Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:15 | 31/08/2015

Μολονότι από τις 3 του περασμένου Ιούλη έχει δημοσιευτεί (ΦΕΚ 1368Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο, η κοινωνική υπηρεσία των φυλακών Κορυδαλλού, παραβιάζοντας ωμά το νόμο, απευθύνθηκε και πάλι στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ε. Νικόπουλο, ζητώντας τη σύμφωνη γνώμη του για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό, που υπέβαλε νέα αίτηση στις αρχές Αυγούστου.

Οπως είναι γνωστό , η ΚΥΑ την οποία απαιτούσε ο νόμος (άρθρο 11 νόμου 4312/2014, που ψηφίστηκε χάρη στην πίεση της απεργίας πείνας του Ν. Ρωμανού) καθυστέρησε εφτά μήνες μέχρι να εκδοθεί, με τη μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης να βαραίνει τον Ν. Παρασκευόπουλο που ανέλαβε υπουργός μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015. Στη διάρκεια αυτής της καθυστέρησης, ο Ν. Ρωμανός υπέβαλε αίτημα για την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούνταν και το αρμόδιο Συμβούλιο της Φυλακής ζήτησε τη γνώμη του εφέτη ανακριτή, ο οποίος δεν ήταν πλέον αρμόδιος. Ο Ε. Νικόπουλος, μολονότι στο έγγραφό του έκανε μνεία του νέου νομικού καθεστώτος, δεν παρέλειψε να εκφέρει τη γνώμη του με βάση το παλιό καθεστώς, η οποία ήταν φυσικά απορριπτική. Ετσι, το Συμβούλιο της Φυλακής, στις 11 Ιούνη, αποτελούμενο από τον αντεισαγγελέα εφετών Πειραιά Ν. Ποιμενίδη ως πρόεδρο, τη διευθύντρια Χ. Κουτσομιχάλη και την κοινωνική λειτουργό Β. Φραγκαθούλα ως μέλη, απέρριψε ομόφωνα την αίτηση του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, με το σκεπτικό ότι «ελλείπει η προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος στην παρ. 1 του άρθρ. 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα για τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση, αφού ο κρατούμενος είναι και υπόδικος, καθόσον με τα έγγραφά του ο κ. Ειδικός Εφέτης Ανακριτής εξέφρασε αρνητική γνώμη, και συνεπώς το Συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιολόγηση της υπό κρίση αίτησης». Εφάρμοσε, δηλαδή, το παλιό καθεστώς, το οποίο πλέον είχε καταργηθεί!

Τώρα, όμως, η φυλακή δεν είχε καν το πρόσχημα του νομικού κενού. Η ΚΥΑ υπογράφτηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ από τις αρχές Ιούλη και είναι σαφέστατη: «Κρατούμενος που έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, δικαιούται να αιτηθεί ενώπιον του Συμβουλίου του άρθρου 70 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα εκπαιδευτικής άδειας καθώς και άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση» .

Αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας είναι πλέον το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, χωρίς να χρειάζεται θετική εισήγηση από το αρμόδιο ανακριτικό όργανο. Πώς λοιπόν η κοινωνική υπηρεσία, στην οποία ο Ν. Ρωμανός υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, απευθύνθηκε στον αναρμόδιο εφέτη ανακριτή, παραβιάζοντας ευθέως το νόμο; Τι μεθόδευση ετοιμάζουν πάλι;

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη διευθύντρια (και μέλος του Συμβουλίου) Χ. Κουτσομιχάλη, της θέσαμε υπόψη της το γεγονός και μας δήλωσε άγνοια, διότι έλειπε σε άδεια. Δεν διέψευσε, πάντως, το γεγονός που θέσαμε υπόψη μας. Μας είπε ότι αύριο (1 Σεπτέμβρη) θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Φυλακής και θα εξετάσει το θέμα. Οταν της μιλήσαμε για τις καραμπινάτες διοικητικές και ποινικές ευθύνες της κοινωνικής υπηρεσίας, που απευθύνθηκε στον εφέτη ανακριτή, μας είπε ότι θα δει το θέμα με τον αρμόδιο εισαγγελέα Ν. Ποιμενίδη που γνωρίζει τα νομικά.

Επειδή όλ’ αυτά δεν μας ακούστηκαν καθόλου πειστικά, δημοσιοποιούμε το θέμα, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Φυλακής, που θα κρίνει το αίτημα του Ν. Ρωμανού. Είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο και να εγκρίνουν τη χορήγηση στον πολιτικό κρατούμενο της εκπαιδευτικής άδειας που δικαιούται.

http://www.eksegersi.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis