Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 20/02/2016

Εκ νέου με απομόνωση κινδυνεύει η Ελλάδα, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σχολιάζοντας την απόφαση της Αυστρίας να θέσει πλαφόν στην καθημερινή είσοδο προσφύγων στο έδαφός της. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα, αυξάνοντας δραματικά τις ροές.

Η κατάσταση στη Λέσβο να έχει φτάσει στο απροχώρητο, με το Λιμενικό Σώμα, να έχει διασώσει 2.090 πρόσφυγες σε ένα 24ωρο, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στο Καστελόριζο, καθώς ο αριθμός μεταναστών - προσφύγων είναι πλέον τριπλάσιος από τους κατοίκους του νησιού. Καθημερινά χιλιάδες μετανάστες καταφθάνουν προκειμένου να καταγραφούν στο hotspot της Μόριας, με συνολικά 2.343 να είναι ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα χθες. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με τα πλοία της γραμμής αναχώρησαν την Πέμπτη, 1.698 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων», επισημαίνουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χθες το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» με 1.835 μετανάστες και πρόσφυγες, από Μυτιλήνη και Χίο. Το «Αριάνδη» παρέλαβε 1.105 άτομα από τη Μυτιλήνη και 730 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν ακόμα δύο πλοία χθες. Το πρώτο με 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες, 908 από τη Μυτιλήνη και 446 από τη Χίο, ενώ το «blue star 2» μετέφερε 70 άτομα από την Κω. Την Πέμπτη το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «Νήσος Μύκονος» με 593 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Σενάρια... Le Monde
Η απόφαση της Βιέννης μπορεί να επιταχύνει την απόλυτη απομόνωση της Αθήνας και την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» προσθέτοντας πως μπορεί στην Ευρώπη να επικρατήσει το Plan B για το προσφυγικό που προβλέπει το κλείσιμο των εθνικών συνόρων έναντι του Plan A. Οι οπαδοί του Plan B, ο καθένας, δηλαδή, για τον εαυτό του με κλείσιμο των εθνικών συνόρων, τις προσεχείς εβδομάδες θέλουν να θάψουν το Plan A της καγκελαρίου και της Κομισιόν, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει πως «Αυτό το Plan A βασιζόταν στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών και στη φιλοξενία των προσφύγων. Έχουμε συνείδηση της επείγουσας κατάστασης και πρέπει να έχουμε γρήγορα μια ανάλυση της κατάστασης ώστε να ξέρουμε αν το σχέδιό μας είναι καλό ή όχι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, την νύχτα της Πέμπτης.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis