Ερντογάν: Θα μιλήσουμε για ειρήνη όταν καταθέσει τα όπλα το PKK

Ερντογάν: Θα μιλήσουμε για ειρήνη όταν καταθέσει τα όπλα το PKK
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Ερντογάν: Θα μιλήσουμε για ειρήνη όταν καταθέσει τα όπλα το PKK

Την επομένη της νέας έκκλησης Οτσαλάν για ειρήνη με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα επιπρόσθετο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες όσο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν καταθέτει τα όπλα.

«Η ειρήνη δεν είναι δυνατή υπό την απειλή των όπλων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι υποσχέσεις συνεχώς δεν τηρούνται, παρά μόνο εφόσον υπάρξουν απτές αποφάσεις» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον τοπικών αξιωματούχων.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε το Σάββατο, με την ευκαιρία της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), τα μέλη του κινήματος να οργανώσουν συνέδριο με στόχο να τερματιστεί η εξέγερση εναντίον των τουρκικών αρχών που έχει στοιχίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τους Κούρδους, με την ελπίδα να προσεγγίσει τους κούρδους ψηφοφόρους και να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ενίσχυε τις εξουσίες του αρχηγού του Κράτους.

Ωστόσο ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, αναγκάστηκε να σκληρύνει τη στάση του προκειμένου να μην χάσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να έλθει σε σύγκρουση με την κυβέρνησή του.

Πηγή:tanea.gr