Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:46 | 28/06/2019

Οργανωμένο κύκλωμα που διέπραττε κλοπές από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, κυρίως τουριστών, σε όλη την Ελλάδα, εξαρθρώθηκε από την Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, μετά από πολύμηνες έρευνες και συντονισμένες επιχειρήσεις, με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Ε.Κ.Α.Μ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, καθώς και της Διεύθυνσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ, σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στη Σκιάθο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί Αλγερινής υπηκοότητας, κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος και ένας Έλληνας που κατηγορείται για υπόθαλψη, καθώς νοίκιαζε αυτοκίνητα στους δράστες, ενώ διενεργήθηκαν επτά έρευνες σε οικίες και δύο σε καταστήματα.

[custom:google-ads]

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, πρόκειται για δύο διαφορετικές συμμορίες, που δρούσαν ανεξάρτητα, αλλά ήταν σε συντονισμό μεταξύ τους και χτυπούσαν ταυτόχρονα σε εκ διαμέτρου αντίθετες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα, διανύοντας πολλές φορές πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι δύο σπείρες, τα Σαββατοκύριακα και αργίες χτυπούσαν σε τουριστικές περιοχές, ενώ τις καθημερινές στην Αττική και κυρίως βόρεια προάστια, νότια προάστια, Κολωνάκι και υπόλοιπο κέντρο Αθήνας. Στην επαρχία μετέβαιναν με ενοικιασμένα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών, σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία 'Αννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.

Στην Αθήνα διάλεγαν αυτοκίνητα που στάθμευαν για λίγα λεπτά σε χώρους στάθμευσης, αφού πριν τα είχαν παρακολουθήσει. Η τελευταία τους κλοπή ήταν προχθές στην διασταύρωση Ακαδημίας και Κριεζώτου, κατά την οποία άρπαξαν από αυτοκίνητο που ο ιδιοκτήτης του το άφησε για λίγοι στο σημείο, 12.000 ευρώ μετρητά και χρυσαφικά αξίας περίπου 200.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης τα είχε πάρει μαζί του για ασφάλεια, επειδή θα έλειπε για αρκετό διάστημα από το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι τα 30 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν απάτες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η εγκληματική δραστηριότητα της πρώτης ομάδας, διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2018, ενώ της δεύτερης ομάδας από τις αρχές του μήνα Ιουνίου του 2019 και υπολογίζεται ότι η λεία της κάθε μίας υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 79 κλοπές. Οι αστυνομικοί πάντως πιστεύουν ότι οι δράστες έχουν διαπράξει πολύ περισσότερες κλοπές, γι' αυτό η έρευνα συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι η κάθε ομάδα, είχε συγκεκριμένο "συνεργαζόμενο" κλεπταποδόχο, στον οποίο πουλούσαν τη λεία τους και στη συνέχεια μοιράζονταν τα χρήματα.

Πολύ ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες διέπρατταν τις κλοπές:

- Προσέγγιζαν το όχημα, πάντα από την πλευρά του συνοδηγού, τη στιγμή που έφθανε στην περιοχή που επιτηρούσαν. Προσποιούμενοι πως μιλούσαν στο τηλέφωνο και έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους προς το όχημα, προσπαθούσαν να κρατήσουν την «πετούγια» της πίσω πόρτας πατημένη τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης κλείδωνε το όχημα, ώστε η πόρτα να παραμείνει ανοιχτή,

- Στην δεύτερη περίπτωση, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα και την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το κλειδώσει με το «μπουτόν» του κλειδιού του, οι δράστες με τη χρήση δικού τους τηλεκοντρόλ (παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος και συστήματος συναγερμού) που ενεργοποιούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο οδηγός πατούσε το δικό του, μπλόκαραν την ασφάλισή του.

- Στην τρίτη περίπτωση, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, προχωρούσαν σε διάρρηξη του οχήματος με τη θραύση φινιστρινιού ή με διάρρηξη κλειδαριάς.

Από την Αστυνομία κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των 21.660 ευρώ, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis