Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 09/03/2016

Eπιστολή προς το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από καταγγελίες προσφύγων και μεταναστών ότι πρακτορεία από τα νησιά μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κόβουν και εισιτήριο για τη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών με λεωφορεία στην Ειδομένη, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά και δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

 Στην επιστολή το υπουργείο επισημαίνει ότι η το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη ένταση η χώρα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στη χώρα.

 «Έχουνε περιέλθει σε γνώση μας πληροφορίες βάσιμες από τις οποίες προκύπτει ότι μέλη του συνδέσμου και πράκτορες δίνουν έγγραφα μεταφοράς στους πρόσφυγες και μετανάστες έναντι αντιτίμου που έχουν αφετηρία τα νησιά του Αιγαίου με προορισμό την Ειδομένη», επισημαίνεται στην επιστολή.

 Διευκρινίζεται επίσης ότι «η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνεται στο κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται  αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό προκαλώντας  μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών καθώς οι ίδιοι πληρώνουν  υπηρεσίες που  δεν λαμβάνουν».

 Το υπουργείο ζητά από το σύνδεσμο να ενημερώσει τα μέλη του και να σταματήσει η έκδοση τέτοιων εγγράφων προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι πάντως της ΕΛ.ΑΣ. στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό ατόμων που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των προσφύγων για να ταξιδέψουν προς την Ειδομένη συνεχίζονται. Τη Δευτέρα εντοπίστηκε στο Νέο Φάληρο 25χρονος, ως μισθωτής και οδηγός τουριστικού λεωφορείου, να επιβιβάζει σε αυτό 25 πρόσφυγες από την Συρία, τους οποίους οι συνεργοί του μετέφεραν από την περιοχή του λιμένα Πειραιά με μικρό λεωφορείο, προκειμένου να τους μεταφέρει στα σύνορα, εξαπατώντας τους ότι αυτά είναι ανοικτά για τη διέλευσή τους.

 Εν τω μεταξύ περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά μετά και την πρωινή άφιξη δύο πλοίων το πρωί με 673 άτομα από  νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

 Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ έγινε διανομή ξηράς τροφής από τον Ερυθρό Σταυρό ενώ στην πύλη Ε2 πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες λόγω του μεγάλου συνωστισμού που υπάρχει μένουν σε σκηνές δίπλα στο κτίριο.

 «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αυξημένο αριθμό παραμενόντων στο λιμάνι του Πειραιά ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς στους στόχους μας είναι το λιμάνι να μη γίνει μόνιμη δομή αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί  μόνο ως χώρος τράνζιτ»,  τόνισε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας.

 Πρόσθεσε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις αλλά και οι φορείς έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν  τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα, ενώ ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση του ΟΛΠ και τις λιμενικές αρχές, για το μεγάλο έργο που συντελούν αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά.

 Επιπλέον στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης  το «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη ενώ έφτασε και το πλοίο «Blue Star 2» από Δωδεκάνησα, με 144 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ενώ βρίσκονται στο λιμάνι περίπου 3.500 πρόσφυγες, με το συντονισμό της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά και της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης προχωράνε διαδικασίες όπως για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την εγκατάσταση τριών μονάδων στις πύλες Ε1 και Ε2, οι οποίες λειτουργούν, με μέριμνα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, με εθελοντές γιατρούς και υποστηρίζονται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά και εθελοντικές προσφορές. Επίσης γνωστοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της κινητής οδοντιατρικής μονάδας της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στελεχώνεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά και η παρουσία κινητής ιατρικής μονάδας του Υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ μεταπτυχιακοί φοιτητές και μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχαν στις 5 και 6 Μαρτίου σε επιχείρηση  εκτίμησης αναγκών του πληθυσμού, προσφύγων και μεταναστών, που το τελευταίο διάστημα διαβιεί στο χώρο του Λιμένος Πειραιώς. Στόχος της παρέμβασης ήταν η κατάθεση πρότασης για  τον σχεδιασμό  σε επείγουσες καταστάσεις  και έκτακτες συνθήκες μιας υγειονομικής υποδομής που θα επιδιώκει στην διατήρηση των παραγόντων που καθορίζουν ένα αποδεκτά υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας   τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και για τους εθελοντές πεδίου.

Αναφορικά με θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καθαριότητα αναφέρεται από την Περιφέρεια Πειραιά ότι «τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι απορριμμάτων και γίνονται τακτικά εργασίες καθαρισμού σε όλους τους χώρους, που χρησιμοποιούνται στο λιμάνι». Επιπροσθέτως προσφέρθηκε επιβατηγό πλοίο, στο οποίο οι πρόσφυγες έχουν δυνατότητα παροχής ατομικής υγιεινής και καθαριότητας (σημ. να γίνει χρήση των ντουζ με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά). Παράλληλα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πειραιά και δμιουργήθηκαν νέες παροχές πόσιμου νερού.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή συσσιτίου με προσφορές από τα εστιατόρια του Πειραιά, την Εκκλησία, καταστήματα τροφίμων και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης και δημιουργήθηκαν νέοι αποθηκευτικοί χώροι για την φύλαξη όλων των διαθέσιμων προϊόντων.

Σημειώνεται επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε στο χώρο του «Ταε κβο ντο» και λειτουργεί ειδικό χώρο για τη συγκέντρωση, αποθήκευση και διανομή διαφόρων προϊόντων, που προσφέρονται για τους πρόσφυγες, δίνοντας τη δυνατότητα παραλαβής και μεγάλων ποσοτήτων, τις οποίες θέλουν να προσφέρουν εταιρείες.

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι ότι οι φορείς του Πειραιά αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης, που τους αναλογεί, είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στον ορισμό και άλλων λιμανιών για να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά και να οριστούν νέοι χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες μόνιμης διαμονής στους χώρους του λιμανιού και να είναι διαχειρίσιμος ο αριθμός των αφικνούμενων προσφύγων.

 

Στο μεταξύ στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Μεγίστης.

 

http://www.tovima.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis