Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:57 | 17/02/2020

Εφόδους στα κρησφύγετα της μαφίας που λυμαίνεται τις «κόκκινες» ζώνες στην καρδιά της Αθήνας σχεδιάζει η Αστυνομία στην Ομόνοια, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου με τον κωδικό «καθαρό κέντρο». Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας έχουν χαρτογραφήσει το οργανωμένο έγκλημα, με στόχο την αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων που διακινούν λαθραία τσιγάρα και ναρκωτικά στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθη, στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο Μεταξουργείο και στα Εξάρχεια. 

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι στις απόρρητες εκθέσεις περιγράφονται οι αθέατες «κρυψώνες», τα «βαποράκια» αλλά και οι «εγκέφαλοι» που προέρχονται από το βαρύ οργανωμένο έγκλημα. Η δολοφονία 25χρονου Αφγανού την περασμένη Πέμπτη από αντίπαλη ομάδα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με συνέπεια να επισπευσθεί η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που προβλέπει τη μόνιμη παρουσία 300 αστυνομικών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το ξέσπασμα βίας οφείλεται, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, στη «μετακόμιση» κυκλωμάτων στην Ομόνοια από περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Βάθη και τα Εξάρχεια. Στις περιοχές αυτές αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι συμμορίες να μετατοπιστούν προς την Ομόνοια και να έρθουν σε σύγκρουση με τις μαφίες που είχαν ήδη εκεί την έδρα τους.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται 3.000 αλλοδαποί με προφίλ παραβατικής συμπεριφοράς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει δώσει εντολή για τη σύλληψή τους εντός των επόμενων μηνών. Περίπου 200 άτομα χαρακτηρίζονται ως σκληροί κακοποιοί και εκτιμάται ότι «επανδρώνουν» τις συμμορίες που διαπράττουν συστηματικά ληστείες και διακινούν «φιξάκια» (ηρωίνη) και λαθραία τσιγάρα.

Η ιεραρχία

Για να τα καταφέρουν χρησιμοποιούν κρυψώνες. Οι εγκληματικές οργανώσεις ανοίγουν ή συνεργάζονται με μαγαζιά-βιτρίνες, όπως ψιλικατζίδικα και μπακάλικα, τα οποία λειτουργούν μεν με νόμιμη άδεια αλλά ο βασικός τους σκοπός δεν είναι η πώληση νόμιμων προϊόντων. Τέτοια μαγαζιά υπάρχουν στο περιβόητο «τρίγωνο του διαβόλου» στην Ομόνοια, που περικλείεται από τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου. Κατά τη χαρτογράφηση που έκανε η Αστυνομία προέκυψε η εξής δομή των εγκληματικών οργανώσεων: Τα κατώτερα στην ιεραρχία μέλη είναι αλλοδαποί από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, το Κονγκό, την Αλγερία και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι «προσλαμβάνονται» είτε σε ρόλο διακινητή είτε σε ρόλο τσιλιαδόρου. Εάν είναι χρήστες ναρκωτικών, η αμοιβή τους είναι η δόση τους. Εάν δεν είναι, η αμοιβή τους κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ την ημέρα.

Ψηλότερα στην ιεραρχία βρίσκονται οι «υπεύθυνοι» – ή αλλιώς «συντονιστές». Αυτοί, δηλαδή, που συντονίζουν τα «βαποράκια». Ορίζουν τα «πόστα» τους και τους προμηθεύουν με τα ναρκωτικά που θα «σπρώξουν» στη συνέχεια στην αγορά του θανάτου. Συνεργάτες τους είναι οι λεγόμενοι «μαγαζάτορες», πρόσωπα δηλαδή που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες καταστημάτων, ενώ ουσιαστικά δουλεύουν για κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων. Ο ρόλος τους είναι διττός. Αφενός να κρύψουν το παράνομο εμπόρευμα και αφετέρου να ενημερώσουν για τυχόν διελεύσεις ή έρευνες της Αστυνομίας. 

Ανώτεροι ιεραρχικά από τους «μαγαζάτορες» και τους «υπευθύνους» είναι οι «νονοί», οι οποίοι καθορίζουν τα «πόστα» των διακινητών. Συνήθως οι περιοχές είναι χωρισμένες ανά εθνικότητα. Για παράδειγμα, στην οδό Μενάνδρου κυριαρχεί στο εμπόριο λαθραίων τσιγάρων μια σκληρή ομάδα Πακιστανών. Οι «νονοί» φροντίζουν προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής τους, απέναντι σε τυχόν επιθέσεις άλλων ομάδων, αλλά και να διασφαλίσουν τα καλύτερα «πόστα». Επίσης, αναπληρώνουν τα μέλη που μπορεί να σταματήσουν τη «δουλειά» λόγω κάποιας σύλληψης. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν παράλληλα τον ρόλο του «εισπράκτορα». Συγκεντρώνουν, δηλαδή, τα έσοδα από όλα τα πόστα.

Στόχος οι «εγκέφαλοι»

Το δυσκολότερο κομμάτι του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για να «καθαρίσει» το κέντρο από τις μαφίες είναι η σύλληψη των «εγκεφάλων». Των προσώπων, δηλαδή, που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Οπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, είναι άνθρωποι που προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα και γνωρίζουν καλά πώς να «στεγανοποιούν» τις οργανώσεις τους ώστε να μη φτάνει ποτέ η έρευνα σε εκείνους. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο στην Ομόνοια.

Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι «εγκέφαλοι» των κυκλωμάτων δεν είναι ασιατικής καταγωγής, αλλά Ελληνες, Αλβανοί και ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στα Εξάρχεια οι «νονοί» έχουν μοιράσει την πλατεία. Από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, τους ασκείται πίεση λόγω της μόνιμης παρουσίας περίπου 50 αστυνομικών ανά εξάωρο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν το επόμενο διάστημα νέες «μετακινήσεις». Οι αστυνομικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το εμπόρευμα που πωλείται στην περιοχή καταλήγει εκεί από «καβάτζες» που βρίσκονται εκτός Εξαρχείων.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis