Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:00 | 09/01/2020

Δείτε την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη:

 

ΘΕΜΑ : «Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες – Καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στους χώρους κράτησης στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη»

Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή – «κραυγή αγωνίας» κρατουμένων γυναικών για τις εξευτελιστικές και άθλιες συνθήκες, αλλά και την κακομεταχείριση που υφίστανται στους χώρους κράτησης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη.
Ενδεικτικά παρατίθενται σχετικά δημοσιεύματα:
-«Φρικιαστικές μαρτυρίες γυναικών από την Πέτρου Ράλλη», Εφημερίδα των Συντακτών - ηλεκτρονική έκδοση, 5.1.2020,https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/225643_frikiastikes-martyries-gynaikon-apo-tin-petroy-ralli,

-«Σοκαριστικές καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης μεταναστριών στην Πέτρου Ράλλη”, ιστοσελίδα in.gr https://www.in.gr/2020/01/05/greece/sokaristikes-kataggelies-gia-tis-synthikes-kratisis-metanastrion-stin-petrou-ralli/,
-«Μαρτυρίες γυναικών από την Πέτρου Ράλλη: “Εδώ είστε χριστιανές”», ιστοσελίδα tvxs.gr https://tvxs.gr/news/ellada/martyries-gynaikon-apo-tin-petroy-ralli-edo-eiste-xristianes,
-«Κραυγή κρατούμενων μεταναστριών από το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη», ιστοσελίδα artinews.gr).

Στις μαρτυρίες - καταγγελίες γίνονται σκληρές περιγραφές σεξουαλικών παρενοχλήσεων, κακοποιήσεων, ξυλοδαρμών, λεκτικών, σωματικών ή άλλου είδους προσβολών( π.χ. προσβολών του θρησκευτικού συναισθήματος, περιστατικών απαγόρευσης σε Μουσουλμάνες να φοράνε μαντίλες κλπ).

Σήμερα, στον εν λόγω χώρο προσωρινής κράτησης διαβιούν συνολικά 50 γυναίκες, διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι περισσότερες κρατούμενες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τις άθλιες συνθήκες κράτησης (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα). Οι περισσότερες δεν έχουν χρήματα ακόμη και για τα στοιχειώδη, όπως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, δεν έχουν πρόσβαση σε νομική συμπαράσταση, ενώ πολλές εξ’ αυτών είναι και ανήλικες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα των ίδιων των γυναικών, αλλά και οργανώσεων- όπως «Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση»-που βρέθηκαν στους χώρους κράτησης, οι κρατούμενες στερούνται στοιχειωδών αγαθών διαβίωσης, φαγητού, μπάνιου, φαρμακευτικής και ιατρικής περίθαλψης. Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπες, στην «καλύτερη» περίπτωση με την αδιαφορία των αρμοδίων. Ο χειρότερος, όμως, εφιάλτης τους είναι η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται, σύμφωνα με τις περιγραφές τους.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας από τις κρατούμενες, της Ceylan Pinar Kanli. Μιλούν οι ίδιες οι πληγές στο σώμα της: «"Όλες είμαστε άρρωστες. Η καθεμιά έχει τις πληγές της εξαιτίας της βρωμιάς. Μερικές από εμάς έχουμε ακόμη και αποστήματα. Εγώ για παράδειγμα, έχω αποστήματα σε όλο μου το σώμα. Μετά από πέντε ημέρες, με πήγαν στο γιατρό που βρίσκεται στο κτίριο. Ο γιατρός μου είπε: "πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο, αμέσως. Χρειάζεται να γίνει ανάλυση αίματος. Είναι επείγον» και παρόλα αυτά, με κρατούν να περιμένω, ακόμη, εδώ και 5 ημέρες.».

Οι γυναίκες περιγράφουν την κατάσταση για τις επικίνδυνες και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στους χώρους κράτησης: «Μόνες μας καθαρίζουμε το χώρο. Και δεν έχουμε ούτε σαμπουάν ούτε σαπούνια. Τίποτα… Όποιες έχουν επισκέπτες είναι τυχερές, τι γίνεται όμως με τις άλλες; Ζητούν από αυτές που έχουν επισκέπτες να αγοράσουν πράγματα για τις ανάγκες τους, αν έχουν τα χρήματα. Οι φίλες μας, που δεν έχουν χρήματα, είτε ζητάνε να μοιραστούν είδη υγιεινής από αυτές που έχουν ή μένουν βρώμικες. Δεν υπάρχει λέξη για να περιγράψει κανείς τις τουαλέτες. Χωρίς απορρυπαντικά, χωρίς σαπούνια, χωρίς τίποτα! Οι τουαλέτες έχουν αλλάξει χρώμα, λόγω της βρωμιάς και της δυσωδίας. Όσες έχουν υγρά μαντήλια, σκεπάζουν τη μύτη και το πρόσωπο τους, για να αντέξουν να μπουν μέσα στις τουαλέτες. Όσες δεν έχουν μαντήλια, κάνουν εμετό».
Ακόμη και το αυτονόητο για τη χορήγηση τροφής και νερού, γίνεται είδος πολυτελείας: «Το φαγητό που δίνουν είναι κρύο και βρωμάει! Οι ντομάτες και τα πορτοκάλια είναι σάπια. Ακόμα και για να πιούμε νερό υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Χρόνος για να πίνεις νερό πόσιμο…Είμαστε υποχρεωμένες να πίνουμε από αυτό το αηδιαστικό νερό που βρωμάει. Όταν είπα: «Δεν μπορώ να το πιω αυτό το νερό. Μπορώ να αγοράσω απ’ έξω;» αστυνομικοί έσκασαν στα γέλια και μου είπαν: “Πρέπει να το πιεις”.».
Σε μαρτυρία που μεταφέρει η Πρωτοβουλία «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση» προκύπτει η καταχρηστική, εκτός ορίων και πολλές φορές παράνομη άσκηση εξουσίας από το προσωπικό: «Όταν η Τζωρτζίνα από την Αλβανία, έβγαινε από τη ντουζιέρα, δυο τρεις φορές, ο αστυνομικός με τα γαλάζια μάτια, που πάντα μας παρακολουθεί, από το μικρό παραθυράκι της εισόδου, της φώναξε: “Πέτα κάτω την πετσέτα σου. Θέλω να δω το κορμί σου.” Αν εξετάσετε τις κάμερες του ορόφου μας θα δείτε την κατάσταση.»
Καταγγέλλονται, μάλιστα, τρεις περιπτώσεις γυναικών που είναι δηλωτικές της παραβίασης και αποστέρησης κάθε έννοιας δικαιώματος των κρατουμένων:
Η Meryen Zare, από το Ιράν εξαπατήθηκε από τον δικηγόρο της και πλέον δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε δικηγόρο, μεταφραστή, ή κάποιον επισκέπτη. Ζήτησε από κάποια που γνωρίζει αγγλικά να γράψει μια επιστολή προς την αστυνομία, με το εξής μήνυμα: «Σας παρακαλώ στείλτε μου ένα μεταφραστή, αλλιώς θα αυτοκτονήσω». Η Meryen περιμένει απάντηση εδώ και 3 ημέρες, ενώ έχει αρχίσει απεργία πείνας.
Σε απεργία πείνας βρίσκεται και η Glory από τη Νιγηρία, που περιμένει ακόμα να ελευθερωθεί, παρότι βρίσκεται κρατούμενη για 2 μήνες, και ενώ έχει περάσει και τις δυο συνεντεύξεις.
Η Esraa Kreash από την Συρία είναι 22 ετών. Βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και της χορηγείται φαρμακευτική αγωγή υπό την επίβλεψη του γιατρού δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, οι υπεύθυνοι του χώρου κράτησης της έδιναν τα φάρμακαά μόνο μία φορά το βράδυ. Μάλιστα, υπήρξαν μέρες που δεν της χορηγήθηκαν καθόλου, ή της δόθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πλήρη καταστολή και αδυναμία αντίληψης. Οι συγκρατούμενές της περιγράφουν και την κατάστασή της μέσα στο κελί, να είναι χωρίς φαγητό και νερό, δεμένη με χειροπέδες, να κλαίει και να χτυπά την πόρτα για βοήθεια, καθώς δεν γνωρίζει καθόλου ελληνικά. Δεν διαθέτει χρήματα για νομική στήριξη ενώ εδώ και τρεις μήνες περιμένει για συνέντευξη.

Επειδή, οι περιγραφόμενες συνθήκες και η καταγγελλόμενη κακομεταχείριση
παραβιάζουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προσβάλλοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου.

Επειδή, από τα καταγγελλόμενα προκύπτει όχι μόνο πλημμελής, αλλά κυρίως καταχρηστική και παράνομη άσκηση της εξουσίας εκ μέρους του προσωπικού φύλαξης.

Επειδή, η Ελλάδα επανειλημμένως έχει υποχρεωθεί να πληρώσει υψηλά πρόστιμα για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης με βάση αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επειδή, μέχρι σήμερα ουδεμία ενέργεια έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών και συνθηκών.

Επειδή, η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής έχει δημιουργήσει προφανή αδυναμία συντονισμού του προσωπικού φύλαξης και του υγειονομικού προσωπικού. πολύ σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και συντονισμού των υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και των συνθηκών στους χώρους κράτησης και την αποτροπή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον;

• Σκοπεύει να εφαρμόσει εναλλακτικά της κράτησης μέτρα, για την αποσυμφόρηση των δομών, και εφαρμογή του μέτρου για το ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπως επιτάσσουν η Οδηγία 33/2013/ΕΕ (άρθρο 8), τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (με πιο πρόσφατη την παρέμβαση της Επιτρόπου Δικαιωμάτων κας Μιγιάτοβιτς), αλλά και η πληθώρα καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ)

ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΚΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΝΙΝΑ)

ΛΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)

ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΚΟΥΦΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ)

ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ

ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ

ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis