Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 23/10/2019

Επιχείρηση-μαμούθ της ΕΛ.ΑΣ., σε τρεις φάσεις, με χιλιάδες ελέγχους σε 17 περιοχές της Αθήνας (από τα Εξάρχεια, το Σύνταγμα και την Ομόνοια ως το Παλαιό Φάληρο, την Καλλιθέα και αλλού) και με συμμετοχή ακόμη και των ΜΑΤ είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με κύριο στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η επιχείρηση αυτή, στην οποία συμμετέχουν αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (ΔΙΑΣ, Ασφάλεια, Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής), έχει κύριο στόχο την «επαναφορά της κανονικότητας σε βεβαρημένες περιοχές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια υλοποίησης πρόσφατης εντολής του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη για «να βγουν όλες οι δυνάμεις έξω, να περιορισθεί το έγκλημα και να νιώσουν οι πολίτες πιο ασφαλείς». Και όλα αυτά όταν διαπιστώνεται - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. - ότι στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 περίπου 1.148 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις (σχεδόν τέσσερις περισσότερες ανά ημέρα) και ποσοστιαία αύξηση 5%. Στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 9,76%. Το πρώτο 6μηνο του 2019 στους τομείς αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών καταγράφονται κατά μέσο όρο τέσσερις ληστείες, 57 κλοπές-διαρρήξεις, 14 κλοπές ΙΧ, τέσσερις υποθέσεις ναρκωτικών το 24ωρο.

[custom:google-ads]

 

 

 

Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Στην πρώτη φάση, το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης η σάρωση της ΕΛ.ΑΣ. θα αφορά περιοχές όπως τα Εξάρχεια, την Ακρόπολη και το Σύνταγμα. Θα ακολουθήσουν ανά διήμερο περιοχές όπως η Κυψέλη, ο Αγιος Παντελεήμονας και η Καισαριανή, το Παλαιό Φάληρο, του Ζωγράφου, ο Αγιος Δημήτριος.

Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. «σκοπός του επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι η αντιμετώπιση-μείωση της εγκληματικότητας σε περιοχές που αυτή καταγράφεται με μεγαλύτερη ένταση. Και αυτό αφορά την πρόληψη και καταστολή περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και ληστειών (εγκλήματα που επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών), την άμεση ανταπόκριση σε ανακύπτοντα συμβάντα και την επαναφορά της κανονικότητας σε βεβαρημένες περιοχές». Οι έλεγχοι θα γίνουν με τη συνεκτίμηση στοιχείων από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής και χαρτογράφησης ανά... τετραγωνικό μέτρο της εγκληματικότητας (Crime View), το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2011, αλλά η χρήση του ατόνησε.

Ποινικός κώδικας

Ισχυρό πλήγμα πάντως στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για περιορισμό της εγκληματικότητας θεωρείται από τους αστυνομικούς η μη τροποποίηση του νέου ποινικού κώδικα για τους δράστες κλοπών πορτοφολιών, τσαντών κ.λπ. σε συγκοινωνιακά μέσα που παραμένουν πλημμέλημα. Ο αναθεωρημένος Κώδικας που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε κλοπές και διαρρήξεις η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, κάτι που προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Στις αλλαγές που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες αφαιρέθηκαν τα περί 120.000 ευρώ όταν οι δράστες προχωρούν σε διαρρήξεις σε διαμερίσματα, καταστήματα κ.λπ. Ομως έτσι παραμένουν πλημμελήματα για τους δράστες κλοπών στους δρόμους. Σημειώνεται ότι ετησίως δηλώνονται περίπου 10.000 παρόμοια συμβάντα (κλοπές πορτοφολιών, τσαντών, κινητών, πολύτιμων αντικειμένων κ.λπ.) και ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον τριπλάσιος από πολίτες που δεν προχωρούν σε σχετικές αναφορές για να αποφύγουν γραφειοκρατικές εμπλοκές. Ετσι η σχετική εγκληματική δραστηριότητα παρουσιάζει συνεχή ανακύκλωση.

tanea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis