Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 11/11/2016

Ένα καυτό τετραήμερο περιμένει την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα αφού από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και την 17η του μηνός στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα θα καταφθάνουν υψηλά ιστάμενοι επισκέπτες μετατρέποντας την ελληνική πρωτεύουσα σε φρούριο.

Την Δευτέρα 14 του μηνός αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη του κουαρτέτου για την δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης που αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναλάβουν αμέσως δουλειά καθώς η Αθήνα θα υποδεχτεί την επόμενη μέρα τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα ο οποίος θα παραμείνει στην χώρα για δύο ημέρες.

Από την επίσκεψη Ομπάμα την ο οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τεράστιας πολιτικής σημασίας, η Αθήνα επιδιώκει να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά την συμπαράσταση της υπερδύναμης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους υπό την σκιά της εκλογής Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν …ζεσταθεί το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πορεία της 17ης Νοεμβρίου όπου κάθε χρόνο γίνονται επεισόδια μικρής ή μεγάλης έντασης στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια. 

Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση

Στο παρασκήνιο της επίσκεψης Ομπάμα και των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιείται μία από τις δυσκολότερες διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση επιθυμεί να  κλείσει την διαπραγμάτευση μέχρι και την 28η Νοεμβρίου προκειμένου να πάει προετοιμασμένη στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου διεκδικώντας μέτρα για την βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του κατά την διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου «ξενυχτήστε για να κλείσουμε εγκαίρως την διαπραγμάτευση» προκειμένου να  ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση που αφορά το χρέος. 

Κατά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και στις συσκέψεις με συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν επιλέξει μία τακτική χαμηλών τόνων στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει να μην αναφέρονται στα θέματα της διαπραγμάτευσης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.  

Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο τέλος του '16 "βλέπουν" οι Βρυξέλλες

Η διαφορά της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την δεύτερη κυβέρνηση που αναδείχτηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είναι ότι κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και στο δημοψήφισμα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις όπου ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι βρισκόμασταν ένα βήμα πριν από την συμφωνία και την υπογραφή.

Αντιθέτως το επικοινωνιακό επιτελείο που αναδείχτηκε στην 2η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό την κ. Όλγα Γεροβασίλη χωρίς να καλλιεργεί προσδοκίες συμφωνίας περίμενε μέχρι τέλους για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναφέροντας ότι «δεν θα αποκαλύψει τα όπλα της κυβέρνησης με τα οποία αποσκοπεί να πετύχει έναν τελικό συμβιβασμό». 

Σε αυτήν  την διαπραγμάτευση όμως το πακέτο είναι αρκετά βαρύ για να κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και η Αθήνα τρέμει στην ιδέα ότι οι δανειστές θα τα ζητούσαν όλα σε αυτήν την φάση των συζητήσεων και θα τρενάρουν τις συζητήσεις μέχρι τελικής συμφωνίας χρησιμοποιώντας την τακτική του παγώματος των χρηματοδοτήσεων.  

Πηγές από τις Βρυξέλλες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στα τέλη του 2016- αρχές του 2017 καθώς περιλαμβάνει θέματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις.  Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να οδηγηθεί στις κάλπες εάν δει ότι δεν βγαίνει το σενάριο της β αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους δανειστές για μη τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Τα μέτρα - "φωτιά"

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και υπό την σκιά την πρότασης στελεχών του ΔΝΤ που έχει πέσει στην δημόσια συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο με αντάλλαγμα το χρέος, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό μέτρων προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση τα οποία περιλαμβάνουν: 

- Το πακέτο των εργασιακών σχέσεων όπου οι δανειστές ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. 
- Την κατάργηση του ΕΚΑΣ και για την υπόλοιπη φουρνιά συνταξιούχων
- Την  εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης 
- Την  ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από 1/1/2017
- Τις  αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια ( ΕΣΥ, δικαστικών, ενστόλων) με περικοπές μισθών και επιδομάτων 
- Την  κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τα νέα οργανογράμματα σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ 
- Την επιλογή της ομάδας των νέων ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για το 2017.

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis