Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:58 | 24/06/2016

Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η φυσική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Αστυνομίας την ίδια ώρα που τα ποσοστά υπέρβαρων αστυνομικών καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένα, όπως καταδεικνύει η μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό της Αστυνομίας το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου (ΚΑΕΚ), το οποίο υπάγεται στον ΚΟΑ, και η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης την οποία εκπόνησε ο Επιστημονικός Προϊστάμενος του ΚΑΕΚ Δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, και η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης του 3ου Στρατηγικού Στόχου της Αστυνομίας και ιδιαίτερα του 5ου Άξονα που αφορά την «Προστασία της Υγείας των Μελών της Αστυνομίας», το 66% των ανδρών αστυνομικών που εξετάστηκαν δεν είχαν ικανοποιητικό επίπεδο αντοχής, το 70% των ανδρών αστυνομικών ήταν υπέρβαροι [είχαν δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25], το 40% των ανδρών αστυνομικών ήταν παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 30), το 12% των ανδρών αστυνομικών ήταν κλινικά παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 35), ενώ 7% των ανδρών αστυνομικών τραυματίστηκε στο τεστ ταχύτητας.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες αστυνομικούς η μελέτη καταδεικνύει ότι το 82% δεν είχε ικανοποιητικό επίπεδο αντοχής, αλλά και ότι 8 στις 10 γυναίκες αστυνομικούς είχαν κανονικό βάρος (με ΔΜΣ κάτω από 25).

«Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο της φυσικής ικανότητας στην αντοχή το οποίο αποτελεί τον καθοριστικό Δείκτη Φυσικής Κατάστασης του ατόμου, βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα για τους άντρες και χαμηλά για τις γυναίκες μέλη της Αστυνομίας», εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Μιχαηλίδης.

Εξαίρεση τα μέλη του ΕΑΟ
———-
Διαφορετική εικόνα ωστόσο καταγράφεται στην περίπτωση των μελών του Αντι-Τρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ), των οποίων η φυσική κατάσταση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αντίστοιχο, σύμφωνα με τον Δρ. Μιχαηλίδη, των ειδικών δυνάμεων άλλων χωρών, γεγονός που επιτρέπει στα μέλη του ΕΑΟ να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες που απαιτούν τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα.

Πυροσβεστική
——–
Για τα μέλη της Πυροσβεστικής και σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Μιχαηλίδη, η έρευνα καταδεικνύει ότι παρόλο που τα αποτελέσματα της φυσικής τους κατάστασης ήταν σε σχετικά καλό επίπεδο, εντούτοις δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης που θα έπρεπε να είναι.

Σωματομετρικά κριτήρια
————
Η μελέτη καταπιάνεται επίσης με το θέμα των σωματομετρικών στοιχείων και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, που πρέπει να έχουν οι αστυνομικοί, θέμα για το οποίο όπως ο Δρ. Μιχαηλίδης διευκρινίζει, λήφθηκαν υπόψη επιστημονικές μελέτες με βάση την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία σχετική με το συγκεκριμένο θέμα, μελέτες που σε καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο την δυσμενή διάκριση έναντι των ατόμων με χαμηλότερο σωματικό ανάστημα.

Όπως σημειώνεται, η τροποποίηση του ορίου του σωματικού αναστήματος κρίνεται αναγκαία γιατί το επιβάλλει η φύση και οι ανάγκες της εργασίας του αστυνομικού, παρέχοντας την δυνατότητα να έχει καλύτερη απόδοση στην εργασία του ιδιαίτερα όταν προκύπτουν περιστατικά που αφορούν συμπλοκή ή απαιτούν, καταδίωξη, αντίσταση στην σύλληψη, μετακίνηση και μεταφορά τραυματιών, συγκράτηση πλήθους, κ.λπ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ανάστημα προτείνεται όπως γίνει σχετική τροποποίηση του κανονισμού ούτως ώστε το όριο για πρόσληψη στην Αστυνομία Κύπρου ανέλθει για τους άνδρες τουλάχιστο στο 1,70μ και για τις γυναίκες στο 1,65μ.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Νόμος περί Ίσης Μεταχείρισης στην επαγγελματική απασχόληση δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη και κατ’ επέκταση υπέρ του παραβάτη, αν ο αστυνομικός δεν μπορεί να ανταποκριθεί με πλήρη επάρκεια στις φυσικές απαιτήσεις της εργασίας του, όταν κατά την εκτέλεση των πολυσύνθετων καθηκόντων του μπορεί να προκύπτουν περιστατικά που οι φυσικές ικανότητες και η σωματική κατατομή του, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

«Επιπρόσθετα στην περίπτωση αυστηρής τήρησης του Νόμου, τα πράγματα θα ήταν κατά πολύ δυσμενέστερα για τις γυναίκες αν τα φυσικά κριτήρια πρόσληψης, τα οποία απαιτούνται για την φύση και τις ανάγκες της εργασίας ενός αστυνομικού, δηλαδή τα σωματομετρικά και οι δοκιμασίες φυσικής κατάστασης, για λόγους ίσης μεταχείρισης, ήταν τα ίδια με αυτά των ανδρών» επισημαίνει ο Δρ. Μιχαηλίδης.

Τονίζει επίσης ότι το κριτήριο του σωματικού αναστήματος έχει τεράστια σημασία, ιδιαίτερα για τους κοντούς λαούς της Ευρώπης, όπως είμαστε εμείς εδώ στην Κύπρο που μαζί με την Μάλτα έχουμε τον κοντύτερο πληθυσμό στην Ευρώπη. «Το σωματικό ανάστημα ενός αστυνομικού δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου του αναστήματος του πληθυσμού και για καθαρά λόγους εμφάνισης και παράστασης αλλά και σωματικής ευρωστίας» σημειώνει, υποδεικνύοντας την ίδια στιγμή ότι πληθώρα ερευνών αναφέρονται επίσης και στην ψυχολογική επίδραση που ασκεί η παρουσία ενός σωματώδους υψηλού Αστυνομικού ανάμεσα στους πολίτες.

«Επιπρόσθετα αναφέρεται επίσης στον χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας ότι η κοινή γνώμη συσχετίζει τον υψηλό σωματότυπο με την υγεία, την ευρωστία και την καλή φυσική κατάσταση γεγονός το οποίο προσδίδει μια θετική εικόνα της Αστυνομίας στα μάτια των πολιτών, τους οποίους ανυψώνει το ηθικό και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί επίσης δηλώνουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα τους ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που είναι υποχρεωμένοι να εμπλακούν σε κάθε λογής συμπλοκή», προσθέτει.

Η μελέτη καταδεικνύει επίσης πως πέραν της καλής φυσικής κατάστασης θα πρέπει και το σωματικό βάρος των μελών της Αστυνομίας να μην εισχωρεί στα όρια της παχυσαρκίας, τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος μέχρι τον αριθμό 30. Όπως εξηγεί ο Επιστημονικός Προϊστάμενος του ΚΑΕΚ είναι γι` αυτό τον λόγο που έχει τεθεί ως ανώτατο όριο πρόσληψης ο ΔΜΣ = 30.

«Για παράδειγμα. Ένα άτομο ύψους 1,82μ και που ζυγίζει 100 κιλά θα έχει ΔΜΣ = 30,2 και δεν μπορεί να προσληφθεί λόγω παχυσαρκίας, αν όμως γίνει 99 κιλά θα έχει ΔΜΣ= 29,9, θα είναι στα όρια του υπέρβαρου και θα μπορεί να προσληφθεί. Για να μην ήταν υπέρβαρος θα έπρεπε να ζύγιζε 83 κιλά».

Σημειώνεται ότι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η μέτρηση, καταγραφή και αξιολόγηση σε παγκύπρια βάση των βασικών σωματομετρικών παραμέτρων, η εκτίμηση της φυσικής κατάστασης και των παραγόντων υγείας που αντανακλούν κυρίως στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, σε δείγμα μελών της Αστυνομίας Κύπρου που υπηρετούν στα διάφορα τμήματα και ο καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης υποψηφίων αστυνομικών στην Αστυνομία της Κύπρου με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τα κριτήρια που εφαρμόζονται εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ikypros.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis