Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 06/01/2017

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα με τα καιρικά φαινόμενα να φτάνουν στην κορύφωσή τους από το βράδυ της Παρασκευής και καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αντικυκλώνας «Αριάδνη», έπληξε πρώτα στην Μακεδονία και την Ηπειρο καθώς, από το απόγευμα της Πέμπτης άρχισε η χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας, αλλά και σε άλλες πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση και τα χιόνια να κατέβουν νοτιότερα, στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, μέσα στο βράδυ το κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά το χιόνι ή το χιονόνερο, απομακρύνεται από την βόρεια Ελλάδα και εξαπλώνεται σε μια ζώνη που αρχίζει από την Θεσσαλία, εκτείνεται στην ανατολική Στερεάν και την Εύβοια και φτάνει έως τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχοπτώσεις.

Χιονοπτώσεις αναμένονται τις βραδινές ώρες και στην Αττική, πιθανόν έντονες στα βόρεια.

 

 

 

 

Μέτρα από τους δήμους για τους άστεγους

Ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, οι περισσότεροι δήμοι ετοιμάζουν θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία αστέγων. Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα ειναι ανοιχτές πέντε θερμαινόμενες αίθουσες, ενώ ο δήμος Πειραιά άλλες δύο.
Ανοιχτοί για τους άστεγους θα παραμείνουν και οι σταθμοί του μετρο σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, και Μεταξουργείο.

Θερμαινόμενοι χώροι θα λειτουργήσουν και στην Τρίπολη. Από 6/01/2017 και από τις 08:00 έως τις 20:00 θα είναι ανοιχτές:

Η αίθουσα του ΚΑΠΗ: Ρήγα Φεραίου και Παπαρηγοπούλου
Η αίθουσα του ΚΑΠΗ: Πλατεία Βαλτετσίου 4
Ανοιχτό θα παραμείνει όλο το 24ωρο το ισόγειο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρίπολης θα βρίσκεται στην διάθεση των δημοτών όλο το 24ωρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2713-600407

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά πραγματοποιούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό αλλά και των επιβατηγών οχηματαγωγών στις πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος γίνονται μόνο μετά από απόφαση των πλοιάρχων.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έριξαν αλάτι στο σύνολο του επαρχιακού ορεινού δικτύου ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθάριζαν όπου υπήρχε πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο και την Εγνατία οδό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. 

Η αστυνομική διεύθυνση δυτικής Μακεδονίας σημειώνει ότι για την κίνηση οχημάτων χρειάζονται αλυσίδες στον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς – Φλώρινας από το 18ο έως το 28ο χλμ. μέσω Βιτσίου, Καστοριάς – Αμυνταίου από το 27ο έως το 34ο χλμ. μέσω Κλεισούρας, Καστοριάς – Ιωαννίνων από το 35ο έως το 45ο χλμ. μέσω Κοτύλης και στον δρόμο Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής από το 10 ο έως το 25ο χλμ. μέσω Γαύρου. Επίσης χρειάζονται αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο της Φλώρινας και της Π. Ε Κοζάνης.

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, ενώ στα ημιορεινά βρέχει και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στους ορεινούς οικισμούς.

Η κατάσταση του καιρού το Σάββατο

Το Σαββάτο,  αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, σε όλη την χώρα, αλλά κυρίως στα κεντρικά, νότια και ανατολικά διαμερίσματα. Από την αρχή της ημέρας και έως το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά όλης της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τοπικές βροχές ή όμβροι θα σημειωθούν στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο. Από το μεσημέρι και έπειτα, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και Χαλκιδική, στην Μαγνησία, στην Στερεά, στην Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και σε μεμονωμένες περιοχές του Ολύμπου, της Πίνδου και της Ροδόπης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, της τάξης των 5 έως 8 βαθμών, κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα. Ολικός παγετός αναμένεται σε όλη τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Μερικός παγετός (έως το ξημέρωμα και προς το βράδυ) αναμένεται στα ημιορεινά και ορεινά αλλά και κάποιες πεδινές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 0, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία από -13 έως 0, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από -7 έως 0, στην Στερεά από -2 έως 4, στην Πελοπόννησο από -2 έως 8, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 3, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 2 έως 11. Σημειώνεται ότι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, οι ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος της ημέρας και όχι το ξημέρωμα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση της τάξης του 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Εξαιρέσεις αποτελούν οι Σποράδες και οι δυτικές Κυκλάδες όπου οι άνεμοι θα διατηρήσουν την ισχύ τους όλη την ημέρα, και οι περιοχές Ρόδου και Καρπάθου όπου από το μεσημέρι οι άνεμοι θα γίνουν δυτικοί και δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και στις βόρειες πεδινές περιοχές. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να είναι οριακά πάνω από το μηδέν από το πρωί έως και την δύση του ήλιου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -1 έως 2 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -8 έως -4 βαθμούς.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis