχε το δικαίωμα κατάθεσης του πτυχίου στην προκήρυξη της αρχιφυλάκων και κατ’ επέκταση της προαγωγής του στο βαθμό του αρχιφύλακα άνευ εξετάσεων.
 
Τον Οκτώβριο 2007, καταταγήκαμε ως Δόκιμοι Αστυφύλακες στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα στη Σχολή Αστυφυλάκων, με δεδομένα τα όσα προαναφέρθηκαν. Επιπλέον λίγες ημέρες πριν την κατάταξη, μας είχε ζητηθεί να καταθέσουμε πάσης φύσεως πτυχία, διπλώματα κ.τ.λ. τα οποία κατέχουμε.
 
Μέχρι την αποφοίτησή μας τον Οκτώβριο 2009, όπου και ονομαστήκαμε Αστυφύλακες, τα ως άνω προαναφερόμενα καταργήθηκαν με αποτέλεσμα να μην έχουν αναγνωριστεί ούτε βαθμολογικά ούτε μισθολογικά μέχρι σήμερα τα πτυχία μας, τα οποία αποκτήθηκαν εκτός σώματος.
 
Διερωτόμαστε τα ακόλουθα: · Τι απαιτείται για να τύχει μισθολογικής ή βαθμολογικής αναγνώρισης το πτυχίο μας?
 
· Τι απαιτείται για να απασχολούμαστε στα καθήκοντα του εκάστοτε πτυχίου και ας μην υπάρχει σχετική μισθολογική ή βαθμολογική προαγωγή?
 
Είναι προτιμότερη η εκ νέου πρόσληψη ατόμων για την απασχόλησή τους στα εν λόγω καθήκοντα?
 
· Η εισαγωγή μας έγινε στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ με κάποια δεδομένα τα οποία στην πορεία διαφοροποιηθήκαν.
 
Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν διαφορετικές και οι επιλογές μας.
 
· Γιατί στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν υπάρχει ένα βαθμολόγιο με σταθερές προβλέψεις και ρυθμίσεις έτσι ώστε το κάθε στέλεχός του να επενδύει ανάλογα στις επιλογές του σε αντίθεση με τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων?
 
Σας ευχαριστουμε, ομαδα πτυχιουχων αστυνομικων
Υ.γ. Ας ελπισουμε οτι στο συνεδριο της ΠΟΑΣΥ θα εισακουστουν τα ως ανω αιτηματα και θα δοθουν δικαιες απαντησεις
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis