Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 28/11/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλη

Θέμα: «Συνδικαλιστικές Διώξεις σε βάρος αστυνομικών»

 

            Ο αστυνομικός δεν είναι μόνο όργανο καταστολής, ούτε έχει ως μόνη αποστολή την τυφλή ένταξη σε ιεραρχικές δομές.  Είναι πρωτίστως μέσο προστασίας των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά και ο ίδιος φορέας  δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό, η νομοθετική αναγνώριση του συνδικαλισμού στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας (ν. 2265/1994) από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι δημοκρατική κατάκτηση. Είναι, λοιπόν, εύλογο, δίκαιο και νόμιμο ο αστυνομικός, καιπολλώ μάλλον η συνδικαλιστική του ηγεσία, να εκφράζει με παρρησία τις θέσεις της για την διαφύλαξη της ασφάλειας των ίδιων των αστυνομικών και την περιφρούρηση της επαγγελματικής τους υπόστασης και αξιοπρέπειας.

            Ακόμη και αν ο δημόσιος συνδικαλιστικός λόγος ενοχλεί την φυσική ή την πολιτική ηγεσία πρέπει επί της αρχής να γίνεται ανεκτός διότι αποτελεί ενάσκηση δικαιώματος. Η συνδικαλιστική κριτική πρέπει πρώτα πρώτα να οδηγεί σε αυτοκριτική και βελτιωτικές, μεταρρυθμιστικές δράσεις, επ’ ωφελεία του σώματος και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, στο πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου Πολιτείας και συνδικαλιστικών φορέων.

Πρακτικές φίμωσης και εκφοβισμού μέσω άκριτων πειθαρχικών διώξεων συνδικαλιστών, όπως αυτές που καταγγέλθηκαν πρόσφατα από τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ, θυμίζουν άλλες εποχές που τραυμάτισαν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

            Επειδή η προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας,  ερωτάστε:

1.      Για ποιο λόγο κινείται η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος μελών του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ;

2.      Τηρήθηκε η τυπική και ουσιαστική νομιμότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής;

3.      Συντάσσεστε κατά περιεχόμενο με τις διώξεις που λαμβάνουν χώρα σε βάρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας της αστυνομίας;

4.      Σε ποιες θεσμικές ενέργειες θα προβείτε για να διαφυλάξετε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των αστυνομικών;

 

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis