Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:07 | 30/08/2017

Προς: κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου               

Κυρία Εισαγγελέα, 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η περιοχή της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδ/νησου  (Καστελόριζο, Ρόδος, Τήλος  κ.α.)    αποτελεί μια από της κυριότερες πύλες εισόδου παράτυπων μεταναστών προς την Χώρα μας. Το γεγονός αυτό πέραν από τον επιπρόσθετό φόρτο εργασίας που έχει δημιουργήσει στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, μας αναγκάζει να εκτελούμε σχεδόν καθημερινά μεταγωγές μεταναστών από νησιά άφιξης προς τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ. ) Κω  και Λέρου.

Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα η συχνότητα των μεταγωγών  έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται με προχειρότητα , με μοναδικό μέλημα την άμεση μεταφορά των κρατουμένων από το ένα νησί στο άλλο. Η έλλειψη σχεδιασμού ασφάλειας ακόμα και διοικητικής μέριμνας κατά την διάρκεια των παραπάνω μετακινήσεων, έχει επισημανθεί από την Ένωση μας προς τους ανωτέρους μας μέχρι και την ηγεσία του Αρχηγείου.  Ωστόσο με ιδιαίτερο προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι παρά τις επισημάνσεις μας, οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ήταν προς το χείριστο και όχι προς το βέλτιστο,  γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κατανόηση του προβλήματος και προθυμία αντιμετώπισης του.

Η μεταφορά μεταναστών στο κατάστρωμα πολεμικού πλοίου ( όπως προκύπτει από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες) από το Καστελόριζο στην Λερό με διάρκεια ταξιδιού 12 ώρες ,  η εγκατάλειψη συνοδών αστυνομικών  μεταγωγής από Ρόδο για Λέρο  για το χρονικό διάστημα από ώρα 22:30 (ώρα άφιξης )  έως 04:00 (ώρα αναχώρησης ) στο λιμάνι της Λέρου, μετά από εκτέλεση μεταγωγής η οποία ξεκίνησε στις 14:00 ώρα  από την Ρόδο,  είναι οι δυο (2)  σημερινές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν διαταχθεί, μετά τις επισημάνσεις μας. 

Από όσα σας εκθέσαμε παραπάνω προκύπτει με σιγουριά, ότι η κατάσταση πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου και εμείς αντιληφθήκαμε ότι οι αλλαγές που προέκυψαν, μετά τις επισημάνσεις μας προς την Διοίκηση , είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Παράλληλα εκτίμηση μας είναι  ότι η παρουσία Αστυνομικών σε ένα πολεμικό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες,  δεν έχει κανένα άλλο λόγο παρά μόνο να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα , στην περίπτωση που απλά ένα μετανάστης αποφασίσει να πηδήξει στην θάλασσα ή πάθει οτιδήποτε άλλο από την πολύωρη παραμονή του στο κατάστρωμα.  

Βέβαια , η θέση της Ένωσής μας την οποία παρακαλούμε να εξετάσετε είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία και ιδιαίτερα οι απλοί αστυνομικοί , ουδεμία αρμοδιότητα έχουν με συνοδείες επί πολεμικών σκαφών ή σκαφών του Λιμενικού.

Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι μεταγωγές αυτές, θεωρούμε ότι αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των αστυνομικών , τόσο για την σωματική τους ακεραιότητα όσο και την υπηρεσιακή τους. 

Από την πλευρά μας απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί θεωρούμε ότι μόνο εσείς μπορείτε με την παρέμβαση σας να διορθώσετε την ανωτέρω κατάσταση, η οποία εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους (απόδραση, τραυματισμό, μετάδοση ασθενειών κ.α.) για τα μέλη μας. -     

   

Κοινοποιείται :

1) ΑΕΑ

2)ΓΑΔΠΝΑ

3)Α’ ΔΑΔ

4)ΠΟΑΣΥ

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

     Ο  Πρόεδρος                                                   Ο  Γεν. Γραμματέας

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ                              ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Γεώργιος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis