Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:51 | 28/08/2015

Νέα περίοδος επιχειρησιακής δράσης εγκαινιάζεται στο Αφγανιστάν για τις βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις οι οποίες μαζί με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς εναντίον ισλαμιστών και δυνάμεων των Ταλιμπάν που δρουν πλέον σε μικρή απόσταση από τα περίχωρα της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Επιχειρησιακές Ομάδες της επίλεκτης SAS και της SBS αναφέρεται ότι εκτελούν επιχειρήσεις επί 24ωρου βάσεως και ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει ισχυροποιήσει τη θέση του μετά την επίσημη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Επισήμως οι βρετανοί καταδρομείς βρίσκονται στην περιοχή με καθήκοντα στρατιωτικών συμβούλων για την εκπαίδευση των αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων, αλλά πρακτικά σχεδιάζουν και εκτελούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις .

Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες πηγές τους τελευταίους 6 μήνες οι βρετανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση ενώ αναφέρεται ότι έχουν διεξαχθεί σφοδρές μάχες με Ταλιμπάν, χωρίς ευτυχώς απώλειες από την πλευρά των SAS και SBS.

Οι ίδιοι περιγράφουν το προσωπικό που επανδρώνει τις Αφγανικές Ειδικές μονάδες ως «ενθουσιώδες» αλλά ερασιτεχνικού επιπέδου χωρίς την ικανότητα σχεδίασης και αποτελεσματικής εκτέλεσης επιχειρήσεων.

Η απειλή των Ταλιμπάν παραμένει παράλληλα με την εξάπλωση της οργάνωσης IS στην οποία έχουν μάλιστα προσχωρήσει εκατοντάδες πρώην Ταλιμπάν και απειλεί να αναλάβει την πρωτοκαθεδρία στον αγώνα εναντίον όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις πρακτικά δεν αποχώρησαν ποτέ από το Αφγανιστάν καθώς έμειναν πίσω μετά την επίσημη αναχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων στα τέλη του 2014, με αποστολή να συνδράμουν στην εκπαίδευση αφγανών για την επάνδρωση Ειδικών Δυνάμεων του Νέου Αφγανικού Στρατού.

Οι λιγοστές διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι SAS και οι SBS εκτελούν περιπόλους μακράς αναγνώρισης και καθοδηγούν αεροπορικές προσβολές εναντίον στόχων (με τη χρήση μη επανδρωμένων UAV), ενώ εκτελούν και νυχτερινές επιδρομές εναντίον θέσεων που κατέχουν οι Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

 

http://defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis